Connect with us

REGIJA

Milanović nastavlja vrijeđati, demonstrante protiv Schmidtovog prijedloga nazvao “unitarističkom ruljom”

Objavljeno

na datum

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je nastavio neprimjerenim rječnikom komentirati situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovaj put je to učinio govoreći o protestima građana protiv izmjena Izbornog zakona, koje predložio visoki predstavnika Christian Schmidt.

Građane, koji su 25. jula protestovali ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, je nazvao unitarističkom ruljom.

“To je nahuškana, unitaristička rulja. Za njih nema drugog naziva. Sada rade ono što sam mjesecima najavljivao. Visoki predstavnik je u svojim pomutnjama i magnovenjima na kraju došao na ideju da se pozabavi tim problemom. Na kraju će ispasti da sam ga ja na kraju na to natjerao. Moguće je, drago mi je živiti s tom spoznajom, ali je stvar malo kompleksnija”, poručio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Smatra da je Schmidt predložio izmjene kako bi zaštitio isključivo sebe.

“Taj čovjek je taj prijedlog, koji je zaista izašao i njegovog kabineta, koji su pisali njegovi pisari, napravio isključivo gledajući sebe, da sebi olakša život i nekim bošnjačkim strankama u cilju omogućavanja funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno otklanjanja svih mogućih sredstava blokade kojima su se Hrvati, pritiješnjeni uz zid, ponekad morali koristiti. U tome ih potpuno razumijem”, naglasio je.

Milanović nije zadovoljan prijedlogom visokog predstavnika.

“Hrvatima je ponuđeno nešto mizerno. To je izazvalo takvu pobunu među bošnjačkim unitaristima, ali i SDA-ovcima, jer oni tu gube jednog čovjeka. Jednog čovjeka kojeg mogu izabrati umjesto Hrvata i tako im nametnuti svoju dominaciju u domu naroda. To je besramno”, konstatovao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Schmidta je optužio za manipulaciju te da sluša ulicu.

“Vrlo prizmena medijska manipulacija čovjeka koji ima kolonijalne ovlasti u Bosni i Hercegovini. Time se ne služe ni stranački glasnogovornici. Znamo da je to tvoj prijedlog i izvoli ga komentirati. Ne, nego onda sluša ulicu – da li je negdje neko nekome razbio nos, da li je razbijena neka flaša, da li se neko porezao na staklo, da li se skupilo više od pet ljudi, da li stoje u redu za kafu ili protestuju. Tako se vodi država”, pitao je Schmidta.

Očekivao je da će se Hrvati suprotstaviti spomenutom prijedlogu Izbornog zakona.

“Očekivao sam da će se Hrvati usprotiviti, reći da je ovo milostinja. Potpuno ignoriraš činjenicu da ćemo ponovo, kao zadnje budale, imati kandidatkinju za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da neće proći, a ako prođe, to će biti puka sreća. Ovi ljudi ne idu na zadatak uzdajući se u puku sreću. Dakle, Hrvati ovise o hiru meteorologije. Ne znam, da nekom padne kamion na glavu”, kazao je Milanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Prema njegovim riječima, ovo je kompromis na štetu Hrvata. Pitao se šta po ovom pitanju rade vlasti njegove države.

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

REGIJA

Antiratni protest u Beogradu: “Putin nije brat, Putin je rat”

Objavljeno

na datum

Administator

Na Trgu republike u Beogradu minutom šutnje počeo je antiratni skup zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Po riječima govornika minut šutnje je za sve žrtve, kako ukrajinske civile i hrabre vojnike koji su poginuli braneći svoju otadžbinu, tako i za ruske vojnike koji su poslati u taj rat.

Zanimljivo je da je se na skupu vijori neobična zastava bijele-plavo-bijele boje. Po riječima organizatora to je zastava mirovnog pokreta Rusije i kako se nadaju protestatnti, buduća zastava te zemlje sa koje je izbrisana crvena boja, boja krvi i agresije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Na skupu na kojem je bilo blizu stotinak građana, mogli su se vidjeti i transparenti sa natpisima „Putin nije brat, Putin je rat“, „Niko ne napada Rusiju, zašto je mobilizacija?“, „Ne ratnom ludilu“.

Podsjetimo, članovi neformalne grupe građana „Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi zajedno“ okupili su u srijedu na Trgu republike u Beogradu da bi iskazali protest zbog, kao su istakli, agresije i mobilizacije koju sprovodi predsjednik Rusije Vladimir Putin u Ukrajini.

Nastavi čitati

REGIJA

Milanović poručio oficirima iz BiH: Zašto dolazite u neprijateljsku zemlju?

Objavljeno

na datum

Administator

U izjavi za medije prilikom polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović se ponovo osvrnuo na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i mogućnost učestvovanja hrvatskih snaga u EUFOR-u.

Osvrćući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je prethodno pozvao Schmidta da iskoristi bonske ovlasti Milanović je poručio:

“A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite”, te je ponovio svoj stav o besmislenosti mandata visokog predstavnika i da on donosi odluke koje su isključivo protiv Hrvata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Milanović je u poznatom tonu rekao: “Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, ili Hrvata iz Mostara, pa da vidimo kako će proći”, te je na kraju aludirajući na izlaganje Plenkovića poručio “Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže”.

Milanović se ponovo osvrnuo i na moguće učešće hrvatskih snaga u EUFOR-u.

“Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo” a zatim dodao: “Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju?”

Potom je Milanović naveo primjer Turske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dejton. I njegova vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari”.

Nastavi čitati

REGIJA

Rusi iznenada oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini

Objavljeno

na datum

Administator

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su zarobile ruske snage u Ukrajini, objavile su saudijske vlasti, a među oslobođenim zarobljenicima je i Hrvat.

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju.

Kako je potvrđeno Indexu, radi se o Vjekoslavu Prebegu koji je zarobljen na ratištu u Ukrajini krajem aprila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Sutra dolazi u Hrvatsku

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zarobljen kod Mariupolja, prijetila mu smrtna kazna

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Među oslobođenima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani

The Guardian je prenio kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, naveo je saudijski dužnosnik, piše Index.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu