Connect with us

CRNA HRONIKA

Danas kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostatak 16 ubijenih Prijedorčana: Ovo su njihova imena

Objavljeno

na datum

Kolektivna šehidska dženaza za 16 žrtava koje su ubijene na području Prijedora tokom proteklog rata bit će klanjana danas na platou memorijalnog centra Kamičani, nakon čega će biti obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Dženazu-namaz predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, a prisustvovat će joj i muftije i visoki dužnosnici Islamske zajednice.

Uz porodice žrtva, koje su sinoć u Kamičanima dočekale tabute s posmrtnim ostacima svojih najmilijih, očekuje se prisustvo brojnih građana, predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih, najavljeno je da će obilježavanju 20. jula, dana sjećanja i dana dženaze za žrtve ubijene na području Prijedora, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Prije vjerskog dijela programa, predviđeno je da delegacijama bude predstavljeno idejno rješenja za budući memorijalni centar “Kamičani”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić kazao je Feni kako je, prije svega, cilj da se za buduće generacije osigura mogućnost sjećanja na ono što se dešavalo ovdje.

“Danas obilježavamo 30. godišnjicu od dešavanja koja su ovdje bila 90-tih godina. Jedna generacija je već nestala, otišla s lica ove zemlje. Buduće generacije koje dolaze moraju jednostavno imati mogućnost da saznaju šta se to dešavalo ovdje. Memorijalni centar u svakom slučaju treba da ponudi te mogućnosti, da svako ko je i sa ovoga područja i s bilo kojeg drugog područja, bilo iz BiH, bilo iz svijeta, može da na tom mjestu sazna koliko-toliko određene stvari vezane za ono što se dešavalo 90-tih godina ovdje”, istaknuo je Mahić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prisutni će imati priliku da posjete i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama. Neposredno prije početka vjerskog dijela programa, delegacije će na prigodan način odati poštovanje ubijenim žrtvama.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Jakupović (Hase) Samed, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u času smrti.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Prijedoru su:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žerić (Mehmed) Fikret, rođen 09.08.1956. godine

Kadić (Karanfil) Hidajet, rođen 24.09.1957. godine

Modronja (Abaz) Bahrija, rođen 15.11.1971. godine

Mujagić (Adem) Teufik, rođen 03.01.1959. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kulenović (Rešad) Muamer, rođen 25.06.1963. godine

Ramulić (Hamzo) Vehid, rođen 30.07.1970. godine

Kaltak (Abid) Edhem, rođen 07.02.1927. godine

Deumić (Hasan) Mustafa, rođen 03.01.1938. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kahrimanović (Sulejman) Emir, rođen 15.07.1969. godine

Žerić (Muharem) Džemal, rođen 16.09.1954. godine

Velić (Pašo) Zijad, rođen 15.03.1972. godine

Avdić (Ibrahim) Sejad, rođen 11.01.1955. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jakupović (Hase) Samed, rođen 30.10.1973. godine

Ičić (Hajro) Sabahudin, rođen 24.06.1971. godine

Sivac (Džemal) Safet, rođen 06.10.1971. godine

Hopovac (Ćamil) Miralem, rođen 25.10.1940. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Posmrtni ostaci žrtava će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u predmetu “Bosnalijek” koja je donijeta 21. septembra.

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u predmetu “Bosnalijek”. Edin Arslanagić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, Šefik Handžić i Hasan Šepo na po deset godina, dok je Jasmin Šepo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina.
Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Sud je sada detaljnije objavio presudu, kao i šta se to sve oduzima od svih osuđenih u ovom predmetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prvostepenom presudom, sud je donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protuzakonito stečene imovine od četvorice osuđenih u vrijednosti od 22.355.806,68 KM, a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Od Edina Arslanagića oduzima se novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 Eura, 9.531,40 USA i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM, potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od optuženog Šefika Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400,00 KM, automobil “Toyota”, dva poslovna prostora i vikendica.

Od optuženog Hasana Šepo oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM, dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM, četiri automobila “Toyota”, “Porshe”, “Mitsubishi Pajero”, “Porsche Carrera” i umjetničke slike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od optuženog Jasmina Šepo oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM, garaža, dva stana, apartman te dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM, potom, automobil “Porshe” i umjetničke slike. Od Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića kao povezane osobe, oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Podsjetit ćemo, optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. Arslanagić, Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, osuđeni su da su kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi ‘izvlačili’ novac iz Bosnalijeka radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Na taj način su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za 22.355.806,68 KM.

Optužnica u predmetu Bosnalijek sadrži 170 stranica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom glavnog pretresa saslušano je više od 60 svjedoka, šest vještaka i prezentirano više od 1.000 materijalnih dokaza. Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Podsjećamo, u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Državljanin Afganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

U okviru operativne akcije Drina, pripadnici Granične policije BiH, 26. septembra 2023. godine, na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili su krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba bit će predata tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.
Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice,saopćeno je iz GP BiH.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija obavila uviđaj: 33-godišnju radnicu pekare u Zavidovićima ubio 45-godišnjak

Objavljeno

na datum

Administator

U sinoćnjoj pucnjavi u pekari “Central” u Zavidovićima ubijena je 33-godišnja radnica D. A.. Nju je ubio 45-godišnji muškarac H. M., koji je potom počio samoubistvo, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek dežurni tim Policijske stanice Zavidovići dojavu o pucnjavi zaprimio je u 21:17 sati, a istragu su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK.

“Na licu mjesta identifikovana je žrtva, radnica pekare D. A., rođena 1990. godine te muškarac H. M., rođen 1978. godine. Pretpostavlja se da je H. M. počinilac ubistva te da je nakon toga počinio i samoubistvo”, kaže nam Fišek.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Muškarac za kojeg se sumnja da je počinio ubistvo, a zatim i samoubistvo nije bio radnik pekare.

MUP ZDK trenutno istražuje motive ovog zločina, nakon čega će biti poznato više detalja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu