Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

FBiH će dobiti registar pedofila, institucije koje rade sa djecom dužne provjeriti uposlenike

Objavljeno

na datum

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je jednoglasno usvojio Nacrt zakona o posebnom registru osoba osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci. Institucije i organizacije koje rade sa djecom bit će u obavezi izvršiti provjere uposlenika.
Zakon je prijedlog je delegata Jasmina Duvnjaka i Anera Žuljevića, a predviđa formiranje Registra lica pravosnažno osuđena za krivična djela prema djeci ili maloljetnicima.

U Registar će biti upisani svi lični podaci potrebni za identificiranje osuđenih sa podacima značajnim za njihovo prepoznavanje poput fotografija.

Podatke iz Registra pedofila moći će koristiti organizacije koje ostvaruju neposredan kontakt sa djecom ukoliko za takvo što postoji opravdan interes.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Institucije, organizacije i udruženja koje rade sa djecom obavezno će morati prilikom prijema u radni odnos ili angažiranja lica zatražiti podatak o tome da li je potencijalni uposlenik evidentiran u Registru pedofila.

Podaci iz Registra su trajni i neće se brisati.

Pedofili su nakon izdržavanja kazne zatvora dužni obavezno se javiti nadležnom MUP-u kao i suzdržati se od posjećivanja škola, vrtića, igrališta ili dječjih manifestacija.

Zastupnički dom FBiH je već ranije razmatrao Nact zakona o Registru pedofila i zaključkom ga prihvatio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, bh. entitet Republika Srpska je još 2018. godine usvojio zakonom kojim se formira poseban registar osuđenih za krivična djela pedofilije.

“Opredjeljenja smo da se ovakvim jednim zakonom dati doprinos u zaštiti djece od ovih štetnih pojava i devijacija koje su na žalost sve prisutnije. Uspostava Registra će imati praktičan značaj jer će nametnuti posebne mjere za počinitelje takvih djela. Svaka organizacija ili ustanova koja se bavi djecom od škola, vrtića, omladinskih organizacija prilikom upošljavanja novog kadra, imat će obavezu da provjerava da li se neko nalazi u Registru. Zakon u suštini ima namjeru da zaštiti djecu”, kazao je delegat Jasmin Duvnjak.

Istakao je da je Vlada FBiH zbog osjetljivosti tematike tražila da se za usvajanje zakona primjeni redovan parlamentaran postupak.

“Podržavam prijedlog. Registar je neophodan. Bilo bi dobro da ga imamo na državnom nivou. Mi smo jedna od rijetkih država koja nema forenzičku DNA bazu podataka na državnom nivou. Registar je nešto što je uobičajeno u normalnim državama. Malo me brine da li ovakav kakav jeste, da li će biti omogućena razmjena informacija izvan entiteta”, kazao je delegat Damir Marjanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je delegate da “podignu inicijativu” Registra pedofila na državni nivo.

“Bilo bi idealno kada bi jedan ovakav zakon bio na džavnom nivou, ali RS ima usvojen ovaj zakon od 2018. godine. Od 2013. godine i Hrvatska i Srbija imaju ovakve zakone”, kazao je delegat Aner Žuljević pozivajući sve da u javnoj raspravi doprinesu poboljšanju zakona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu