Connect with us

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Bosanska Krupa – oaza mira i zelenila

Objavljeno

na datum

Turistička sezona u Unsko-sanskom kantonu je u punom jeku. Turisti iz različitih dijelova svijeta svakodnevno pristižu, a ono što ih najviše privlači je svakako krajiški sinonim za turizam – rijeka Una. Naša ekipa je posjetila Bosansku Krupu, grad sa bogatom i raznovrsnom ponudom koji se prethodnih godina nametnuo kao atraktivna destinacija za posjetitelje.

S pravom se može nazvati oazom mira i zelenila. Tokom cijele godine se radilo da turistička sezona bude što uspješnija.

„Možemo reći da ćemo svakodnevno imati aktivnosti kojima ćemo našim građanima priuštiti malo ljepše ljeto, našim gostima pokazati da i mi imamo šta ponuditi“, kaže gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP)

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

A gostiju je grad pun. Sami su se uvjerili da Bosanska Krupa ima široku lepezu sadržaja. U prilog tome govori i činjenica da nekolicina posjetitelja iz različitih dijelova Evrope već nekoliko godina, umjesto mora, za ljetovanje bira kamp pored Une.

Skoro svi posjetitelji sa kojima smo razgovarali kažu kako ovdje nisu po prvi put. Kako kažu, ko jednom dođe na obale rijeke Une – taj će se uvijek vraćati.

Ponude ima, ali potrebno je još raditi kako bi na tržištu bila konkurentnija, smatra prvi čovjek Grada: „Potrebno nam je vremena i sredstava da te resurse pretvorimo u kapacitete, ali organiziranje manifestacija će nam pomoći da prezentiramo Krupu, da ljudima stvorimo naviku da dolaze ovdje“.

A prva takva manifestacija je druga Krupska regata, koja će biti održana u subotu. Prijave su zaustavljene s obzirom na to da broj prijavljenih učesnika premašuje broj dostupnih čamaca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSANSKA KRUPA

Sramotni prizori iz centra Bosanske Krupe: Ko zagađuje Unu?

Objavljeno

na datum

Administator

Posjetioci turističke atrakcije Zeleni otoci u Bosanskoj Krupi ovih dana ponovo svjedoče sramotnim prizorima na rijeci Uni.

Po ko zna koji put nepoznati počinitelj u ovu smaragnu ljepoticu ispustio je tečnost nepoznatog sadržaja.

U Organizaciji za očuvanje okoliša “Čuvari okoliša” kažu kako su oni, ali i građani do sada u nekoliko navrata nadležnim inspekcijskim organima ukazivali na ovaj, kako navode, ekološki urbicid, ali niko ništa ne poduzima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

U nekoliko navrata obraćali smo se nadležnim inspekcijskim organima, ali nikakve fajde od toga. Čak su se radile i neke analize vode, ali po njima rezultati su zadovoljavajući te da se ne radi ni o čemu opasnom. No nas niko ne može ubijediti da je to bezopasno i za rijeku i za građane – kaže Almir Harbaš, aktivista u organizaciji.

Razočarani u sramotan odnos sugrađana, komšija, biznismena, koji to rade, ali odlučni u namjeri da sačuvaju simbol ljepote cijele Krajine i BiH, građani Bosanske Krupe do sada su u više navrata kucali na vrata općinske, kantonalne, ali i Federalnog vodnog inspektorata, ali su njihova dosadašnja nastojanja, kako nam rekoše, bila uzaludna.

Mještani Bosanske Krupe sumnjaju da sadržaj crvene boje dolazi iz mjesnu klaonice.

Najvjerovatnije se radi o krvi koja nikako ne može biti bezazlena i čista. Ima i jedna metalska firma koja se bavi galvanizacijom, pa neki sumnjaju i na nju. Teško je nama običnim građanima bila šta uraditi ako na drugoj strani imamo moćne i jake. Mi sve što možemo prijavimo našem komunalnom inspektoru, ali zaista boli da on do sada ni po jednoj prijavi nije postupio, odnosno nije ništa uradio. Njihova ažurnost je, kao i u većini javnih institucija, ravna nuli kada je u pitanju zaštita okoliša. Danas smo snimili tekućinu sličnu krvi, a prije nekoliko dana bila je neka sa pjenom – priča Harbaš.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Napominje kako Bosanska Krupa nema prečišćivača, iako postoje tri mjesta u gradu odakle otpadne vode odlaze u rijeku, prenosi dijasporainfo.net

Strašno je da se ovakva ljepota svakodnevno uništava, a da nadležne gradske, kantonalne i federalne vlasti ništa ne poduzimaju kako bi se tome stalo u kraj. Znamo da ugradnja kolektora košta, ali zar ima cijenu ovo što se radi i zar nije najveće blago sačuvati zdravlje građana? Mi ćemo i dalje pratiti šta se dešava i izvještavati javnost. Valjda će napokon neko od nadležnih početi raditi svoj posao – kazao je Harbaš.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH podržalo projekte u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Ključu

Objavljeno

na datum

Administator

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice podržalo je nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Ključu, saopćili su iz ovog ministarstva.

Kako je navedeno, počinje sanacija Doma kulture, puta u naselju Rejzovići, asfaltiranje puta u mjesnoj zajednici Krasulje i sanacija vjerskog objekta u Ključu.

U Bosanskoj Krupi bit će asfaltiran lokalni put Arapuška cesta – Pučenik – Zalin – Veliki Dubovik, dok će u Bužimu biti, kako je istaknuto, moderniziran nekategorisani put Radoč – izletište Svetinja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Resorni ministar Edin Ramić (SDA), načelnici Bužima Mersudin Nanić (SDA), Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP) i Ključa Nedžad Zukanović (SDP), predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Ključu Ismet Omanović i direktor Centra za kulturu i obrazovanje Ključ Adis Egrlić potpisali su ugovore o sufinansiranju navedenih projekata.

“Lokalne zajednice su iskazale interes za realizaciju projekata, aplicirali na naše javne pozive i došli smo do same realizacije. Vidjeli smo da se radi o projektima koji su od šireg društvenog značaja i da će koristiti ljudima u ovim sredinama, posebno povratnicima. Uvijek ćemo rado podržati realizaciju sličnih projekata kada u njima učestvuje i lokalna zajednica”, kazao je ministar Ramić, saopćili su iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Bosanska Krupa: Planinari pohodili izvor Krušnice

Objavljeno

na datum

Administator

Planinarsko društvo "Grmeč"

U organizaciji Planinarskog društva “Grmeč” iz Bosanske Krupe u proteklu subotu je održana tradicionalna planinarska šetnja pod nazivom “Pohod na Šujnovac i Krušnicu”, a u sklopu ovog događaja sudjelovalo je oko 300 planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Šira okolina Bosanske Krupe je raj za planinare, a jedna od najljepših uređenih planinarskih staza je ona koja se proteže od brda Šujnovac do izvora Krušnice, jedne od najljepših rijeka u našoj zemlji. Staza je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom, pa se često na njoj mogu sresti šetači.

“Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem uljepšaju život”, kaže Kenan Saračević, predstavnik pomenutog društva. Krajnja destinacija učesnika pohoda bio je planinarski dom koji se nalazi u blizini Krušnice, koja izvire ispod obronaka Grmeča, nedaleko od Bosanske Krupe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Ova smaragdna ljepotica se na kraju svoga toka, čija dužina iznosi sedam kilometara, ulijeva u Unu, protičući kroz bajkovitu prirodu ukrašenu gustim zelenim šumama.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu