Connect with us

BIHAĆ

Hamdija Abdić Tigar povodom 30. godišnjice bihaćkih brigada: Časno i dostojanstveno smo ratovali

Objavljeno

na datum

Trodnevni program obilježavanja 30. godišnjice bihaćkih brigada – 501. Slavne i 502. Viteške, završava večerašnjom svečanom akademijom i zabavnim programom na Gradskom trgu u Bihaću.

Ovom centralnom dijelu obilježavanja, prethodile su brojne izložbe ratnih eksponata i fotografija, organizirani pješački pohod “Stazama bihaćkih brigada”, sportska takmičenja, kao i nekoliko muzičkih koncerata.

Vrlo je važno da podsjećamo na žrtvu i hrabrost svih naših sugrađana, koji su bili pripadnici ove dvije gradske brigade. Iskazujemo zahvalnost i ističemo njihov doprinos u najtežim vremenima, međutim podsjećamo upravo i na svu težinu tog vremena. Više od 1.000 pripadnika ovih brigada položilo je svoje živote u odbrani grada i države, tako da obilježavanjem ovih datuma nastojimo i ukazati na surovost rata, te doprinijeti tome da se takvo nešto nikada više ne ponovi – kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji pripadnici brigada i ratni komandanti prisjetili su se izgubljenih saboraca, ali i herojskih podviga u periodu 1992. do 1995. godine.

Svi pripadnici bihaćkih brigada su zapravo herojski odbranili svoje domove. Zato su ovi dani posebno emotivni, s obzirom da mnogi naši saborci nisu više s nama. Časno i dostojanstveno smo ratovali, pa na takav način danas i obilježavamo Dan bihaćkih brigada – kazao je ratni komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić.

Građani Bihaća večeras će na Gradskom trgu imati priliku podsjetiti i na ratne muzičke spotove urađene u tadašnjoj Televiziji Bihać, kao i pogledati dokumentarni film o ratnom putu Besmrtne i Legendarne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Bihaćke srednje škole na praksu đake šalju i u javna preduzeća

Objavljeno

na datum

Administator

Iskustvo je pokazalo da je učenje kroz praktični rad učenicima srednjih škola najinteresantniji način učenja.

Ponukane ovakvim iskustvom, srednje škole u Bihaću sporazume o obavljanju prakse potpisuju i s javnim preduzećima, a jedno od njih je i JKP „Komrad“ Bihać. U ovo poduzeće svake sedmice dolaze učenici iz Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

FOTO – Bihać: U pretresima kod pet osoba pronađena marihuana

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću pripadnici Sektora kriminalističke policije su uz asistenciju Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK, dana 20.02.2024 godine, izvršili pretrese na više lokacija u gradu Bihaću i to:

Ulica ZAVNOBIH-a, gdje je izvršen pretres stana i pomoćnih objekata koje koristi četrdesettrogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađeno i izuzeto 49 paketića sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna vaga za precizno mjerenje, jedna drobilica za duhan, mobilni telefon nepoznate marke i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulice Alekse Šantića, Hasana Kjafije Prušćaka i Ulica Bakašaiškog Odreda gdje su izvršeni pretresi kuće, pomoćnih objekata kao i putničkog automobila marke BMW koje koristi dvadesetdevetogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna puška ručne izrade, municija za istu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ulice Ešrefa Kovačevića i Bosanskih Šehida gdje su izvršeni pretresi stana i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetsedmogodišnjak iz Bihaća te su tom prilikom pronađena i izuzeta dva paketa sačinjena od aluminijske folije sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres porodične kuće i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetčetvorogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres radnog mjesta u sportskoj kladionici i putničkog motornog vozila marke VW golf vlasništvo tridesettrogodišnjakinje iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i jedna nagorjela ručno spravljena cigareta sa sadržajem neutvrđene materije;

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok je nakon obavještenja dežurne tužiteljice Tužilaštva USK-a ista naredila dalju kriminalističku istragu zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ za prva četiri navedena lica dok je za peto lice naređeno provođenje kriminalističke istrage zbog sumnje da je izvršila krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Završen projekat rekonstrukcije puta Donji Srbljani – Gornji Srbljani

Objavljeno

na datum

Administator

Rekonstrukcija i završetak putne dionice Donji Srbljani – Gornji Srbljani realizirani su u okviru IFAD „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“ – rekonstrukcija lokalnih cesta u Bihaću.

„Dakle, u okviru IFAD projekta iskoristili smo dio sredstava, iako je Grad Bihać većinski financijer vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta, zajedno sa lokalnim putem u Golubiću je 158. 000 KM, a Grad Bihać je učestvovao sa 110. 000 maraka.

Prvobitna namjena ovih puteva je pospješiti poljoprivrednu proizvodnju, ali svakako i olakšanje komunikacije za lokalno stanovništvo“, izjavio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potvrdio je kako je za ovu namjenu izdvojeno 48. 000 KM – sredstava iz IFAD projekta,piše Radio Bihać.

„IFAD je odobrio kredit za financiranje „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“, koji je efektivan od 2022. godine. U toku Projekta realiziran je i ovaj mikroprojekat sanacije puta u naselju Srbljani, odnosno završetak dijela koji nije bio asfaltno spojen“, naveo je Omanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu