Connect with us

BIHAĆ

Saopćenje za javnost Policijskog komesara USK Koričić Muje

Objavljeno

na datum

Apsolutno odbacujem kao neistinite sve navode koje je posljednjih sedmica putem različitih internet portala, tv kanala i tv stanica iz manjeg bh. entiteta RS, a koje je iznio bivši uposlenik Abdijanović Mirhad- Čedo. Posljednja u nizu da se ja kao komesar nalazim u vrhu narko kartela USK-a definitivno je laž, što mogu i dokazati. Stoga ću od nje i krenuti:

2008.godine u decembru nakon što smo otkrili postojanje hale za kontrolisani uzgoj kanabisa na području USK-a, poduzeli operativne mjere i radnje, u cilju otkrivanja izvršioca navedenog krivičnog djela, bez povoda sazvan je sastanak Sektora kriminalističke policije, sa kojim sam ja u to vrijeme rukovodio, a na kojem su bili prisutni svi policijski službenici navedenog sektora, a među njima i Abdijanović Mirhad. On je na taj sastanak došao sa pripremljenim tekstom iako je sastanak sazvan danas u posljepodnevnim satima za sutra ujutro. U svom izlaganju konstatirao je da su u Sektoru kriminalističke policije narušeni muđuljudski odnosi i da se to odražava na rad sektora iako sektor do tog momenta nije imao neriješeno niti jedno teško krivično djelo. Niz dešavanja nakon toga, odnosno smjene prvo mene, a onda i kompletnog odsjeka za droge, govore da je cilj ustvari bio da se ekipu koja je otkrila niz ovih krivičnih djela, SMAKNE IZ ISTRAGE!!!!

Nakon toga, Abdijanović Mirhad dobija službeno auto na korištenje 24 sata, što je poznato svim uposlenicima ministarstva unutrašnjih poslova sve do kraja 2013. godine, koristeći ga po svom ličnom nahođenju, dakle punih pet godina. Niko nije znao ni šta radi ni kuda se kreće automobilom, jer ne postoje nikakve pisane naredbe. Automobil dobija iz meni nepoznatih razloga, dakle poznatih samo njemu i tadašnjem policijskom komesaru koji je kasnije uhapšen u velikoj SIPI-noj akciji „Kastel“ – da li je to nagrada od koga i zašto?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I dok Abdijanović govori o mojim rodbinskim vezama, tj.nepotizmu kojeg ja navodno provodim u MUP-u USK-a, napominjem da su upravo on i bivši komesar u bliskoj tazbinskoj vezi. Pored toga, u periodu od tri mjeseca, u vrijeme baš tog komesara, Abdijanović je dva puta činovan. Najprije je redovno činovan u „mlađeg inspektora“, a tri mjeseca poslije vanredno unapređen u čin „inspektora“, mimo zakonom propisanih procedura i uslova, što je apsolutno dokazivo i što mogu dokumentovati zainteresovanim tužiocima. ZANIMLJIVO JE SLIJEDEĆE: NAKON SMJENE EKIPE KOJOJ SAM BIO NA ČELU, A OTKRILI SMO U TODOROVSKOJ SLAPNICI HALU ZA KONTROLISANI UZGOJ SKANKA, ZA KOJU ĆE SE NAKNADNO ISPOSTAVITI DA JE USTVARI KONTROLISAO TADAŠNJI KOMESAR ZA ŠTO JE I OSUĐEN, SVE ISTRAGE PRESTAJU. Tek narednih godina druge policijske agencije 2009 i 2010. godina, (SIPA) će otkriti hale za kontrolisani uzgoj skanka u Založju, Jezerskom i Gati. Naglašavam, da dvije od tri hale su otkrili pripadnici SIPA-e. Jednu u Gati otkrio je MUP USK, tačnije pripadnici Jednice za podršku. Na žalost, zbog neprofesionalnih rukovodilačkih odluka tadašnjeg vrha MUP-a, sav zatačeni inventar, odnosno droga je nestala i prije nego što je uviđaj napravljen.

