Connect with us

SVIJET

VIDEO – Zloglasni čečenski vođa prijeti: Ukrajina je riješena, Poljska je iduća

Objavljeno

na datum

Čečenski vođa i Putinov saveznik Ramzan Kadirov tvrdi da je ruski rat u Ukrajini već dobiven i da je Poljska sljedeća.

U svom najnovijem propagandnom videu objavljenom na društvenim mrežama, Kadirov je rekao kako je plan nakon osvajanja Kijeva prijeći na Poljsku.

” Planovi su grandiozni. Već razvijamo plan za demilitarizaciju zemalja NATO-a, a prva na redu nakon zauzimanja Kijeva je Poljska” – tvrdi Kadirov.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Čini se da se Kadirov pokušava suprotstaviti izvješćima o ponižavajućim neuspjesima i padu morala među ruskim vojnicima.

“Ukrajina je već riješeno pitanje. Zanima me Poljska” – rekao je, prenosi Jutarnji list.

Trupe čečenskog moćnika u Ukrajini, poznate kao Kadirovci, optužene su za neke od najgnusnijih ratnih zločina od invazije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je pripremio planove za poplavu Hamasovog sistema tunela ispod Pojasa Gaze vodom crpljenom iz Sredozemnog mora, prenosi Wall Street Journal.

Citirajući američke zvaničnike, izvještaj kaže da su Izraelske obrambene snage (IDF) prošlog mjeseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa al-Shati u gradu Gazi, koje su sposobne poplaviti podzemnu mrežu u roku od nekoliko sedmica pumpajući hiljade kubičnih metara vode na sat u tunele.

Dužnosnici kažu da je Izrael upozorio SAD na plan prošlog mjeseca, ali još nije odlučio hoće li ga provesti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju, mišljenja u Bidenovoj administraciji bila su mješovita, pri čemu su neki dužnosnici izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok drugi kažu da podupiru napore Izraela da uništi tunele i kažu da nema nužno nikakvog američkog protivljenja.

Među zabrinutostima navedenim u izvještaju bila je potencijalna šteta za cjevovod Gaze i tlo, ako morska voda i opasne tvari iz tunela prodru u njih.

“Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspješno jer niko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih”, citira se osoba upoznata s planom.

“Nemoguće je znati hoće li to biti učinkovito jer ne znamo kako će morska voda otjecati u tunelima u kojima nitko prije nije bio”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael objavio mapu Gaze uz poruku Palestincima: Sklonite se odavde zbog vaše sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelska vojska je objavila mapu na društvenim mrežama u kojoj se palestinskim civilima govori da napuste područja sjeveroistočno od Khan Younisa.

Stanovnici Pojasa Gaze, stoji u objavi, IDF je nastavio svoju snažnu akciju protiv Hamasa i drugih terorističkih organizacija u Pojasu Gaze. Ljubazno vas obavještavamo o sljedećem kako bismo očuvali vašu sigurnost i sigurnost:

“Stanovnicima relevantnih blokova u četvrtima Al-Mahatta, Al-Katiba, Hamad, Al-Satar, Bani Suhaila i Ma'an (blokovi 36, 54-38, 221-219), kako bismo očuvali vašu sigurnost , pozivamo vas da se preselite u poznata skloništa za raseljene u četvrtima Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur i Tal Al-Sultan”, napisali su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili su, kako kažu, da su objavili “kartu područja (blokova)” koja dijeli teritorij Pojasa Gaze na područja i četvrti koje poznaju.

“U nastojanju da vam pomognemo da u sljedećim fazama rata razumijete izdane upute i po potrebi se pomaknete s tačno definiranih lokacija radi očuvanja vaše sigurnost”, dodaje se u objavi.

Za kraj su Palestincima ponudili sredstva komunikacije s njima (IDF-om), kako bi prijavili da li ih Hamas spriječava da se sklone.

“Dragi stanovnici Gaze, ukoliko vas pripadnici Hamasa i dalje u tome sprječavaju, pišite nam putem Telegrama @gaza_saver ili nazovite broj telefona: 0322-341-97250+”, zaključuje se u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, izraelske kopnene snage nakon aktivnosti na prostoru sjevera Gaze prešle su i na južni dio pojasa, a objavljeni su i snimci koji dokazuju djelovanje na ovom području.

To je prva očigledna potvrda operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) južno od Gaze u tekućem ratu između Izraela i Hamasa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu