Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Oglas za angažiranje izvršilaca na određeno vrijeme u KT USK

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo USK

Oglas za angažiranje izvršilaca na određeno vrijeme u Kantonalno tužilaštvo Unsko – sanskog kantona broj: A-597/22 od 01.08.2022. godine.

Oglas preuzmite OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

UNSKO-SANSKI KANTON

Promjene u Vladi USK: Više od 100.000 građana živi i radi izvan BiH, dobit će ministarstvo za dijasporu

Objavljeno

na datum

Administator

Unsko-sanski kanton mogao bi uskoro dobiti i tri nova ministarstva zbog, kako nam je pojasnio premijer Mustafa Ružnić, funkcionisanja u organizaciji nekoliko postojećih.

Naime, ovaj kanton u svom sastavu broji devet ministarstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva i Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija prošao je proceduru Vlade te je upućen Skupštini USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovim izmjenama predviđen je sastav Vlade od ukupno 12 ministarstava: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i informisanja, Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo za piatanje boraca i ratnih vojnih invalida, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere te Ministarstvo okoliša, turizma i vodoprivrede.

Kako nam pojašnjava premijer USK Mustafa Ružnić, problem se pojavio zbog funkcionisanja u samoj organizaciji nekoliko ministarstava.

  • Trenutno u Ministarstvu građenja, prostorno uređenje i zaštitu okoliša imamo ministarstvo gdje je i zaštita okoliša i građenje, što je nespojivo. Tako da smo taj dio zaštite okoliša izdvojili od građenja. U Ministarstvu privrede je uglavnom privreda bila istaknuta, a turizam je tu bio pridodat privredi bez nekog velikog učinka.

Kako se pojavila potreba razvoja samog kantona, bilo je neophodno da imamo Ministarstvo turizma koje će nas povući u tom pravcu. Izvukli smo vodoprivredu i zaštitu okoliša te smo to uz turizam spojili u jedno ministarstvo, sa akcentom na razvoj turizma – navodi premijer USK.

On navodi kako su i socijalni rad, zapošljavanje, rehabilitacija i prevencija na neki način bili potisnuti u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike.

  • Ministarstvo se uglavnom posvećivalo zdravstvenim ustanovama kojih je 12. Dakle, dobijamo Ministarstvo rada i socijalne politike, a uglavnom će se baviti socijalnom politikom, prevencijom, rehabilitacijom i radom – kaže Ružnić.

Slična situacija je i u Ministarstvu obrazovanja. Zbog same širine u Ministarstvu često su kultura, vjera i mladi, naveo je on, bili podređeni.

On ističe i kako USK ima danas više od 100.000 građana koji privremeno žive i rade u inostranstvu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • S te strane smo išli u pravcu da istaknemo dijasporu, kulturu, vjeru, sport i mlade kada je u pitanju USK jer smo kroz određene projekte i strategije predvidjeli razvoj i ulaganje. Ne može se jedan službenik unutar jednog ministarstva baviti i dijasporom, i kulturom i mladima. Nema tu efekta na terenu – govori premijer.

Tu je iskazana potreba da se te stvari organizacijski uspostave, dodaje on, kako bi se stvorila funkcionalnost na samom terenu.

  • Bitno je napomenuti da ovaj dio neće finansijski utjecati kada je u pitanju Kanton. Službe koje već rade unutar ministarstava i postojeći državni službenici, činit će većinu uposlenika u ta tri nova ministarstva – istakao je premijer.

Pitali smo ga šta će biti nadležnost Ministarstva mladih, sporta, dijaspore i vjere u djelokrugu vjere.

  • Mi smo samo u ovoj godini plasirali više od tri miliona sredstava kada su u pitanju vjerske zajednice na području kantona. Nije to samo ulaganje u infrastrukturu, nego moramo ići u pravcu edukacije, različitih projekata kako bi funkcionisao taj dio. Mi ovdje imamo samo grant za vjeru i preko tog granta se onda posvjećuje vjeri.

Međutim, taj dio se posebno može razraditi kod nas u nekoliko pravaca i segmenata. Zbog tog smo mi i izdvojili vjeru od obrazovanja kako bismo mogli veću pažnju posvetiti vjerskim zajednicama u kantonu. Vjerske zajednice na području kantona od samog osnivanja funkcionišu bez trunke netrpeljivosti. Kod nas je to poprilično uređeno, ali da se može još uraditi na tom polju, može – zaključuje premijer.

Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Radionica Privredne komore USK-a: Podrška mladima u pripremi za traženje posla

Objavljeno

na datum

Administator

Privredna komora Unsko-sanskog kantona organizirala je radionice za mlade, u partnerstvu s kantonalnom Službom za zapošljavanje.

Program „Podrška mladima u pripremi za traženje posla“ ima za cilj upoznavanje mladih sa svim potrebnim koracima kroz koje moraju proći prilikom procesa zapošljavanja, ali i motivirati da ostanu u domovini. Interaktivna radionica održana je u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Unsko-sanski kanton bi uskoro trebao dobiti ministarstvo vjere: Vjerski paralelizam ili tehničko pitanje

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Unsko sanskog kantona bi trebala danas odlučiti da li će se pristupiti reformi kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija.

Broj ministarstava bi se trebao povećati s devet na dvanaest, a ono što najviše privlači pažnju je rekonstrukcija postojećeg ministarstva nauke kulture i sporta koje bi se trebalo razdvojiti na dva ministarstva od kojih bi jedno bilo ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere.

Ukoliko se usvoji zakon o izmjenama zakona o organizaciji kantonalnih organa USK bi postao prvi kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji bi u sastavu vlade imao i ministarstvo koje se bavi vjerskim pitanjima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Purić smatra da sama činjenica, da se mijenja broj ministarstva, može biti problematično jer je to povećanje administracije, ali i da ima i nekih opravdanih razloga “jer su neka ministarstva preglomazna”.

Ipak ističe da dodatno uvođenje ministarstva vjere povlači neka pitanja.

“Dodatno uvoditi ministarstva vjere i to spajati sa mladim dijasporom dosta izgleda rogobatno, a da ne pominjem pitanja koja se potežu. BiH nema državnu religiju, imamo religijske zajednice, ako je vjere koje vjere. Da li je trebalo da stoji vjera, religijskih pitanja”, ističe Purić.

Dodaje da postoje budžetske stavke koje se tiču vjerskih organizacija, no smatra da uvođenje ministarstva samo zbog toga “nije logično”.

“Da li je to izgradnja nekog paralelizma u nekoj strukturi vjerskih autoriteta, znamo koji su čelnici vjerskih zajednica u BiH. Da li je to direktno miješanje u pitanje vjerske politike”, pita se Purić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Vlada USK odobri ovaj prijedlog zakona, on mora proći i skupštinu ovog kantona, a prije samog usvajanja biti će održana i javna rasprava.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu