Connect with us

BIHAĆ

Vlada FBiH izdvaja 20 miliona KM za aerodrom u Bihaću

Objavljeno

na datum

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnog transfera “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP Aerodrom Bihać“ utvrđenog Budžetom FBiH za tekuću godinu ovom ministarstvu, u iznosu od 19.700.000 KM.

Sredstva će biti utrošena za otkup zemljišta, izgradnju poletno sletne staze (PSS), izradu elaborata o zaštiti kulturnoga naslijeđa, nadzor nad izvođenju radova, te usluge izrade idejnih i glavnih projekata, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor o utrošku redstava, te da sa JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać potpiše ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Javno preduzeće Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać je dužno o utrošku sredstava kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a nakon utroška sredstava, najkasnije do 28.2.2023. godine, dužno je sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ga Ministarstvu zajedno sa odlukom Nadzornog odbora o njegovom usvajanju.

Danas je usvojen i program utroška dijela sredstava tekućeg transfera Subvencije javnim preduzećima – Unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP Aerodrom Bihać utvrđenih u ovogodišnjem budžetu FBiH u iznosu od 170.000 KM. Saglasnost za izdavanje energetskih dozvola privrednim društvima za izgradnju vjetroelektrane i fotonaponske elektrane Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju i dala prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetskih dozvola privrednom društvu “Suzlon Wind Energy BH” d.o.o. za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo na lokalitetu općine Hadžići.

Radi se o pet pojedinačnih proizvodnih jedinica VE-1, VE-2, VE-3, VE-4 i VE-5 Ivan Sedlo ukupne instalisane nazivne snage od po 5 MW, odobrene snage priključenja od po 5 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 15,65 GWh, a koje se planiraju graditi na području općine Hadžići.

U informaciji Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, uz ostalo, navedeno je da je riječ o prvom projektu ovakve vrste u Kantonu Sarajevo, jer predstavlja investiciju u proizvodna postrojenja koja koriste obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, imajući u vidu strateška opredjeljenja BiH za ispunjavanje ciljeva u povećanju bruto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, projekt izgradnje VE-1 do VE-5 Ivan Sedlo je od velikog značaja za područje Kantona Sarajevo, a samim tim i Federacije BiH, jer direktno promovira upotrebu obnovljivih izvora energije, navodi se u saopćenju.

Na današnjoj sjednici, Vlada Federacije BiH usvojila je i informaciju, te dala prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetskih dozvola privrednom društvu “Eco-Wat” d.o.o. Kiseljak za izgradnju fotonaponske elektrane B1, B2, B3, B4, B5 i C1 instalisane nazivne snage od po 4,999 MW, odobrene snage priključenja od po 4,999 MW, te planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 7.150,086 MWh, a koja se planira graditi na lokalitetu općine Stolac, u Poslovnoj zoni Hodovo.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu realizacije projekata izgradnje zamjenskih termoblokova (Blok 7 – TE Tuzla, Blok 8 – TE Kakanj i Blok 1- TE Banovići), koja će biti proslijeđena Parlamentu FBiH na razmatranje. Ovo federalno ministarstvo zaduženo je da u skladu sa EU direktivama, te potpisanim i preuzetim obavezema izvrši izmjene i dopune energetske strategije FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Danas je prihvaćena i informacija ovog federalnog ministarstva o pregovorima o prijedlogu ciljeva Bosne i Hercegovine za 2030. godinu, te data saglasnost na prijedlog ciljeva BiH za 2030. godinu, koji je dostavilo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prijedlog ciljeva za Federaciju BiH su dio ukupnih ciljeva za 2030. godinu za BiH i predstavljaju dobru osnovu za izradu Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH do 2030. godine (NECP BiH). Federalno ministarstvo zaduženo je da i dalje učestvuje i prati pregovore sa Evropskom komisijom i Sekretarijatom Energetske zajednice i sve aktivnosti na donošenju Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH 2030. godine i o tome izvještava Vladu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o dodjeli sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2022. godinu ovom ministarstvu „Kapitalni transferi javnim preduzećima – OTF d.o.o. Sarajevo – za povećanje kapitala Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče“.

Na sjednici se Vlada FBiH upoznala i sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o broju zaposlenih na dan 31.12.prošle godine u privrednim društvima koja su dobila finansijsku pomoć u 2020. godini (za vrijeme pandemije). U skladu s podacima, u ovim privrednim društvima na dan 31.12.2020. godine broj zaposlenih iznosio je 33.348, dok je na isti dan 2021. godine broj zaposlenih iznosio 34.704 zaposlenika, te je utvrđen porast od 1.356 zaposlenika.

Također, danas su usvojeni izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa i obveznica, na dane 14. juna i 21. juna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je donijela odluke o raspisivanju javnog konkursa i utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje članova Nadzornog odbora Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo uime državnog kapitala, te utvrdila tekst javnog konkursa.

Vlada Federacije BiH je za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava opunomoćila Gorana Buhača (JP Ceste Federacije BiH), Jakuba Mušinbegovića (Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići) i Adnana Frljaka (BNT- Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu