MAGAZIN

Šta napraviti ako vas ubode osa?

Objavljeno

na datum

Ljetne piknike, izlete i dane na plaži vrlo lako mogu pokvariti ose. Stručnjaci kažu da one neće ‘napasti’ sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo. Baš kao i kod pčela, ubosti vas može samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta.

Kako uopće ne bi ni došlo do uboda, izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose. Ako se nađete u njezinoj blizini, ostanite mirni. Nikada ne dirajte osinje gnijezdo!

Ako ipak nemate sreće i dođe do uboda, osinji otrov može stvoriti otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak, piše The Sun.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije. Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku, prenosi Večernji.hr.

1 komentar

 1. Avis

  18.10.2022. at 23:07

  Hello,

  If you're looking for a great VPN service, Surfshark is definitely worth your consideration.

  They offer crazy discounts all the time ( Crazy Discount: https://get.surfshark.net/SHnY ), so it's always a good time to check them out.

  Plus, their customer service is top-notch and they're very responsive if you have any questions or problems.

  Overall, I highly recommend Surfshark if you're looking for a quality VPN service.

  Click here to get the Crazy Discount Price: https://get.surfshark.net/SHnY

  Surfshark VPN Team

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version