Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Novi detalji slučaja iz BiH: Na transport bebe koja je ispala nakon poroda u Foči, čekalo se 4 sata

Objavljeno

na datum

Slučaj novorođenčeta iz Trebinja, koje je teško povrijeđeno kada ga je poslije porođaja u fočanskoj bolnici ispustio jedan od članova medicinskog osoblja, uznemirio je javnost.

Iz fočanske bolnice, beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Beba je na KCUS, kako je za portal Radiosarajevo.ba kazala svjedokinja , dovezena 19. augusta 2022. godine, oko 21 sat. Zahvaljujući svjedokinji događaja koja je iskustvo podijelila na društvenim mrežama, šira javnost saznala je šta se dogodilo.

Svjedokinja je bila na KCUS-u, čekala je neurohirurga, doktor je izašao iz sale i rekao da tim ljekara zajedno sa neurohirurgom u sali priprema važnu operaciju bebe, koja će ubrzo biti transportovana.

Kontaktirali smo svjedokinju koja je za portal Radiosarajevo.ba otkrila detalje slučaja:

“Kada im se desila nezgoda sa bebom, tačnije kada im je ispala na pod i zadobila frakturu lobanje, podljeve krvi i par lomova po tijelu niko iz porodilišta policiju nije obavijestio, na CUM-u kada je beba stigla transportom opet policije nigdje nije bilo, a ja sam dugo bila gore u čekaonici, pratnja je stalno ispitivala i čekala doktore, tražila doktore”, kaže ona.

Što se tiče bolnice, ona kaže da su mediji zvali bolnicu i dobili su odgovor da ne žele davati informacije nikome osim porodici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato me baš zanima da li neko poznaje ženu, da li je upoznat sa situacijom. Iskreno od srca me interesuje kako je to dijete, jer svi ljekari su bili na operaciji. Na prijemu urgentnog i neurološkog kabineta bila je samo po jedna sestra, prosto da je ozbiljan slučaj i da se jako dobro krije”, smatra ona.

Tvrdi da je na porodici šta će odlučiti…

“Samo bih voljela znati kako je bebica i majka. Javila se žena Alma Herak jedina koja je smjela svjedočiti ono što je vidjela.

Beba je rođena u Foči, prilikom poroda je ispala, transport se čekao četiri sata”, kazala je svjedokinja događaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svjedokinja događaja pokušala je kontaktirati i bolnicu u Foči u više navrata, ali nikakav odgovor nije dobila.

“Iz Foče su rekli da sam ja nešto pogriješila i ako mi treba neko drugi da me spoji. Kada sam rekla da nisam ništa pogriješila, te da snimam razgovor za medije i da mi treba dokaz, spustila mi je slušalicu”, dodala je svjedokinja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu