Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Uživajte u kadrovima Une u centru Bihaća, jednoj od stanica ovogodišnje Una regate

Objavljeno

na datum

Una je jedna od najljepših rijeka Bosne i Hercegovine, a za Bišćane sigurno i najljepša. U ljetnim danima spas je od vrućine, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste koji dolaze sjediti pored rijeke, uživati na obali u njenoj svježini ili se čak i osvježiti.

Rijeka Una protiče kroz centar Bihaća, a svojom ljepotom i uređenim manjim otocima koji su povezani mostovima očarava sve šetaće. Dok jedan dio njih želi uživati samo u pogledu, drugi, oni hrabriji u njoj pronalaze i spas od visokih temperatura koje će ove sedmice ići i do 37 stepeni.

Njena ljepota na toku od Štrbačkog buka do Bihaća svima je poznata, a gradski otoci u centru grada sa statuom djevojke sa Une su nezaobilazno mjesto za šetnju i uživanje kako tokom dana tako i u večernjim satima. Dok se preko dana traži spas od vručina, u večernjim satima turisti se upuste u vožnju lađama jer kako Krajišnici kažu, Una ne bi bila Una da njom ne plove lađe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak postoji i druga strana Une. Mnogi će reći da je Una, koliko lijepa, isto toliko i opasna, pa i u najmirnijim tokovima gdje opasnosti izgleda da i nema, ali oni koji su odrasli na obalama Une mnogo bolje znanju i njene lijepe i “loše” strane.

Jedan od njih je i Adnan Rapid Kurtagić, BIšćanin koji je nedavno na Štrbačkom buku spriječio tragediju te izvukao holivudske kaskadere koji su tokom snimanja scene za film, tokom vode, došli do slapa, iz kojeg se teško izlazi. Ipak i Kurtagić, koji je odrastao na obalama Une, na ne tako lijep način, upoznao je i njenu “lošu” stranu.

“Ne bih rekao da je to neka loša strana Une već upozorenje. Iz tih upozorenja, vidite šta se sve loše može dogoditi. Sjećam se skoka sa Štrbačkog buka kada sam dugo ostao ispod vode, a kada sam izašao na obalu, suze su mi krenule na oči. Opreza nikada dosta jer Una koliko je lijepa, toliko je i opasna”, kazao je Kurtagić.

Štrbački buk je ujedno i startno mjesto dnevnog raftinga na Uni, a kroz nekoliko dana tokom rijeke Une, pa i kroz centar Bihaća proći će 48. Una regata koja počinje 27. jula okupljanjem učesnika na Martin Brodu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dan poslije, 28. jula regata starta ujutro prema Štrbačkom Buku gdje je planirano zaustavljanje u Kulen Vakufu za osvježenje i ručak te nastavlja se prema Štrbačkom Buku gdje je organizovan kamp i zabavni program do kasno u noć.

Trećeg dana, 29. jula, kreće ka Bihaću, do gradskih otoka gdje će biti održan koncert u čast Akiju Rahimovskom i koncert legendarne grupe Vanna, kao i skokovi sa mosta te Blobbing takmičenje.

Posljednji dan regate, 30. jula, plovidba kreće od Bihaća do Bosanske Krupe gdje će na gradskom trgu biti upriličeno zatvaranje regate i zabavni program.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu