Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Schmidtov jučerašnji nastup privukao je pažnju u Njemačkoj: Evo kako je to opisao Spiegel

Objavljeno

na datum

Buran nastup visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je imao jučer u Goraždu nije prošao nezapaženo ni u njegovoj matičnoj zemlji Njemačkoj.

A autorskom tekstu koji je objavio njemački Spiegel stoji da jučerašnji nastup u Goraždu pokazuje da treba ukinuti funkciju visokog predstavnika, a EU bi hitno trebala dati ponude balkanskim državama. Inače će, kako navode, Moskva imati koristi.

Kako podsjeća njemački medij, Schmidt je očigledno voljan da iscrpi svoje moći. U julu je najavio da želi promijeniti izborni zakon, a između ostalog, trebalo bi uvesti cenzus od tri posto, što bi vjerovatno osnažilo posebno hrvatske nacionalističke snage.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez izazvao je reakcije i komentare mnogih građana u Bosni i Hercegovini, koji ga doživljavaju kao opasno miješanje u unutrašnje stvari države.

Smeće, veliko smeće!

Schmidt je, podsjećaju, odbio poziv poslanika da raspravljaju o njegovim prijedlozima u parlamentu. Kada je na konferenciji za novinare u Goraždu jučer bio suočen s kritikama zakona, kako navodi Spiegel, “poludio je”. Na videosnimku događaja vidi se kako viče “Smeće, veliko smeće!”.

“Ova zemlja mi je pri srcu”, bjesnio je na slomljenom engleskom dodajući da se “lokalni političari samo igraju”. “Pitajte svoja pitanja, ali shvatite da ja odlučujem”, odbrusio je novinarima. “Dosta mi je”, zagrmio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U tekstu postavljaju pitanje da li je Schmidt pravi čovjek za posao vrhunskog diplomate. Međutim, problem ide dalje. Navode da je istina da treba ukinuti funkciju visokog predstavnika jer je to nedemokratski, neokolonijalno. “To je drskost za narod Bosne i Hercegovine”, istaknuto je.

I kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetili su zapadni Balkan ove godine. Oboje su potvrdili značaj regiona za stabilnost Evrope. Istina je, međutim, da ni Berlin ni Brisel nisu ozbiljno zainteresovani za države nasljednice Jugoslavije i Albaniju.

Pregovori o pristupanju EU sa balkanskim zemljama stagniraju godinama. Nije bitno da li su pregovori, kao u slučaju Srbije, zvanično otvoreni ili ne. Mnoge zemlje EU jednostavno nisu spremne da prihvate ove članice.

U to sumnjaju i političari u Beogradu, Sarajevu i Skoplju, zbog čega neki, poput predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, manje-više otvoreno koketiraju sa Moskvom. Rusija i Kina se politički i ekonomski šire na Balkanu. EU je odgovorna za geopolitički vakuum na svom južnom krilu. To je još jedan razlog zašto su politički sukobi između bivših strana rata u posljednje vrijeme ponovo pojačani: između Kosova i Srbije, ali i unutar Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi bilo još važnije da EU daje ponude balkanskim državama. To ne mora biti punopravno članstvo, to bi mogao biti i pristup evropskom unutrašnjem tržištu, kao što je “think tank European Stability Initiative” upravo iznio u svom radu.

Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama na Balkanu potrebna je perspektiva. Ono što im ne trebaju su agresivna predavanja bivših poslanika Bundestaga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu