Connect with us

CRNA HRONIKA

Pripadnici GPBiH lišili slobode 13 osoba na graničnim prijelazima

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Pripadnici Postrojbe granične policije BiH Hum, 15. srpnja 2022. godine, lišili su slobode R.B. (1987.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Osnovni sud u Zvorniku raspisao potragu radi izdržavanja zatvorske kazne. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum i u toku dana bit će predat nadležnom organu.

Dan ranije, 14. srpnja 2022., službenici Postrojbe GPBiH Bijeljina lišili su slobode A.Š. (1972.) jer je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Prijedor raspisala potragu zbog kaznenog djela „razbojništvo“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Rača i predat službenicima Policijske uprave Prijedor. Prethodno, 13. srpnja 2022., službenici ove postrojbe su lišili slobode državljanina BiH, D.T. (1994.), jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini radi izdržavanja zatvorske kazne. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Popovi i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Službenici Postrojbe GPBiH Gradiška, 14. srpnja 2022., lišili su slobode K.Č. (1994.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog kaznenog djela „nasilje u obitelji ili obiteljskoj zajednici“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Uz navedeno, službenici ove postrojbe su 13. srpnja 2022., također, na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška, lišili su slobode I.K. (1970.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog kaznenog djela „nasilje u obitelji“. Državljanin BiH i Republike Hrvatske je predat službenicima Centra sudske policije u Županiji Posavskoj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Postrojbe GPBiH Brod, 14. srpnja 2022., lišili su slobode D.P. (1999.) jer je ustanovljeno da je za njim Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije raspisalo potragu zbog kaznenog djela „utaja“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predat službenicima MUP-a Sarajevske županije.

Službenici Postrojbe GPBiH Orašje su 14. srpnja 2022. prilikom ulaska u BiH na prijelazu Orašje lišili slobode D.M. (1983.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina. Prethodno, 13. srpnja 2022., službenici ove postrojbe su lišili slobode D.Č. (1994.) jer je utvrđeno da ga potražuje Sud BiH zbog kaznenog djela „krivotvorenje isprave“. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Orašje i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Također, 12. srpnja 2022., službenici Postrojbe GPBiH Orašje su na ulasku u BiH na prijelazu Orašje lišili slobode Č.N. (1982.) jer ga potražuju Osnovni sud u Novom Gradu zbog kaznenog djela „nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih tvari“ i Policijska uprava Prijedor zbog kaznenog djela „razbojništvo“. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Kamensko, 13. srpnja 2022., lišen je slobode M.M. (1993.), nakon što je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutarnjih poslova Županije 10 raspisalo potragu zbog kaznenog djela „nasilničko ponašanje“. Službenici Postrojbe GPBiH Kamensko, državljanina R. Hrvatske su predali službenicima Policijske uprave Tomislavgrad.

Službenici Postrojbe GPBiH Velika Kladuša, 12. srpnja 2022., lišili su slobode E.A. (1995.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Velika Kladuša i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Prijedor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Postrojbe GPBiH Višegrad, 12. srpnja 2022., lišili su slobode dvojicu državljana BiH na osnovu raspisanih potraga. Za J.T. (1947.) je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Vardište i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo. Za H.B. (1994.) je utvrđeno da je za njim Policijska postaja Bugojno raspisala potragu zbog kaznenog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Uvac i predat službenicima Policijske postaje Bugojno.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Na graničnom prelazu Velika Kladuša slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 29. novembra 2023. godine, lišili su slobode M.K. (1987.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Foči zbog krivičnog djela Pranje novca. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Intеrvеntne јеdinice sudskе pоliciје Republike Srpske. Prethodno, 26. novembra 2023., pripadnici ove jedinice su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode M.B. (1980.). Utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 29. novembra 2023., lišili su slobode I.J. (1963.), državljanku Republike Hrvatske jer je utvrđeno da je potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela Krađa. Kontrolirana je na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Crveni grm i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 28. novembra 2023., lišili su slobode državljanina Republike Srbije, L.R. (1995.). Provjerama je ustanovljeno da je Interpol Beč raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Organiziranje ilegalnih migracija. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Popovi i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 28. novembra 2023., na letu iz Beča, lišili su slobode A.M. (1994.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela Bludne radnje. Državljanin BiH je predat službenicima Centra sudske policije u Srednjobosanskom kantonu. Prethodno, 24. novembra 2023., pripadnici ove jedinice su lišili slobode J.Ć. (1976.), nakon što je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti i Nanošenje lakih tjelesnih ozljeda. Državljanin BiH je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Zagreba. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su 26. novembra 2023. pri ulasku u našu zemlju na prijelazu Velika Kladuša lišili slobode A.K. (1996.). Utvrđeno je da Općinski sud u Bugojnu potražuje ovog bh. državljanina zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Hum, 25. novembra 2023., lišili su slobode državljanina Crne Gore, R.V. (1976.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima MUP-a Republike Srpske,saopćeno je iz GPBIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Tužilaštvo BiH: SIPA je provela pretres u prostorijama OSA-e u Banjaluci zbog odavanja tajnih podataka

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine /Sipa/ sproveli su određene aktivnosti u prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH u Banjaluci radi prikupljanja dokaza u predmetu za krivično djelo odavanje tajnih podataka, rečeno je u Tužilaštvu BiH.

“Srovedene su određene aktivnosti po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine radi prikupljanja dokaza u predmetu za krivično djelo odavanje tajnih podataka iz Krivičnog zakona BiH”, naveli su Srni iz Tužilaštva BiH.

U interesu predmeta, Tužulaštvo u ovom trenutku ne može dati više informacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH sproveli su sinoć aktivnosti u prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH u Banjaluci po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, rekla je Srni portparol Sipe Jelena Miovčić.

Ona je pojasnila da pripadnici Sipe ove aktivnosti sprovode kao vid pružanja asistencije Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, te da nema informacija o krivičnim djelima.

“Ovu akciju sprovodi MUP Kantona Sarajevo, a pošto je na teritoriji Republike Srpske nadležan MUP Srpske, Sipa, kao agencija koja je nadležna na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, danas je samo tu da izvrši te pretrese”, pojasnila je Miovčićeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Potvrđena optužnica protiv Čikarića zbog korištenja službenog vozila u privatne svrhe

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Sud Bosne i Hercegovine je 10.11.2023. godine potvrdio optužnicu u predmetu Bahrija Čikarić (S1 2 K 046775 23 Ko) koja optuženika Bahriju Čikarića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženik se tereti da je u razdoblju od 19.9.2018. do 20.5.2020. godine, kao službena osoba u institucijama BiH, na mjestu rukovodećeg državnog službenika Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA), počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH, na način da je, svjesno i znajući da nije upućen na službeno putovanje koje odobrava rukovoditelj institucije ili druga ovlaštena osoba, neovlašteno koristio službeno vozilo Agencije u privatne svrhe na njemu poznatim destinacijama, prešavši ukupno 20.440 kilometara i na taj način sebi pribavio korist u vidu neovlaštenog korištenja službenog vozila, odnosno resursa Agencije u privatne svrhe, saopćeno je iz Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu