SVIJET

Prvi brod sa žitom iz Ukrajine stigao u Tursku

Objavljeno

na datum

Prvi brod sa žitom koji je isplovio iz Ukrajine nakon početka ruske invazije stigao je u Bosfor. Teretni brod Razoni koji prevozi 26.000 tona kukuruza biti će pregledan prije nego što nastavi put za Liban.

Rusija blokira ukrajinske luke od februara kada je započela invaziju na Ukrajinu, intenzivirajući globalnu nestašicu hrane.

Prema uslovima sporazuma u čijem postizanju su prošli mjesec posredovali Turska i UN, obje su se strane složile da se isporuke mogu nastaviti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U svom večernjem obraćanju u utorak, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da želi vidjeti da se izvoz žitarica redovno odvija.

“Sada nam je cilj imati redovan izvoz i da se kad jedan brod isplovi iz luke, pripremaju i drugi brodovi i oni koji primaju robu i oni koji prilaze luci,” rekao je Zelenski, prenosi BBC.

Osim ublažavanja nestašica hrane drugdje, ukrajinski predsjednik je izrazio nadu da će izvoz potaknuti ukrajinske poljoprivrednike da siju za sljedeću sezonu.

“Ovo je pitanje sigurnosti hrane i za našu zemlju te je vrijeme da se sada osiguramo za iduću godinu,” poručio je Zelenski.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Teretni brod Razoni je napustio ukrajinsku luku Odesa u ponedjeljak, na putu za Tripoli u Libanu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version