Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Zakon o osnovnom obrazovanju, iako bez zamjerke, oboren u Skupštini USK-a

Objavljeno

na datum

Skupština Unsko-sanskog kantona je zbog nepostojanja parlamentarne većine poznata po neradu, a među brojnim zakonima i aktima koji su na čekanju je i zakon o osnovnom obrazovanju, koji, iako prijeko potreban, bez ijedne primjedbe nije dobio 16 glasova za.

Besplatan produženi boravak, pravilnik o napredovanju, priznavanje visoke stručne spreme – samo su neke od stavki zakona o osnovnom obrazovanju za koji u Skupštini USK-a nije bilo sluha. Radilo se na njemu više od jedne godine, sarađivalo sa međunarodnim organizacijama, Evropskom unijom, OSCE-om i sindikatima, ali je i ovaj zakon, iako bez ijedne zamjerke, oboren u Skupštini, jer je nedostajala 16. ruka. Kažu, jednostavno je došao u krivo vrijeme.

„Stvorili su se uvjeti za donošenje jednog ovakvog zakonskog propisa. Međutim, prevashodno smo se vodili činjenicom da donošenje ovog zakona na kraju mandata nije dobra ideja i to je suštinski razlog zbog čega ovo danas nismo ni podržali“, objašnjava SDA-ova zastupnik Nijaz Hušić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ma kako dobar bio, nosi potpis vladajuće koalicije i zato ne može dobiti našu podršku, kazali su iz POMAKA-a, stranke koja je od polovine mandata izišla iz vlasti USK-a i dio je opozicije.

„Ovaj zakon i bilo koji drugi je produkt politike onoga ko vlada u kantonu zadnje tri-četiri godine. Taj ko ga je kreirao – mora to ozbiljnije raditi“, ističe POMAK-ov zastupnik Zikrja Duraković.

Poruka građanima vrlo jasna.

„Šaljemo poruku da uopće nismo zainteresirani da uređujemo tu oblast, da imamo kvalitetnije obrazovanje, da zadržimo što više naše djece u školama, da podižemo kvalitet“, navodi NES-ov zastupnik Agan Bunić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je na snazi zakon iz 2004. godine koji tretira zajedno i osnovno i srednje obrazovanje te stvara problem u praksi jer je u međuvremenu Zakon o srednjem obrazovanju donesen. Ministar Almin Hopovac (SDP), iako svjestan političke situacije u kantonu, ovaj zakon nije povukao jer se nadao da će, za promjenu, političari misliti o onima koji su ih birali: „Oni su danas glasali protiv besplatnog prevoza svih učenika iz USK-a, glasali su protiv rješavanja radno-pravnih statusa. Glasali su protiv jedne stvari koja je nama suštinski najvažnija, a to je da se ovaj kurikulum na kojem radimo i koji treba da dođe na sto u narednih nekoliko mjeseci – kvalitetno nasloni na taj zakon“.

Iz sindikata nisu željeleli komentirati ovu situaciju, a svakako su, kažu, iako se njih najviše tiče, oni, ustvari, nemoćni.

„Odgojno-obrazovni sistem će nastavi živjeti u 2004., a nikako u 2022. godini“, upozorava ministar Hopovac.

Na zakonu su mjesecima radili državni službenici, nepristrasni i profesionalni, usklađivali želje svih strana i na kraju – sav trud uzalud, jer su političke igre i ovaj put prioritet svih prioriteta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi Total TV paketi prvih 10 mjeseci po 1 KM – uštedi više od 225 KM!

Objavljeno

na datum

Administator

Total TV akcija koja se ne propušta. Gledaj vrhunski sport, najpopularnije filmove i serije, i najgledanije emisije bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Izaberi svoj Total TV paket i uz besplatan priključak i instalaciju opreme gledaj TV za samo 1KM mjesečno prvih 10 mjeseci! A uz Total TV Extra i Premium pakete dobijaš i dodatni box za drugi TV. Svoj omiljeni TV sadržaj gledaj i na svom mobilnom telefonu, tabletu i računaru na EON aplikaciji potpuno BESPLATNO, vrati sadržaj do 7 dana unazad i uživaj u bogatom izboru EON Video kluba.

Total TV uvijek uz svoje korisnike, prijavi se na 00387 61 797-717 i ostvari +2 mjeseca po 1KM, ukupno 12 mjeseci gledaj svoje omiljene kanale za 1KM mjesečno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu