Connect with us

CRNA HRONIKA

Preminula bivša odbojkašica i uposlenica Granične policije u 32. godini života

Objavljeno

na datum

Tužna vijest dolazi iz Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine. Naime, njihova kolegica Maja Vrbarac preminula je u 32. godini života.

Status Sindikata prenosimo u cjelosti:

“Danas je u 32 godini zivota nakon kraće i teške bolesti preminula policijska službenica GP BIH Maja Vrbarac. Maja je bila uzoran policijski službenik, dugogodišnji kapiten OK Maglic Foca. Sindikat GP BiH upućuje iskreno saučešće njenoj porodici kao i svim radnim kolegama, građanima Foče i sportskom kolektivu OK Maglic Foča.Vjecna joj slava i hvala”, navedeno je na njihovom Facebook profilu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

GP BIH: Dvojica stranih državljana lišena slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina Afganistana i državljanina Pakistana nakon što je operativnim radom utvrđeno da određeni vremenski period vrše krijumčarenje migranata preko državne granice.

Krijumčari migranata su otkriveni u graničnom pojasu na području Gradiške te ispitani u svojstvu osumnjičenih. Uz Izvještaj o krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, bit će predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Strmica, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode A.S. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela Krađa i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela Teška krađa. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Strmica i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 16. aprila 2024., lišili su slobode E.H. (1971.) na ulasku u BiH na prijelazu Donji Svilaj. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za ovim bh. državljaninom zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Dan ranije, 15. aprila 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode državljanina Republike Hrvatske, E.A. (1974.). Utvrđeno je da ga potražuju Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zbog krivičnog djela Utaja i Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela Prevara. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 15. aprila 2024., lišili su slobode M.M. (1991.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Popovi. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za ovim državljaninom Republike Srbije raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Predat je službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 14. aprila 2024., lišili su slobode A.C. (1996.) jer je utvrđeno da je Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Državljanin Kraljevine Švedske je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Vardište i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Dan ranije, 13. aprila 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode R.M. (1979.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Višegradu radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Vardište i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.
Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 13. aprila 2024., lišili su slobode D.A. (1975.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Nasilje u obitelji. Bh. državljanin je konroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Orahovlje i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

VIDEO – Oduzeta veća količina “igračaka za odrasle” na području RC Banja Luka

Objavljeno

na datum

Administator

Ovlašteni službenici UIO spriječili su krijumčarenje veće količine “igračaka za odrasle” koje su privremeno oduzeli u Carinskoj ispostavi Gradiška.

Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za redovno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška, a u kojoj je uvoznik prijavio raznu robu, između ostalog i “igračke za odrasle” otkrivena je i roba koja nije bila prijavljena.

Radilo se o raznim gelovima i pomagalima za odrasle koji su bili sakriveni i pokušali su se prokrijumčariti u BiH. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 36.460,00 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, porezne ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Predložen pritvor osumnjičenog Kladuščanina za krivično djelo terorizam

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, višestruko osuđivanog.

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu