Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Analiza Michaela Fallona: Trebamo se probuditi, Kosovo i BiH su sljedeće linije fronta

Objavljeno

na datum

Bivši ministar odbrane u Vladi Velike Britanije Michael Fallon za britanski list The Telegraph napisao je članak u kojemu komentira sigurnosnu situaciju na Balkanu u kontekstu ruskih utjecaja.

Fallon je na početku teksta podsjetio na zlokobnu objavu poslanika Vlade Srbije koji je napisao da će “Srbija morati krenuti u denacifikaciju Balkana”.

“Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju u Ukrajini, trebalo bi da se probudimo zbog zapaljive situacije na Zapadnom Balkanu. Preko svog srpskog zastupnika, Rusija još jednom ispituje evropsku slabost”, piše Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Ističe kako su nezavisne zemlje poput Kosova i BiH sljedeća linija fronta jer predstavljaju krhke demokratije, a i obje su izvan NATO-a i EU.

“Srbija, navodno još uvijek kandidat za članstvo u EU, kupuje ruske avione i tenkove, daleko je od uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a predsjednik Vučić je upravo potpisao trogodišnji gasni sporazum sa Moskvom. On sada promovira odvojene institucije za ‘zaštitu’ srpske manjine na Kosovu. Vučić je, podsjetimo, bio Miloševićev ministar za informiranje”, napisao je Fallon.

Bivši ministar odbrane Velike Britanije mišljenja je da su najnoviji događaji na Kosovu u vezi registarskih tablica i ličnih karata došli “pravo iz Miloševićeve knjige”.

“Granični sporovi, podstaknuti ‘crnim operacijama’ mogu se lako preliti u širi sukob”, istakao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Fallon je podsjetio da je prije četiri godine, nakon posjete Mariupolju, upozorio i na ranjivost istočne Ukrajine, a smatra da je Zapad učinio premalo i prekasno, uskrativši Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, te da je Rusiji bilo dozvoljeno da uguši trgovinu u Azovskom moru.

“Na Balkanu pravimo iste greške. Zemlje poput Srbije dobile su ‘pristupni’ status, ali bez realnih izgleda da u skorije vrijeme uđu u EU. Ankete u Beogradu sada pokazuju da se javno mnijenje protivi tome. EU odaje dužno poštovanje liderima poput Vučića, ali ne čini ništa da pomogne u izgradnji jačih građanskih institucija ili da ukaže na udaljavanje od demokratskih normi”, upozorava Fallon.

Smatra kako se ne čini da Zapad ima potrebu da brani vrijednosti koje načelno zagovara.

“Koliko god dugo trebalo da se Putin potisne iz Ukrajine, trebalo bi da naučimo te lekcije. Mlade demokratije trebaju više od čekaonice. EU bi trebala ponuditi trenutni privremeni pristup svojim tržištima i svojim strukturnim fondovima. Status kandidata bi Crnoj Gori, Kosovu i BiH pružio bolju zaštitu. Slabi pravosudni i pravni sistemi trebaju ojačati. Trebali bismo povećati prisustvo NATO-a tamo i jasno staviti do znanja da nam je svima važan ustavni i teritorijalni integritet ovih zemalja”, prijedlog je Fallona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Bivši ministar odbrane Velike Britanije smatra kako njegova država ima veliku ulogu u tome te kako bi trebala povećati svoju diplomatsku i vojnu prisutnost na Kosovu i BiH.

“Knjiga Balkanskih ratova završila je 20. stoljeće. Putin i Rusija nisu zaboravili kako su bili poniženi sukobom na prištinskom aerodromu tokom posljednjeg. Ako Srbija izabere dalju eskalaciju, sigurno će imati rusku podršku. Putin je već pokušao da destabilizira region prije šest godina državnim udarom koji je podržavala Rusija kojim je pokušao spriječiti Crnu Goru da se pridruži NATO-u. To je osujećeno, ali Rusija nije izgubila interesovanje”, podsjetio je.

Ističe da bez obzira na pobjedu u ratu ili gubitak Ukrajine, Putin ne želi da vidi više zemalja kako uživaju formalnu zaštitu Zapada.

“U prošlosti je Evropa pronalazila načine da pomiri gorke etničke i religijske podjele, i uspješno je takav demokratski sistem izvezla širom svijeta. Sada na vlastitom kontinentu gledamo kako se demokratija bombarduje u Kijevu. Hiljade su ubijene u posljednjem sukobu na Balkanu. Zar zaista moramo ponovno gledati kako granate padaju na Sarajevo i Prištinu prije no što Zapad ponovno reagira”, zaključio je svoje pisanje Fallon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: U Sarajevu ne jedem, ne pijem ni njihovu vodu, uvijek nosim flašicu sa sobom

Objavljeno

na datum

Administator

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da mu nije svejedno kada ide u Sarajevo šta jede i pije jer se “boji da bi ga neko mogao otrovati”.

Dodik je sinoć dao veliki intervju za RTRS u kojem je, manje više bez ikakvih potpitanja novinara Branimira Đuričića, održao jednosatni monolog u kojem je ispričao, u najmanju ruku, niz teško provjerivih događaja u kojima je on bio glavni akter.

Tako je Dodik pričao o tome kako je posredovao u pregovorima između NATO-a i Srbije u kojima je on lično od tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića tražio da napravi određene ustupke kada je u pitanju Kosovo kako ne bi došlo do NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Također, naveo je kako se suprotstavio Miloševiću kada je od njega tražio da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade RS-a, kao i mnoge druge događaje koji su se navodno odigrali koncem devedesetih godina prošlog stoljeća.
U nastavku je pričao kako se odupro pritiscima koje su na njega vršili visoki zvaničnici SAD-a, gdje je od njega traženo da pristane na jedinstvenu policiju u BiH, ukidanje imena Republika Srpska i biranje jednog predsjednika na nivou čitave države. Sve je to on, kako kaže, kategorično odbio, a onda uzeo “rješavati ukrštenicu usred sastanka”.
No ono što je posebno zanimljivo u intervjuu, su navodi koje Dodik govori od 34 minute intervjua.

Meni uopće nije svejedno kad idem u Sarajevo šta jedem i pijem. Hoće li mi neko podvaliti neko jelo. Ne bi trebao da budem naivan da me neko tamo zavali i otruje. Šta imam onda od toga da budem dobronamjeran. Tu nema ničega. Ja ne pijem njihovu vodu. I danas dan kad idem u Sarajevo flašica je ovdje, jel tako”, rekao je Dodik pokazujući na džep sakoa.
Zaključio je da, šta god ko mislio o tome, baš ga briga.

“Ne jedem tamo, ne pijem vodu, vratim se u Istočno Sarajevo, doručkujem, ručam, šta god treba, to je danas, a tako je bilo i ranije”, zaključio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković prijavio Sebiju Izetbegović CIK-u: Očekujemo drastičnu kaznu, podnijet ćemo i krivičnu prijavu

Objavljeno

na datum

Administator

Kako je i najavio, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas je podnio prijavu protiv Sebije Izetbegović Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zbog govora mržnje.

Ovo ja do sada u svojoj političkoj karijeri nikada nisam vidio. Jedna zaista najmorbidnija, najlošija izjava koja se može izreći. Zapravo je rekla da će u slučaju poraza SDA ili pobjede nas koji smo joj opozicija to značiti novi put u Tomašice, masovne grobnice, logore i nova stratišta. Dakle, takva vrsta zloupotrebe našeg stradanja zajedničkog do sada nije viđena ni zabilježena. Mi smo reagirali slično i na stvar koju je uradio SNSD. Obratili smo se CIK-u zatražili smo da se sankcioniše i SNSD po pitanju njihovih stavova, samoubijanju, Markalama i drugo. I eto mogu reći, živimo u takvom ambijentu da nas to takvo Dodikovo ponašanje ne čudi. Ali smo šokirani, konsternirani tom jednom suludom izjavom gospođe Izetbegović koju je onako izrekla bez grča na licu i dobila je salvu aplauza onih koji su došli. Svi smo to imali priliku gledati – kazao je Konaković.

Konaković je rekao da je razgovarao i s Amorom Mašovićem, koji je također govorio o masovnim grobnicama.

Razmijenili smo nekoliko poruka, zato što je to čovjek kojeg zaista cijenim, on mi je u nekoliko poruka koje imam, objasnio da zapravo on nije želio, nije imao misao da pokaže prstom u pojedince, u političke projekte. On ima tu neku svoju SDA-ovsku političku ideologiju u kojoj misli da bismo mi svi trebali biti skupa. Ali mi je objasnio da zapravo to nije bio njegov cilj za razliku od Sebije Izetbegović kojoj je to bio direktan cilj, da zloupotrebom našeg stradanja, i to za vrijeme dok nije bila u BiH, dok je bila van BiH, priča o stradanju našeg naroda, pokazuje prstom u sve borce, u članove šehidskih porodice, u majke, u ljude koji su unutar Naroda i pravde i drugih političkih stranaka koji nisu SDA, proveli vrijeme u logoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Vi ste vidjeli reakciju kompletnog normalnog svijeta, ovo je zaista podjela na normalne i nenormalne ljude. Ovo je bolesna nenomrlana izjava a to saopćenje još bolesnije. Ono je napisano pod njenom naredbom. Pozivam predsjednika SDA, da kaže svoj stav, da li podržava izjave svoje supruge ili članice SDA, da zapravo u finišu ove predsjedničke utrke da kaže šta on misli. Je li to koncept za koji smo se mi borili, je li to budućnost koju nudi SDA. Klučna stvar će biti njegov stav – rekao je Konaković, prenosi Dnevni Avaz

ekivanjima od CIK-a, odnosno kazni za Sebiju Izetbegović, Konaković je rekao:

Očekujemo radikalnu rigidnu, drastičnu kaznu. Jer ovo u Sarajevu u centru grada uhotelu koji je u centru grada izjava od predsjednice od supruge predsjednika SDA je do sada najružnija stvar, da ne kažem težu riječ, na političkoj sceni. Očekujemo žestoku kaznu ako tu ne bude političkog uticaja. Sjetimo se da je suprug Sebije Izetbegović više puta pričao kako je nadigrao Dodika i Čovića pa zapravo CIK sad kontrolišu SDS, PDP i DF. Dakle, imamo puno problema s CIK-om, i na ovom primjeru ćemo vidjeti njihovu objektivnost. Mi smo postupili kao ljudi. Pored ovoga mi pokrećemo i krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović. Ako dozvolimo ovakvo ponašanje, ovi tamo da imaju snagu vjerovatno bi nas tukli po gradu. To je naša obaveza zbog svih onih koji to ne smiju reći. Desetine članova SDA koji su me zvali nezgodno im je izvinuli su se ali nažalost to njoj ne smije niko reći. Ovo je gospođa koji vodi sve procese u SDA.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović je na skupu kazala: Selamim vas, a selamim i te “luzere” zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putevima koji će ponovo, ako uspiju voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Oglasio se MUP KS nakon hapšenja višeg inspektora, evo za koja krivična djela se sumnjiči

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo nakon provođenja akcije kodnog naziva “Insider” u kojoj je sinoć uhapšen viši inspektor Adis Prašović.

Nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija “Rez”, “Nevera” i “Bumerang”, pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policajci MUP-a KS proveli su akciju “Insider” i tom prilikom uhapsili Adisa Prašovića (1979), policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela “Povreda tajnosti postupka” i “Pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela” i “Pronevjera u službi”.

“Po naredbi Suda BiH izvršen je pretres stana, kancelarije i službenog vozila koje je isti koristio, kojom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi počinjenih krivičnih djela”, saopćeno je iz MUP-a KS, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nakon hapšenja, Prašović je smješten u prostorije MUP-a KS te će nakon kriminalističke obrade biti predat u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Ove aktivnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, još jednom potvrđuju opredijeljenost i istrajnost ove policijske agencije u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, bez obzira o kome se radi”. navodi se u zvaničnom saopćenju MUP-a KS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu