SVIJET

FOTO – Na aukciji u SAD-u za 1,1 milion dolara prodat Hitlerov ručni sat

Objavljeno

na datum

Sat za kojeg se smatra da je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodat je na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama za 1,1 milion dolara. Proizvođač sata je Huber, a na njemu se nalazi svastika i Hitlerovi incijali.

Jevrejski lideri osudili su aukciju koja je organizovala aukcijska kuća Alexander Historical Auction u Marylandu, ali su oni odbacili optužbe rekavši kako je cilj da se sačuva historija.

Adolf Hitler je bio vođa Njemačke od 1933. do 1945. godine i organizovao je i rukovodio ubistvom 11 miliona ljudi od čega je šest miliona bilo Jevreja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U katalogu se navodi da je sat Hitleru darovan najvjerovatnije kao rođendanski poklon 1933. godine, a kao suvenir su ga zaplijenili francuski vojnici koji su zauzeli Hitlerovu planinsku vikendicu u Berghofu 30. maja 1945. godine.

Na aukciji su prodavani i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun, fotografije nacističkih lidera sa potpisima, te zvijezda koju su Jevreji morali da nose na odjeći u vrijeme holokausta.

U dokumentima koje je aukcijska kuća pripremila navodi se da je nemoguće dokazati da li je Hitler nosio ovaj sat ali da su stručnjaci zaključili da postoji apsolutna mogućnost da je pripadao Hitleru. Ipak, aukcijska kuća nije postigla planiranu cijenu od dva do četiri miliona dolara za koliko je procijenila da bi sat mogao biti prodat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version