Connect with us

CRNA HRONIKA

Danas ispraćaj posmrtnih ostataka 16 ubijenih Prijedorčana

Objavljeno

na datum

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenut će danas u 11 sati iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu, gdje će 20. jula na platou budućeg memorijalnog centra Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, da bi oko 20.00 sati stigla u Kamičane. Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja 20. jula, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji će se obratiti prisutnima i proučiti dovu. Pored reisa Kavazovića, dženazi će prisustvovati sve muftije i visoki dužnosnici Islamske zajednice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je kazao da ove godine imaju potvrdu dolaska velikog broja delegacija.

Uz porodice žrtva, očekuje se prisustvo predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Najavio je da su ove, kao i prošle godine, planirane brojne aktivnosti – nekoliko naučnih skupova, kulturnih, sportskih i vjerskih manifestacija.

Programom je predviđeno predstavljanje dva projekta: idejnog rješenja za budući memorijalni centar “Kamičani“, te izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– U cilju afirmacije kulture sjećanja, ove godine predstavljamo idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani, koji će imati sve sadržaje memorijalnog centra i koji će u perspektivi biti mjesto gdje će se moći educirati i saznati sve što je počinjeno prema Prijedorčanima tokom protekle agresije na našu zemlju – naveo je muftija Kudić.

Idejno rješenje će biti predstavljeno delegacijama, a kroz 3D fotografije će biti dostupno svima koji budu taj dan na dženazi, ali i nakon toga u atriju centra u Kamičanima.

Prisutni će moći posjetiti i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtavama, koja će biti postavljena uz musallu.

Neposredno prije početka vjerskog dijela programa, pristune delegacije će na prigodan način odati poštovanje ubijenim žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se uglavnom radi o grobnicama koje su ekshumirane godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine kao što su grobnice Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Po njenim riječima, neke žrtve koje će ove godine biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama 2017. godine, u Zecovima kod Prijedora 2010. godine, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Napomenula je da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u času smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Prijedoru su:

 1. Žerić (Mehmed) Fikret, rođen 09.08.1956. godine
 2. Kadić (Karanfil) Hidajet, rođen 24.09.1957. godine
 3. Modronja (Abaz) Bahrija, rođen 15.11.1971. godine
 4. Mujagić (Adem) Teufik, rođen 03.01.1959. godine
 5. Kulenović (Rešad) Muamer, rođen 25.06.1963. godine
 6. Ramulić (Hamzo) Vehid, rođen 30.07.1970. godine
 7. Kaltak (Abid) Edhem, rođen 07.02.1927. godine
 8. Deumić (Hasan) Mustafa, rođen 03.01.1938. godine
 9. Kahrimanović (Sulejman) Emir, rođen 15.07.1969. godine
 10. Žerić (Muharem) Džemal, rođen 16.09.1954. godine
 11. Velić (Pašo) Zijad, rođen 15.03.1972. godine
 12. Avdić (Ibrahim) Sejad, rođen 11.01.1955. godine
 13. Jakupović (Hase) Samed, rođen 30.10.1973. godine
 14. Ičić (Hajro) Sabahudin, rođen 24.06.1971. godine
 15. Sivac (Džemal) Safet, rođen 06.10.1971. godine
 16. Hopovac (Ćamil) Miralem, rođen 25.10.1940. godine.

Žrtve će, nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima, biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Dosad su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatske i Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Na graničnom prelazu Velika Kladuša slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 29. novembra 2023. godine, lišili su slobode M.K. (1987.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Foči zbog krivičnog djela Pranje novca. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Intеrvеntne јеdinice sudskе pоliciје Republike Srpske. Prethodno, 26. novembra 2023., pripadnici ove jedinice su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode M.B. (1980.). Utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 29. novembra 2023., lišili su slobode I.J. (1963.), državljanku Republike Hrvatske jer je utvrđeno da je potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela Krađa. Kontrolirana je na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Crveni grm i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 28. novembra 2023., lišili su slobode državljanina Republike Srbije, L.R. (1995.). Provjerama je ustanovljeno da je Interpol Beč raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Organiziranje ilegalnih migracija. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Popovi i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 28. novembra 2023., na letu iz Beča, lišili su slobode A.M. (1994.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela Bludne radnje. Državljanin BiH je predat službenicima Centra sudske policije u Srednjobosanskom kantonu. Prethodno, 24. novembra 2023., pripadnici ove jedinice su lišili slobode J.Ć. (1976.), nakon što je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti i Nanošenje lakih tjelesnih ozljeda. Državljanin BiH je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Zagreba. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su 26. novembra 2023. pri ulasku u našu zemlju na prijelazu Velika Kladuša lišili slobode A.K. (1996.). Utvrđeno je da Općinski sud u Bugojnu potražuje ovog bh. državljanina zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Hum, 25. novembra 2023., lišili su slobode državljanina Crne Gore, R.V. (1976.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima MUP-a Republike Srpske,saopćeno je iz GPBIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Tužilaštvo BiH: SIPA je provela pretres u prostorijama OSA-e u Banjaluci zbog odavanja tajnih podataka

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine /Sipa/ sproveli su određene aktivnosti u prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH u Banjaluci radi prikupljanja dokaza u predmetu za krivično djelo odavanje tajnih podataka, rečeno je u Tužilaštvu BiH.

“Srovedene su određene aktivnosti po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine radi prikupljanja dokaza u predmetu za krivično djelo odavanje tajnih podataka iz Krivičnog zakona BiH”, naveli su Srni iz Tužilaštva BiH.

U interesu predmeta, Tužulaštvo u ovom trenutku ne može dati više informacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH sproveli su sinoć aktivnosti u prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH u Banjaluci po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, rekla je Srni portparol Sipe Jelena Miovčić.

Ona je pojasnila da pripadnici Sipe ove aktivnosti sprovode kao vid pružanja asistencije Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, te da nema informacija o krivičnim djelima.

“Ovu akciju sprovodi MUP Kantona Sarajevo, a pošto je na teritoriji Republike Srpske nadležan MUP Srpske, Sipa, kao agencija koja je nadležna na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, danas je samo tu da izvrši te pretrese”, pojasnila je Miovčićeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Potvrđena optužnica protiv Čikarića zbog korištenja službenog vozila u privatne svrhe

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Sud Bosne i Hercegovine je 10.11.2023. godine potvrdio optužnicu u predmetu Bahrija Čikarić (S1 2 K 046775 23 Ko) koja optuženika Bahriju Čikarića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženik se tereti da je u razdoblju od 19.9.2018. do 20.5.2020. godine, kao službena osoba u institucijama BiH, na mjestu rukovodećeg državnog službenika Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA), počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH, na način da je, svjesno i znajući da nije upućen na službeno putovanje koje odobrava rukovoditelj institucije ili druga ovlaštena osoba, neovlašteno koristio službeno vozilo Agencije u privatne svrhe na njemu poznatim destinacijama, prešavši ukupno 20.440 kilometara i na taj način sebi pribavio korist u vidu neovlaštenog korištenja službenog vozila, odnosno resursa Agencije u privatne svrhe, saopćeno je iz Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu