Connect with us

BIHAĆ

Tužilaštvo USK: Zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti oko predstojećih izbora

Objavljeno

na datum

Dana 16.08.2022. godine Glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko sanskog Kantona Fadila Amidžić, skupa sa zamjenicom glavne kantonalne tužiteljice Alidom Kadić, tužiteljicama Damirkom Mulabdić i Sanitom Čaušević je u prostorijama Tužilaštva održala radni sastanak sa komesarom MUP-a USK Koričić Mujom, policijskim službenicima Alić Samirom i Mešić Jusufom s ciljem zajedničkog i adekvatnog odgovora na eventualne zloupotrebe u toku predstojećeg izbornog procesa.

Na ovom sastanku je dogovoreno da se napravi zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti koje će se provoditi kako bi se obezbijedio adekvatan odgovor na eventualne zloupotrebe u toku izborne godine i samog izbornog procesa.

Naime, u periodu od 23-25.06. 2022. godine je uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeća Evrope u BiH u Sarajevu održana konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integriteta izbora” na kojoj su prisustvovali predstavnici tužilaštava i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini te Centralne izborne komisije BiH .

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od glavnih zaključaka sa ove konferencije je da će Misija OSCE-a u BiH u suradnji sa Uredom Vijeća Europe u Sarajevu, Centralnom izbornom komisijom BiH i Centrima za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj organizirati edukaciju tužilaca i predstavnika policijskih agencija na temu „Efikasno istraživanje i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju ispravnost i integritet izbora“

Nakon toga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH u cilju blagovremene reakcije pravosudnih institucija u situacijama kada se dese nepravilnosti u izbornom procesu a koje predstavljaju krivično djelo na svojoj sjednici održanoj dana 06.07.2022. godine usvojilo određene mjere i aktivnosti koje su dostavljene svim pravosudnim institucijama u cilju provođenja istih..

Tužilaštvo USK-a Bihać provodeći usvojene mjere i aktivnosti od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je imenovalo tužioce kontakt osobe odnosno oficire za vezu za suradnju sa Centralnom izbornom komisijom i policijskim agencijama a KMUP je imenovao svoje kontakt osobe, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu