Connect with us

CRNA HRONIKA

VIDEO – Požar ogromnih razmjera izbio kod Boračkog jezera, vatra zahvatila borovu šumu

Objavljeno

na datum

Veliki požar izbio je danas na području Boračkog jezera. Kako su nam kazali vatrogasci požar se širi velikom brzinom jer je teren nepristupačan i suh, a trenutno puše jugo. Jedini spas bi predstavljalo gašenje vatre iz zraka, no u to više ne polažu nade.

“Požar velikih razmjera zahvatio je područje kod Boračkog jezera. Trenutno kuće nisu ugrožene, ali je vatra zahvatila borovu šumu”, rečeno je za Klix.ba iz Vatrogasne jedinice Konjic.

Trenutno su visoke temperature i puše jak vjetar što doprinosi širenju požara velikom brzinom. Teren gdje je požar je nepristupačan, što nam je potvrdio pomoćnik načelnika Konjica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vatrogasci su na terenu, ali ne mogu biti mnogo efikasni jer je teren nepristupačan, a jedan dio je i miniran. Prema našim procjenama, ovaj požar se neće lokalizovati u toku dana i proširit će se na ogromne površine”, rekao je za Klix.ba Husein Hodžić, pomoćnik načelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica.

Uputit će i poziv Oružanim snagama BiH, iako kako kaže, od toga vjerovatno neće biti ništa kao ni prošle godine. Podsjetit ćemo da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik blokirao čak i angažman vojske u svrhe gašenja velikih požara u Hercegovini.

“Uputit ćemo poziv da se uključe u skladu sa svojim kapacitetima. U svakom slučaju angažovat ćemo se u punom kapacitetu, ali je ozbiljan problem jer se radi o teškom, nepristupačnom, strmom i suhom terenu, a još puše jugo”, dodao je.

U blizini požara ima i naselje Dolovi koje će se cijelu noć morati braniti kako vatra ne bi prišla kućama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ni ove godine Federacije BiH nije osigurala kanadere ili zračne traktore za efikasnije gašenje požara, iako su vatrene stihije svakog ljeta, već godinama unazad, prave ogromne štete u južnim dijelovima naše zemlje.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Državljanin Afganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

U okviru operativne akcije Drina, pripadnici Granične policije BiH, 26. septembra 2023. godine, na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili su krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba bit će predata tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.
Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice,saopćeno je iz GP BiH.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija obavila uviđaj: 33-godišnju radnicu pekare u Zavidovićima ubio 45-godišnjak

Objavljeno

na datum

Administator

U sinoćnjoj pucnjavi u pekari “Central” u Zavidovićima ubijena je 33-godišnja radnica D. A.. Nju je ubio 45-godišnji muškarac H. M., koji je potom počio samoubistvo, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek dežurni tim Policijske stanice Zavidovići dojavu o pucnjavi zaprimio je u 21:17 sati, a istragu su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK.

“Na licu mjesta identifikovana je žrtva, radnica pekare D. A., rođena 1990. godine te muškarac H. M., rođen 1978. godine. Pretpostavlja se da je H. M. počinilac ubistva te da je nakon toga počinio i samoubistvo”, kaže nam Fišek.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Muškarac za kojeg se sumnja da je počinio ubistvo, a zatim i samoubistvo nije bio radnik pekare.

MUP ZDK trenutno istražuje motive ovog zločina, nakon čega će biti poznato više detalja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Sarajevo: Pucnjava na Baščaršiji, ranjen Mirza Hatić

Objavljeno

na datum

Administator

Na području Baščaršije u Sarajevu danas oko podne je došlo do pucnjave u kojoj je povrijeđen Mirza Hatić.

IZ Operativnog centra MUP-a KS su nam kazali da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u ulici Bravadžiluk. Potvrđeno nam je da se traga za N.N. osobom koja je upotrijebila oružje.

Do pucnjave je došlo u ugostiteljskom objektu “Mahala” oko kojeg je trenutno oblijepljena žuta traka kako bi policija izvršila uviđaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hatiću je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da mu je povrijeđena desna noga.

On je na svom Instagram profilu objavio video u kojem je rekao da je upucan u centru Sarajeva.

Više informacija će biti poznato nakon završenog uviđaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu