Connect with us

SVIJET

Poljska najavila da će sa 300.000 vojnika imati najmoćnije kopnene snage u Evropi

Objavljeno

na datum

Ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je da će Poljska imati “najmoćnije kopnene snage u Evropi” zahvaljujući tekućim investicijama vlade, koja je nedavno podigla budžet za odbranu na 3 posto BDP-a, jedan od najviših nivoa u NATO-u, i ima za cilj da dodatno povećati na 5 posto.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Varšava je krenula u vojnu potrošnju. Jučer je potvrdio dogovor sa Južnom Korejom prema kojem će Poljska nabaviti preko 600 haubica i skoro 1.000 tenkova. Također je nedavno dogovorila kupovinu 250 novih i 116 polovnih tenkova Abrams iz SAD-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poređenja radi, Njemačka ima 266 borbenih tenkova u upotrebi, a Francuska 406, prema Global Firepoweru, koji objedinjuje podatke o jačini vojnih snaga.

Prema novom Zakonu o domovinskoj odbrani usvojenom u martu uz međustranačku podršku, Poljska se također obavezala da će više nego udvostručiti veličinu svojih oružanih snaga na 300.000 pripadnika. U maju je pokrenula novi plaćeni oblik dobrovoljnog služenja vojnog roka u nastojanju da dovede regrute.

Prema The Military Balance, godišnjoj procjeni koju je izvršio Međunarodni institut za strateške studije, prošle godine Turska je imala 355.200 aktivnih vojnih lica, a slijede Francuska sa 203.250 i Njemačka sa 183.500.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zakon o domovinskoj odbrani također je povećao budžet za odbranu na 3 posto BDP-a, što bi na osnovu podataka za 2021. godinu stavilo Poljsku iza samo Grčke (3,82 posto) i SAD-a (3,52 posto) u NATO-u u relativnom iznosu. Predsjednik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski je ovog mjeseca izjavio da će potrošnja za odbranu na kraju dostići 5 posto BDP-a.

Govoreći jučer, Blaszczak je izjavio da će Poljska “zahvaljujući [tim] ulaganjima u vojsku postati najmoćnija kopnena snaga u Evropi”, prenosi Polsat News. On je napomenuo da će ova potrošnja ne samo povećati veličinu oružanih snaga, već će ih i modernizovati zamjenom stare postsovjetske opreme.

Ranije ove godine, Poljska je donirala Ukrajini više od 240 svojih sovjetskih tenkova T-72. Ove sedmice, Ukrajina je potvrdila da je Poljska također isporučila neodređeni broj tenkova PT-91 Twardy, koji su nadograđena verzija T-72. Poljska je ove godine bila drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini, iza samo SAD.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Andrzej Duda je u junu jasno stavio do znanja da se Varšava nada da će njeni saveznici pomoći u popunjavanju ovih praznina donacijama ili prodajom svoje opreme. Optužio je Njemačku da je odustala od obećanja da će to učiniti tako što će obezbijediti tenkove Leopard. Berlin tvrdi da je Poljska postavila nerealne zahtjeve za najnovijom verzijom tenka.

Premijer Mateusz Morawiecki također je prošlog mjeseca objavio da se Evropska komisija složila da “nadoknadi veliki dio naših troškova” u vezi sa opremom doniranom Ukrajini.

Kada je Blaszczak posjetio Washington u aprilu kako bi razgovarao o sporazumima o oružju, ministar odbrane Lloyd Austin obećao je da će SAD pomoći “poljskoj vojsci da postane jedna od najsposobnijih u Evropi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim što je osigurala dva ugovora za tenkove Abrams, Poljska je također potpisala ili traži ugovore sa SAD za sisteme protuzračne odbrane Patriot, raketne bacače HIMARS, borbene avione F-35, jurišne helikoptere i dronove.

Prema sporazumima sa Južnom Korejom koji su najavljeni ove sedmice, Poljska će kupiti početnih 180 tenkova i 48 haubica, a isporuka počinje ove godine. U drugoj fazi će biti isporučeno preko 800 tenkova i 600 haubica, a oba će biti proizvedena u Poljskoj do 2026.

Međutim, bivši načelnik generalštaba poljske vojske, Mieczysław Gocul, izrazio je skepticizam u vezi sa dogovorom, rekavši da bi prioritet trebalo da bude obezbeđivanje municije za postojeću opremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Gocul je sugerirao da vlada, kojoj slijede parlamentarni izbori iduće godine, želi novo oružje za izlaganje na vojnim paradama i za jačanje podrške.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu