Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Analiza Michaela Fallona: Trebamo se probuditi, Kosovo i BiH su sljedeće linije fronta

Objavljeno

na datum

Bivši ministar odbrane u Vladi Velike Britanije Michael Fallon za britanski list The Telegraph napisao je članak u kojemu komentira sigurnosnu situaciju na Balkanu u kontekstu ruskih utjecaja.

Fallon je na početku teksta podsjetio na zlokobnu objavu poslanika Vlade Srbije koji je napisao da će “Srbija morati krenuti u denacifikaciju Balkana”.

“Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju u Ukrajini, trebalo bi da se probudimo zbog zapaljive situacije na Zapadnom Balkanu. Preko svog srpskog zastupnika, Rusija još jednom ispituje evropsku slabost”, piše Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako su nezavisne zemlje poput Kosova i BiH sljedeća linija fronta jer predstavljaju krhke demokratije, a i obje su izvan NATO-a i EU.

“Srbija, navodno još uvijek kandidat za članstvo u EU, kupuje ruske avione i tenkove, daleko je od uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a predsjednik Vučić je upravo potpisao trogodišnji gasni sporazum sa Moskvom. On sada promovira odvojene institucije za ‘zaštitu’ srpske manjine na Kosovu. Vučić je, podsjetimo, bio Miloševićev ministar za informiranje”, napisao je Fallon.

Bivši ministar odbrane Velike Britanije mišljenja je da su najnoviji događaji na Kosovu u vezi registarskih tablica i ličnih karata došli “pravo iz Miloševićeve knjige”.

“Granični sporovi, podstaknuti ‘crnim operacijama’ mogu se lako preliti u širi sukob”, istakao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Fallon je podsjetio da je prije četiri godine, nakon posjete Mariupolju, upozorio i na ranjivost istočne Ukrajine, a smatra da je Zapad učinio premalo i prekasno, uskrativši Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, te da je Rusiji bilo dozvoljeno da uguši trgovinu u Azovskom moru.

“Na Balkanu pravimo iste greške. Zemlje poput Srbije dobile su ‘pristupni’ status, ali bez realnih izgleda da u skorije vrijeme uđu u EU. Ankete u Beogradu sada pokazuju da se javno mnijenje protivi tome. EU odaje dužno poštovanje liderima poput Vučića, ali ne čini ništa da pomogne u izgradnji jačih građanskih institucija ili da ukaže na udaljavanje od demokratskih normi”, upozorava Fallon.

Smatra kako se ne čini da Zapad ima potrebu da brani vrijednosti koje načelno zagovara.

“Koliko god dugo trebalo da se Putin potisne iz Ukrajine, trebalo bi da naučimo te lekcije. Mlade demokratije trebaju više od čekaonice. EU bi trebala ponuditi trenutni privremeni pristup svojim tržištima i svojim strukturnim fondovima. Status kandidata bi Crnoj Gori, Kosovu i BiH pružio bolju zaštitu. Slabi pravosudni i pravni sistemi trebaju ojačati. Trebali bismo povećati prisustvo NATO-a tamo i jasno staviti do znanja da nam je svima važan ustavni i teritorijalni integritet ovih zemalja”, prijedlog je Fallona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar odbrane Velike Britanije smatra kako njegova država ima veliku ulogu u tome te kako bi trebala povećati svoju diplomatsku i vojnu prisutnost na Kosovu i BiH.

“Knjiga Balkanskih ratova završila je 20. stoljeće. Putin i Rusija nisu zaboravili kako su bili poniženi sukobom na prištinskom aerodromu tokom posljednjeg. Ako Srbija izabere dalju eskalaciju, sigurno će imati rusku podršku. Putin je već pokušao da destabilizira region prije šest godina državnim udarom koji je podržavala Rusija kojim je pokušao spriječiti Crnu Goru da se pridruži NATO-u. To je osujećeno, ali Rusija nije izgubila interesovanje”, podsjetio je.

Ističe da bez obzira na pobjedu u ratu ili gubitak Ukrajine, Putin ne želi da vidi više zemalja kako uživaju formalnu zaštitu Zapada.

“U prošlosti je Evropa pronalazila načine da pomiri gorke etničke i religijske podjele, i uspješno je takav demokratski sistem izvezla širom svijeta. Sada na vlastitom kontinentu gledamo kako se demokratija bombarduje u Kijevu. Hiljade su ubijene u posljednjem sukobu na Balkanu. Zar zaista moramo ponovno gledati kako granate padaju na Sarajevo i Prištinu prije no što Zapad ponovno reagira”, zaključio je svoje pisanje Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu