Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Schmidtov jučerašnji nastup privukao je pažnju u Njemačkoj: Evo kako je to opisao Spiegel

Objavljeno

na datum

Buran nastup visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je imao jučer u Goraždu nije prošao nezapaženo ni u njegovoj matičnoj zemlji Njemačkoj.

A autorskom tekstu koji je objavio njemački Spiegel stoji da jučerašnji nastup u Goraždu pokazuje da treba ukinuti funkciju visokog predstavnika, a EU bi hitno trebala dati ponude balkanskim državama. Inače će, kako navode, Moskva imati koristi.

Kako podsjeća njemački medij, Schmidt je očigledno voljan da iscrpi svoje moći. U julu je najavio da želi promijeniti izborni zakon, a između ostalog, trebalo bi uvesti cenzus od tri posto, što bi vjerovatno osnažilo posebno hrvatske nacionalističke snage.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez izazvao je reakcije i komentare mnogih građana u Bosni i Hercegovini, koji ga doživljavaju kao opasno miješanje u unutrašnje stvari države.

Smeće, veliko smeće!

Schmidt je, podsjećaju, odbio poziv poslanika da raspravljaju o njegovim prijedlozima u parlamentu. Kada je na konferenciji za novinare u Goraždu jučer bio suočen s kritikama zakona, kako navodi Spiegel, “poludio je”. Na videosnimku događaja vidi se kako viče “Smeće, veliko smeće!”.

“Ova zemlja mi je pri srcu”, bjesnio je na slomljenom engleskom dodajući da se “lokalni političari samo igraju”. “Pitajte svoja pitanja, ali shvatite da ja odlučujem”, odbrusio je novinarima. “Dosta mi je”, zagrmio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U tekstu postavljaju pitanje da li je Schmidt pravi čovjek za posao vrhunskog diplomate. Međutim, problem ide dalje. Navode da je istina da treba ukinuti funkciju visokog predstavnika jer je to nedemokratski, neokolonijalno. “To je drskost za narod Bosne i Hercegovine”, istaknuto je.

I kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetili su zapadni Balkan ove godine. Oboje su potvrdili značaj regiona za stabilnost Evrope. Istina je, međutim, da ni Berlin ni Brisel nisu ozbiljno zainteresovani za države nasljednice Jugoslavije i Albaniju.

Pregovori o pristupanju EU sa balkanskim zemljama stagniraju godinama. Nije bitno da li su pregovori, kao u slučaju Srbije, zvanično otvoreni ili ne. Mnoge zemlje EU jednostavno nisu spremne da prihvate ove članice.

U to sumnjaju i političari u Beogradu, Sarajevu i Skoplju, zbog čega neki, poput predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, manje-više otvoreno koketiraju sa Moskvom. Rusija i Kina se politički i ekonomski šire na Balkanu. EU je odgovorna za geopolitički vakuum na svom južnom krilu. To je još jedan razlog zašto su politički sukobi između bivših strana rata u posljednje vrijeme ponovo pojačani: između Kosova i Srbije, ali i unutar Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi bilo još važnije da EU daje ponude balkanskim državama. To ne mora biti punopravno članstvo, to bi mogao biti i pristup evropskom unutrašnjem tržištu, kao što je “think tank European Stability Initiative” upravo iznio u svom radu.

Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama na Balkanu potrebna je perspektiva. Ono što im ne trebaju su agresivna predavanja bivših poslanika Bundestaga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu