Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Analiza Michaela Fallona: Trebamo se probuditi, Kosovo i BiH su sljedeće linije fronta

Objavljeno

na datum

Bivši ministar odbrane u Vladi Velike Britanije Michael Fallon za britanski list The Telegraph napisao je članak u kojemu komentira sigurnosnu situaciju na Balkanu u kontekstu ruskih utjecaja.

Fallon je na početku teksta podsjetio na zlokobnu objavu poslanika Vlade Srbije koji je napisao da će “Srbija morati krenuti u denacifikaciju Balkana”.

“Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju u Ukrajini, trebalo bi da se probudimo zbog zapaljive situacije na Zapadnom Balkanu. Preko svog srpskog zastupnika, Rusija još jednom ispituje evropsku slabost”, piše Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako su nezavisne zemlje poput Kosova i BiH sljedeća linija fronta jer predstavljaju krhke demokratije, a i obje su izvan NATO-a i EU.

“Srbija, navodno još uvijek kandidat za članstvo u EU, kupuje ruske avione i tenkove, daleko je od uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a predsjednik Vučić je upravo potpisao trogodišnji gasni sporazum sa Moskvom. On sada promovira odvojene institucije za ‘zaštitu’ srpske manjine na Kosovu. Vučić je, podsjetimo, bio Miloševićev ministar za informiranje”, napisao je Fallon.

Bivši ministar odbrane Velike Britanije mišljenja je da su najnoviji događaji na Kosovu u vezi registarskih tablica i ličnih karata došli “pravo iz Miloševićeve knjige”.

“Granični sporovi, podstaknuti ‘crnim operacijama’ mogu se lako preliti u širi sukob”, istakao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Fallon je podsjetio da je prije četiri godine, nakon posjete Mariupolju, upozorio i na ranjivost istočne Ukrajine, a smatra da je Zapad učinio premalo i prekasno, uskrativši Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, te da je Rusiji bilo dozvoljeno da uguši trgovinu u Azovskom moru.

“Na Balkanu pravimo iste greške. Zemlje poput Srbije dobile su ‘pristupni’ status, ali bez realnih izgleda da u skorije vrijeme uđu u EU. Ankete u Beogradu sada pokazuju da se javno mnijenje protivi tome. EU odaje dužno poštovanje liderima poput Vučića, ali ne čini ništa da pomogne u izgradnji jačih građanskih institucija ili da ukaže na udaljavanje od demokratskih normi”, upozorava Fallon.

Smatra kako se ne čini da Zapad ima potrebu da brani vrijednosti koje načelno zagovara.

“Koliko god dugo trebalo da se Putin potisne iz Ukrajine, trebalo bi da naučimo te lekcije. Mlade demokratije trebaju više od čekaonice. EU bi trebala ponuditi trenutni privremeni pristup svojim tržištima i svojim strukturnim fondovima. Status kandidata bi Crnoj Gori, Kosovu i BiH pružio bolju zaštitu. Slabi pravosudni i pravni sistemi trebaju ojačati. Trebali bismo povećati prisustvo NATO-a tamo i jasno staviti do znanja da nam je svima važan ustavni i teritorijalni integritet ovih zemalja”, prijedlog je Fallona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar odbrane Velike Britanije smatra kako njegova država ima veliku ulogu u tome te kako bi trebala povećati svoju diplomatsku i vojnu prisutnost na Kosovu i BiH.

“Knjiga Balkanskih ratova završila je 20. stoljeće. Putin i Rusija nisu zaboravili kako su bili poniženi sukobom na prištinskom aerodromu tokom posljednjeg. Ako Srbija izabere dalju eskalaciju, sigurno će imati rusku podršku. Putin je već pokušao da destabilizira region prije šest godina državnim udarom koji je podržavala Rusija kojim je pokušao spriječiti Crnu Goru da se pridruži NATO-u. To je osujećeno, ali Rusija nije izgubila interesovanje”, podsjetio je.

Ističe da bez obzira na pobjedu u ratu ili gubitak Ukrajine, Putin ne želi da vidi više zemalja kako uživaju formalnu zaštitu Zapada.

“U prošlosti je Evropa pronalazila načine da pomiri gorke etničke i religijske podjele, i uspješno je takav demokratski sistem izvezla širom svijeta. Sada na vlastitom kontinentu gledamo kako se demokratija bombarduje u Kijevu. Hiljade su ubijene u posljednjem sukobu na Balkanu. Zar zaista moramo ponovno gledati kako granate padaju na Sarajevo i Prištinu prije no što Zapad ponovno reagira”, zaključio je svoje pisanje Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu