Connect with us

BIHAĆ

Vraća li se u Krajinu verbalni delikt: Zbog vrijeđanja premijera Bišćanin kažnjen s 300 KM

Objavljeno

na datum

Stanovnik Bihaća Bruno Brzović objavio je informaciju kako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK izdalo prekršajni nalog zbog vrijeđanja premijera kantona Mustafe Ružnića zbog čega se na sjeverozapadu BiH podigla velika politička prašina.

Naime, kako je Brzović objavio na svom Facebook profilu, Policijska uprava Bihać kaznila ga je zbog vrijeđanja Mustafe Ružnića na društvenim mrežama.

“Imenovani je počinio prekršaj iz oblasti javnog reda i mira upućivanjem prijetnji, vrijeđanjem i omalovažavanjem na društvenoj mreži Facebook premijera Vlade USK-a Mustafe Ružnića”, stoji u opisu prekršaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom, Brzović je rekao kako je kažnjen zbog iznošenja istine o drvnoj mafiji i nezakonitom zapošljavanju u USK šumama čiji resor pripada stranci A-SDA.

“Znam da vas boli što iznosim istinu, ali meni usta nećete začepiti. Čak su mi takvi kao ti ukrali zasluženog zlatnog ljiljana za oborena dva aviona iznad Cazina. Sad ću još više iznositi istinu o oligarhijskom vladanju hobotnice A-SDA u USK”, rekao je Brzović.

Povodom cijelog slučaja oglasila se i kantonalna SDA iz koje su naveli kako Ružnićeva vlast novčano kažnjava ljude koji kritikuju.

“Da Unsko-sanskim kantonom protekle četiri godine upravlja protivdemokratska vlast odavno je jasno. Kontrola javnih medija, budžetsko kontroliranje privatnih medija, rijetko zasjedanje Skupštine uz strogu kontrolu dnevnog reda od strane Mustafe Ružnića obilježili su četverogodišnji mandat NES-SDP vlasti”, naveli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjeno je kako je Brzović kažnjen s 300 KM zbog vrijeđanja.

“Kaznom od 300 KM kažnjen je naš sugrađanin Bruno Brzović, po nacionalnosti Hrvat, pokretač i organizator otpora agresoru i jedan od osnivača Patriotske lige, jer se usudio na Facebooku kritikovati vlast u USK. Ovakve metode, kojih se ne bi postidjeli ni u Sjevernoj Koreji, čija je svrha obračun sa neistomišljenicima pokazuju nervozu u redovima Ružnićeve vlasti i vladajućeg NES-a (bivše A-SDA)”, naveli su.

Na kraju, naglašeno je kako Ružnić ovakvim postupcima obesmišljava pismo koje je uputio Christianu Schmidtu.

“Na kraju, važno je naglasiti da Ružnić ovakvim postupcima obesmišljava vlastito pismo nedavno upućeno Visokom predstavniku u kojem je, predstavljajući se lažnim zaštitnikom Hrvata u USK, tražio da Unsko -sanski kanton zadrži dosadašnju kvotu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Svako jutro kada Ružnić i njegovi ministri pređu prag Vlade USK, za građane nastane šteta u nekom obliku”, zaključili su iz SDA USK.

Inače, Vlada Unsko-sanskog kantona je još u aprilu 2022. godine usvojila Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o javnom redu i miru čime će svako ko napiše uvredljiv komentar na društvenim mrežama biti kažnjen s kaznom u iznosu od 200 pa sve do 500 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Krajem marta, i Gradsko vijeće Grada Cazina usvojilo je istu odluku što su mnogi ocijenili kao uvođenje verbalnog delikta na mala vrata u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Senad Salkić

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 01.12.2023. godine u ponovnom postupku izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 017575 23 K 2 kojom je optuženi Senad Salkić oglašen krivim da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, nečovječno postupao prema civilima, te svjesno prisilio tri osobe na seksualni odnos t.j. izvršio silovanje, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina.

Optuženi Salkić Senad se obavezuje da na ime naknade štete oštećenim plati novčani iznos koji će se precizirati u pisanoj presudi po svim osnovima potraživanja nematerijalne štete.

Optuženi se obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka, koji se odnose na troškove svjedoka, vještaka, kao i troškove branioca po službenoj dužnosti o čijoj visini troškova će se donijeti posebno rješenje kada se pribave za to potrebni podaci, te da plati paušal u iznosu od 200,00 KM sve u roku od 15 dana od primitka pravomoćne presude,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Donesena prvostepena presuda u predmetu Muharem i Aldin Majstorović

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 25.10.2023. godine donio, a dana 30.10.2023. godine javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 017940 22 K kojom su optuženi Muharem i Aldin Majstorović oglašeni krivim da su počinili:

Muharem Majstorović krivično djelo Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci;

Aldin Majstorović kao pomagač krivična djela Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i krivično djelo Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. tačka a) Zakona o oružju i municiji USK-a za koja je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 4 (četiri) mjeseca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 05.04. do 29.04.2022. godine.

Od optuženog Aldina Majstorovića oduzima se prepravljena vojna puška M48 koja se po pravosnažnosti presude ima uništiti.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Izet Keserović

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 28.11.2023. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 018830 23 K kojom je optuženi Izet Keserović oslobođen od optužbe da je, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH nečovječno postupao prema civilu, vršeći psihičko i fizičko zlostavljanje, te nanoseći mu velike fizičke i psihičke patnje, čime bi počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ u vezi sa članom 22 istog zakona.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu