Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik: Ako u BiH ne može da bude pomirenja, ona ne može ni da postoji

Objavljeno

na datum

Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine oglasio se nakon izjava Šefa misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera.

Nakon što je Sattler je u blogu povodom godišnjice genocida u Srebrenici, između ostalog, napisao da “nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo je da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve. Ne može se očekivati ni od koga da oprosti genocid. I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće. Ovo važi za sve zločine počinjene tokom rata, a posebno za genocid u Srebrenici zbog posebnog karaktera zločina” oglasio se Dodik.

On je rekao za RTRS da je izjava šefa Delegacije Evropske unije u BiH da “riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve” izjava koja karakteriše stanje u BiH i njeno nefunkcionisanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Do sada smo slušali razne priče koje dolaze o pomirenju iz Evropske unije, a sada čujemo ovo što je Satler rekao – navodi Dodik.

Kaže da je Satler već odavno na poziciji podrše samo muslimanskoj strani.

– Sigurno to ne bi rekao da je otišao na neko srpsko stratište, na primjer u Zalazje. U Srebrenici se desio veliki i težak zločin i to nije sporno, ali politizacija je neprihvatljiva – istakao je Dodik.

Rekao je i da je Satler potvrdio da su svi njihovi napori bili nepotrebni i iluzorni i da su oni glavni krivci za nefunkcionisanje BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Ako u BiH ne može da bude pomirenja, ne može ni da postoji. Teško je obezbijediti pomirenje zbog istorije koju imamo, ali možemo obezbijediti razumijevanje. U tom pravcu se treba kretati – navodi Dodik za RTRS.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Suljagić: U New Yorku smo stajali sami nasuprot Rusiji, Kini i Srbiji koja je prijetila ratom

Objavljeno

na datum

Administator

Direktor Memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić oglasio se na Twitteru nakon što je usvojena Rezolucija o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici te pojasnio sa čime se Bosna i Hercegovina morala izboriti.

“Jučer u New Yorku nismo stekli nijednog neprijatelja kojeg već nismo imali. Nismo izgubili nijednog prijatelja kojeg smo imali. Stajali smo sami nasuprot Rusije, koja je otvoreno zastrašivala zemlje članice, Kine koja je to radila malo manje otvoreno i Srbije koja je prijetila ratom. Jedna mala Bosna i Hercegovina. Bili smo efikasni, racionalni i pametni. Bez viška entuzijazma”, napisao je Suljagić.

Rezolucija kojom se utvrđuje Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sa 86 glasova za, te samo 19 glasova protiv uprkos lobiranju Rusije i Kine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici je već uključen u zvanični kalendar Ujedinjenih nacija, a obilježavanje će početi već ove godine, dok se 2025. godine biti organizovan i puno veći program.

Rezolucijom je između ostalog predviđeno da se učenje o genocidu u Srebrenici uvrsti u nastavne programe i udžbenike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Najoštrije upozorenje Dodiku iz SAD-a ikad: “Razdruživanje” znači kraj za RS

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada SAD u BiH oštro je odgovorila na prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će partnerima u FBiH poslati prijedlog za mirni razlaz.

“Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodali su da s Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili ‘razdruživanje’ RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a”, dodali su iz Ambasade SAD-a.

Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD-a izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

“Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu