Connect with us

CRNA HRONIKA

Danas ispraćaj posmrtnih ostataka 16 ubijenih Prijedorčana

Objavljeno

na datum

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenut će danas u 11 sati iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu, gdje će 20. jula na platou budućeg memorijalnog centra Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, da bi oko 20.00 sati stigla u Kamičane. Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja 20. jula, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji će se obratiti prisutnima i proučiti dovu. Pored reisa Kavazovića, dženazi će prisustvovati sve muftije i visoki dužnosnici Islamske zajednice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je kazao da ove godine imaju potvrdu dolaska velikog broja delegacija.

Uz porodice žrtva, očekuje se prisustvo predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Najavio je da su ove, kao i prošle godine, planirane brojne aktivnosti – nekoliko naučnih skupova, kulturnih, sportskih i vjerskih manifestacija.

Programom je predviđeno predstavljanje dva projekta: idejnog rješenja za budući memorijalni centar “Kamičani“, te izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– U cilju afirmacije kulture sjećanja, ove godine predstavljamo idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani, koji će imati sve sadržaje memorijalnog centra i koji će u perspektivi biti mjesto gdje će se moći educirati i saznati sve što je počinjeno prema Prijedorčanima tokom protekle agresije na našu zemlju – naveo je muftija Kudić.

Idejno rješenje će biti predstavljeno delegacijama, a kroz 3D fotografije će biti dostupno svima koji budu taj dan na dženazi, ali i nakon toga u atriju centra u Kamičanima.

Prisutni će moći posjetiti i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtavama, koja će biti postavljena uz musallu.

Neposredno prije početka vjerskog dijela programa, pristune delegacije će na prigodan način odati poštovanje ubijenim žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se uglavnom radi o grobnicama koje su ekshumirane godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine kao što su grobnice Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Po njenim riječima, neke žrtve koje će ove godine biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama 2017. godine, u Zecovima kod Prijedora 2010. godine, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Napomenula je da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u času smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Prijedoru su:

 1. Žerić (Mehmed) Fikret, rođen 09.08.1956. godine
 2. Kadić (Karanfil) Hidajet, rođen 24.09.1957. godine
 3. Modronja (Abaz) Bahrija, rođen 15.11.1971. godine
 4. Mujagić (Adem) Teufik, rođen 03.01.1959. godine
 5. Kulenović (Rešad) Muamer, rođen 25.06.1963. godine
 6. Ramulić (Hamzo) Vehid, rođen 30.07.1970. godine
 7. Kaltak (Abid) Edhem, rođen 07.02.1927. godine
 8. Deumić (Hasan) Mustafa, rođen 03.01.1938. godine
 9. Kahrimanović (Sulejman) Emir, rođen 15.07.1969. godine
 10. Žerić (Muharem) Džemal, rođen 16.09.1954. godine
 11. Velić (Pašo) Zijad, rođen 15.03.1972. godine
 12. Avdić (Ibrahim) Sejad, rođen 11.01.1955. godine
 13. Jakupović (Hase) Samed, rođen 30.10.1973. godine
 14. Ičić (Hajro) Sabahudin, rođen 24.06.1971. godine
 15. Sivac (Džemal) Safet, rođen 06.10.1971. godine
 16. Hopovac (Ćamil) Miralem, rođen 25.10.1940. godine.

Žrtve će, nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima, biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Dosad su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatske i Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u predmetu “Bosnalijek” koja je donijeta 21. septembra.

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u predmetu “Bosnalijek”. Edin Arslanagić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, Šefik Handžić i Hasan Šepo na po deset godina, dok je Jasmin Šepo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina.
Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Sud je sada detaljnije objavio presudu, kao i šta se to sve oduzima od svih osuđenih u ovom predmetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prvostepenom presudom, sud je donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protuzakonito stečene imovine od četvorice osuđenih u vrijednosti od 22.355.806,68 KM, a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Od Edina Arslanagića oduzima se novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 Eura, 9.531,40 USA i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM, potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od optuženog Šefika Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400,00 KM, automobil “Toyota”, dva poslovna prostora i vikendica.

Od optuženog Hasana Šepo oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM, dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM, četiri automobila “Toyota”, “Porshe”, “Mitsubishi Pajero”, “Porsche Carrera” i umjetničke slike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od optuženog Jasmina Šepo oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM, garaža, dva stana, apartman te dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM, potom, automobil “Porshe” i umjetničke slike. Od Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića kao povezane osobe, oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Podsjetit ćemo, optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. Arslanagić, Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, osuđeni su da su kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi ‘izvlačili’ novac iz Bosnalijeka radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Na taj način su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za 22.355.806,68 KM.

Optužnica u predmetu Bosnalijek sadrži 170 stranica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom glavnog pretresa saslušano je više od 60 svjedoka, šest vještaka i prezentirano više od 1.000 materijalnih dokaza. Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Podsjećamo, u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Državljanin Afganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

U okviru operativne akcije Drina, pripadnici Granične policije BiH, 26. septembra 2023. godine, na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili su krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba bit će predata tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.
Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice,saopćeno je iz GP BiH.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija obavila uviđaj: 33-godišnju radnicu pekare u Zavidovićima ubio 45-godišnjak

Objavljeno

na datum

Administator

U sinoćnjoj pucnjavi u pekari “Central” u Zavidovićima ubijena je 33-godišnja radnica D. A.. Nju je ubio 45-godišnji muškarac H. M., koji je potom počio samoubistvo, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek dežurni tim Policijske stanice Zavidovići dojavu o pucnjavi zaprimio je u 21:17 sati, a istragu su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK.

“Na licu mjesta identifikovana je žrtva, radnica pekare D. A., rođena 1990. godine te muškarac H. M., rođen 1978. godine. Pretpostavlja se da je H. M. počinilac ubistva te da je nakon toga počinio i samoubistvo”, kaže nam Fišek.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Muškarac za kojeg se sumnja da je počinio ubistvo, a zatim i samoubistvo nije bio radnik pekare.

MUP ZDK trenutno istražuje motive ovog zločina, nakon čega će biti poznato više detalja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu