CRNA HRONIKA

Danas kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostatak 16 ubijenih Prijedorčana: Ovo su njihova imena

Objavljeno

na datum

Kolektivna šehidska dženaza za 16 žrtava koje su ubijene na području Prijedora tokom proteklog rata bit će klanjana danas na platou memorijalnog centra Kamičani, nakon čega će biti obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Dženazu-namaz predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, a prisustvovat će joj i muftije i visoki dužnosnici Islamske zajednice.

Uz porodice žrtva, koje su sinoć u Kamičanima dočekale tabute s posmrtnim ostacima svojih najmilijih, očekuje se prisustvo brojnih građana, predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih, najavljeno je da će obilježavanju 20. jula, dana sjećanja i dana dženaze za žrtve ubijene na području Prijedora, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Prije vjerskog dijela programa, predviđeno je da delegacijama bude predstavljeno idejno rješenja za budući memorijalni centar “Kamičani”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić kazao je Feni kako je, prije svega, cilj da se za buduće generacije osigura mogućnost sjećanja na ono što se dešavalo ovdje.

“Danas obilježavamo 30. godišnjicu od dešavanja koja su ovdje bila 90-tih godina. Jedna generacija je već nestala, otišla s lica ove zemlje. Buduće generacije koje dolaze moraju jednostavno imati mogućnost da saznaju šta se to dešavalo ovdje. Memorijalni centar u svakom slučaju treba da ponudi te mogućnosti, da svako ko je i sa ovoga područja i s bilo kojeg drugog područja, bilo iz BiH, bilo iz svijeta, može da na tom mjestu sazna koliko-toliko određene stvari vezane za ono što se dešavalo 90-tih godina ovdje”, istaknuo je Mahić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prisutni će imati priliku da posjete i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama. Neposredno prije početka vjerskog dijela programa, delegacije će na prigodan način odati poštovanje ubijenim žrtvama.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Jakupović (Hase) Samed, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u času smrti.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Prijedoru su:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žerić (Mehmed) Fikret, rođen 09.08.1956. godine

Kadić (Karanfil) Hidajet, rođen 24.09.1957. godine

Modronja (Abaz) Bahrija, rođen 15.11.1971. godine

Mujagić (Adem) Teufik, rođen 03.01.1959. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kulenović (Rešad) Muamer, rođen 25.06.1963. godine

Ramulić (Hamzo) Vehid, rođen 30.07.1970. godine

Kaltak (Abid) Edhem, rođen 07.02.1927. godine

Deumić (Hasan) Mustafa, rođen 03.01.1938. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kahrimanović (Sulejman) Emir, rođen 15.07.1969. godine

Žerić (Muharem) Džemal, rođen 16.09.1954. godine

Velić (Pašo) Zijad, rođen 15.03.1972. godine

Avdić (Ibrahim) Sejad, rođen 11.01.1955. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jakupović (Hase) Samed, rođen 30.10.1973. godine

Ičić (Hajro) Sabahudin, rođen 24.06.1971. godine

Sivac (Džemal) Safet, rođen 06.10.1971. godine

Hopovac (Ćamil) Miralem, rođen 25.10.1940. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Posmrtni ostaci žrtava će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version