REGIJA

Srbijanska ministrica Zorana Hihajlović otkazala zvaničnu posjetu Hrvatskoj

Objavljeno

na datum

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posjetu Zagrebu zbog stajališta hrvatske vlade o planiranoj privatnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.
Brojni ministri, stranke i institucije u Srbiji oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.

Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a kao glavna tema razgovora najavljena je regionalna saradnja i povezivanje plinskim interkonekcijama.

Sastanak je, kako navodi Mihajlović, bio organiziran s ciljem da se razgovara kako da “kroz konkretne projekte i saradnju” dvije zemlje povećaju energetsku sigurnost cijele regije i da zajedno idu u susret izazovima 21. stoljeća”, piše Večernji list.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U redakcije beogradskih medija stižu službena saopćenja ministara, organizacija, stranaka i institucija u kojima se oštro osuđuje stajalište MVEP-a Hrvatske o privatnoj posjeti Vučića Jasenovcu, a odluka hrvatskih vlasti naziva se “antievropskom”, “anticivilizacijskom”, te “najvećom sramotom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”.

Hrvatska vlada komentirala je odluku o nedozvoljavanju dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u privatnu posjetu Jasenovcu i Pakracu. Kako je rečeno, odluka je donesena principijelno, iz dva razloga.

Prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom. Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version