Connect with us

CAZIN

Stari grad Ostrožac je čuvar krajiške historije nad smaragdnom Unom

Objavljeno

na datum

U Cazinu postoji sedam starih gradova, neprocjenjive kulturne vrijednosti, a jedan se izdvaja – Stari grad Ostrožac.

Oni su ostavština naroda koji su živjeli na ovim prostorima stoljećima prije nas. Velika su to bogatstva u kulturnom, turističkom i historijskom pogledu.

Međutim, kad biste pitali Cazinjane i Cazinjanke, a sigurno i mnoge turiste koji su pohodili ovaj kraj, jedan se spomenik izdvaja posebno: Stari grad Ostrožac. Zidine srednjevjekovnog grada nadograđene su u turskom periodu, a završene dolaskom Austrougara na ove prostore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovi posljednji napravili su i dvorac, danas jedini takav u BiH – dvorac Lotara von Berksa, koji se nalazi unutar zidina ovog nacionalnog spomenika.

I ne, nije to sve, ovaj prostor krije još jednu zanimljivost. Riječ je, naravno, o Koloniji skulptora “Ostrožac”, manifestaciji staroj 55 godina koja je “iznjedrila” preko 150 monumentalnih skulptura isklesanih u kamenu bihacitu.

Ova kiparska djela čine Park skulptura pod vedrim nebom, jedinstven na prostoru jugoistočne Evrope. Skulpture su, po odluci Komisije za nacionalne spomeike BiH, sastavni i neotuđivi dio ovog spomenika.

Da je zub vremena, kao i ratna dešavanja, ostavio traga na zidinama ovog spomenika jasno je vidljivo obilaskom ovog lokaliteta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dvorac Lotara von Berksa posebno je oštećen i nije u potpunosti pristupačan. Međutim, u razgovoru sa direktorom JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin, Erminom Beganovićem, pod čijom upravom se nalazi ovaj spomenik, saznali smo i da se na uređenju, saniranju i projektovanjuuradilo mnogo proteklih godina.

“Naime, više od 70 posto vanjskog dijela zidina je sanirano, ojačano i fugirano u proteklih desetak godina. Urađena je i potpuna projektna dokumentacija za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa, čija je procedura trajala više od dvije godine i koja je koštala preko 80 hiljada KM“, rekao nam je direktor Beganović.

Dodaje i to da su sanaciju i uređenje Starog grada Ostrožac pomagali sa svih nivoa vlasti, ali su to još uvijek nedostatna sredstva, sporadična i gotovo neiskoristiva u slučaju spomenika ovakvog kapaciteta. Smatra da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uključe u razvojne planove države i da budu sistemski potpomognuti do potpune sancije i konzervacije.

Ali i pored toga, ovaj spomenik ne prestaje oduševljavati turiste. Čini se da svakim novim dolaskom možete otkriti neku novu dimenziju i saznati neku novu priču, vezanu za historiju nastanka i izgradnje ovog prekrasnog kompleksa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodatna vrijednost posjete Cazinu i prekrasnom dvorcu na Ostrošcu jesu mnogobrojne kulturne manifestacije koje se ovdje realiziraju, naročito u ljetnom periodu.

Dešavaju se unutar zidina i veliki koncerti, izložbe, predstave, predavanja, vjenčanja, kao i ekskurzije iz svih krajeva naše zemlje. Nisu rijetke ni organizirane posjete turista iz Slovenije, Austrije, Hrvatske…

“Omogućuje nam to da budemo optimistični u našim planovima za naredni period kada je Stari grad Ostrožac u pitanju. Radimo na prikupljanju sredstava za projektovanje ostalog dijela ovog spomenika, što će nam omogućiti da se priključimo i nekim evropskim fondovima za fnansiranje ovakve vrste projekata. Ono što je za nas bitno jeste da Stari grad Ostrožac živi kroz svoje aktivnosti kojih je iz dana u dan sve više što svakako utiče i na dodatnu promociju ovog neprocjenjivog bisera u BiH”, zaključio je direktor Beganović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CAZIN

FOTO – Bosanski biser: Stiglo proljeće na Ostrožac

Objavljeno

na datum

Administator

Stiglo je proljeće na Ostrožac – bedem Krajine i Bosne! Skulpture iznad kojih se uzdižu kule i bedemi, stari grad Ostrožac čine jednim od bisera bh. kulturno – historijskog naslijeđa.

Pravi proljetni dan, behar, cvrkut ptica, idealno za odmor duha i tijela. Ni ulaz u stari grad nije skup.

Ulaznica za odrasle je 4 KM, a za djecu 2 KM. Treba reći da je ovo nacionalni spomenik koji se sastoji od srednjovjekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa iz zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kompleks je podijeljen na sjeverni dio u kojem se nalazi Srednjovjekovni grad, središnji dio – Dvor I sa tabijama i bedemima i južni dio – dvirac Lothara Berksa sa sahat kulom.

Stari grad Ostrožac predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH, kojeg odlikuje očuvanost svih faza razvoja od srednjeg vijeka, preko osmanskog perioda pa do grada rezidencijalnog karaktera u Austro – Ugarskom periodu.

Pogledajte galeriju fotografija.

Foto: Evelin Trako

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

Ogrešević: Spremni smo prihvatiti samo dugoročna rješenja koja će se odnositi na sve naredne izbore

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević sinoć je rekao da za njegovu stranku nije prihvatljiva kratkoročna odluka visokog predstavnika koja bi važila samo u ovom mandatu.

“Za nas nisu prihvatljive bilo kakve intervencije i dodatne izmjene Ustava FBiH ako bi to značilo da su one kratkoročne i da se odnose na ovaj trenutak. Mi smo spremni na dugoročna rješenja, ako se ona odnose i na sljedeće i na svake druge izbore”, rekao je Ogrešević za Hayat televiziju.

Dodao je da ne zna kako će se odvijati procesi u smislu formiranja Vlade FBiH, da NES i SBiH žele biti dio vlasti, ali na način da to bude korektno i prema građanima i prema Bošnjacima “shodno situaciji i ustavnom ambijentu kakav imamo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je da je NES podržao Lidiju Bradaru za predsjednicu FBiH, ali da neće pristati na bilo kakva privremena rješenja u smislu imenovanja Vlade FBiH.

“Mi možemo ponuditi izmjene Ustava FBiH, ali treba imati dovoljnu većinu da izglasamo te izmjene. Mi jesmo upućeni na saradnju sa OHR-om i visokim predstavnikom ali to ne znači da se uvijek slažemo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

Cazin: Svekrva sa sinom pretukla snahu

Objavljeno

na datum

Administator

Policijskoj stanici Cazin obratila se M.V. (35) koja je prijavila nevjenčanog muža O.M. (27) i njegovu majku O.S. (47) zbog nasilja.

Naime, M.V. (35) je odlučila da napusti vanbračnu zajednicu s O.M. (27), te se vrati kod roditelja u Bihać. Međutim, kada je spremala stvari za povratak roditeljima, O.S. (47) je fizički nasrnula na nju, a nakon toga i O.M. (27) je udario u šakom u predjelu glave.

M.V. (35) je primljena u Dom zdravlja Cazin gdje su joj konstantovane lakše tjelesne povrede, dok su O.S. (47) i O.M. (27) lišeni slobode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu