SVIJET

Biden razmatra proglašenje vanrednog klimatskog stanja, evo šta bi to značilo

Objavljeno

na datum

Američki izaslanik za klimu John Kerry je izjavio da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razmatra da proglasi vanredno klimatsko stanje te je obrazložio šta bi to značilo.

Ako bi to učinio, onda bi imao dodatnu mogućnost da nametne agendu za obnovljive izvore energije. Trenutno u Kongresu nema većinu koja bi podržala agendu.

Kerry smatra da niko više od Bidena nije posvećen da se fosilna goriva zamjene obnovljivim izvorima energije. Ocijenio je da se nedavnim odlukama Vrhovnog suda SAD-a nije doprinijelo zaštiti okoliša.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Klimatske promjene su sve intenzivnije – sve je toplije, suše i šumski požari su sve učestaliji. Zemlja je od početka industrijskog doba toplija za 1,1 stepen celzija, a izgledno je da će biti još toplija ako vlade država nešto ne učine da to spriječe.

Desetine miliona ljudi u dvije američke savezne države tokom prošle sedmice bili su pogođeni toplotnim valom. Bidenovim naporima u borbi protiv klimatskih promjena suprotstavio se njegov stranački kolega iz konzervativnog krila demokratske stranke, senator iz Zapadne Virdžinije Joe Manchin. Poručio je da neće podržati predsjednikovu agendu.

Predsjednik SAD-a je 20. jula predstavio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Nije proglasio vanredno klimatsko stanje uprkos tome što su dio demokrata i organizacija za zaštitu okoliša tražili da to uradi.

Kako je Kerry izjavio za BBC, svijet je naučio da je zelena energija doprinijela snižavanju stope inflacije, snižavanju troškova za energiju, stvaranju radnih mjesta, poboljšanju zdravlja i sigurnosti. Tvrdi da je Biden spreman iskoristiti svako raspoloživo sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena, što podrazumijeva i korištenje predsjedničkih ukaza.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version