Abdijanović tvrdi da se u mom drugom mandatu policijskog komesara, pa i u prvom nije hapsilo, te da nisu otkrivani tokovi proizvodnje i prodaje narkotičkih sredstava. Tačnije, da se to radilo u kratkom periodu od aprila do oktobra 2018. I opet, Abdijanović ne govori istinu jer spomenut ću samo neke od većih istraga koje su završile hapšenjem, a sa ulica smaknute ogromne količine droge i prodavači iste. To su BURE 1, akcija koju smo sproveli 2020. i zaplijenili 53 kg skanka, BURE 2-proveli 2021., a zaplijenili 10 kg skanka, Transporter 2021 provedeno u naselju Prošići, a zaplijenili 1,300 g. heroina, 468 g. kokaina, 620 g. Spid i veću količinu novca, vatrenog oružja i vojne opreme. Od dva lica iz Trebinja, a na području Bihaća, zapljenili 5 kg skanka, a kod jednog lica 2021.godine, uz hapšenje, zaplijenili smo 3 kg skanka.

Također naglašavam da smo zajedno sa Kantonalnim tužilaštvom USK-a i policijskom agencijom SIP-a zadokumentovali krivično djelo iz čl.238 KZ F BiH, uposleniku Uprave policije MUP USK-a u toku 2021. godine. U realizaciji navedenog slučaja bio sam direktno uključen zajedno sa postupajućom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva USK-a. U nizu akcija iz 2019. godine također smo hapsili počinitelje, a zaplijenili kokaina, heroina, te skanka 1,6 kg, otkrili plantažu kanabisa od 111 stabljika. To su samo neke od istraga ovog MUP-a koje su rezultirale hapšenjima i zapljenama u navedenom periodu.

Jedan od također značajnih rezultata rada ove policije i Tužilaštva USK, odnosno postupajuće tužiteljice je i akcija „Escobar“ iz 2021. godine. Mjesecima smo opservirali i pripremali hapšenje organizovane kriminalne grupe. Osim planiranog izuzimanja oko 5000 stabljika kanabisa, u našim planovima je bilo predviđeno i izuzimanje velikog broja komada različitog oružja, ali i pasoša i ostalih predmeta koji se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem krivičnog djela. Ni do danas nije jasno kako je akcija koju je MUP USK trebao provesti u ponedjeljak, ipak provedena u nedjelju od strane Granične policije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tada nije izuzeto oružje, kao ni mnogi drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, a koji su zadokumentovani od strane MUP-a USK.

Što se tiče 37 disciplinskih postupaka protiv Abdijanović Mirhada, on je sankcionisan u skladu sa važećim Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika MUP-a USK-a, u četiri disciplinska postupka sa izrečenim minimalnim sankcijama. Sankcije se odnose na teže povrede službene dužnosti između ostalog, jer je u toku provođenje akcije „Registrator“ osumnjičenom licu lišenom slobode omogućio direktni fizički kontakt sa trećim licem suprotno odredbama zakona o krivičnom postupku o čemu je upoznato i Kantonalno tužilaštvo USK.

Također zbog teže povrede službene dužnosti jer je kamermanu RTV Sana, nezakonito odnosno bez odobrenja rukovodioca organa, omogućio unošenje audio i video opreme u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova koje je prema zakonu o Zaštiti tajnih podataka sigurnosno područje. Sankcionisan je zbog teže povrede službene dužnosti jer je u svojstvu policijskog službenika na poziciji pomoćnika komandira PS Cazin, u saobraćaju zatečen da upravlja neregistriranim vozilom. I sankcionisan je za težu povredu službene dužnosti jer je kao vođa smjene PS Bihać, propustio blagovremeno obavjestiti dežurnog istražitelja PS Bihać o zaprimljenoj prijavi izvršenja krivičnog djela, a time onemogućio blagovremeno obavještavanje dežurnog tužioca i poduzimanje operativnih mjera i radnji u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela. Kasnije će se ispostaviti da je prijavljeni izvršioc član porodice njegovog prijatelja.

Također moram naglasiti da isti nije sankcionisan za težu povredu službene dužnosti „zloupotrebu bolovanja“, kada je utvrđeno da je za vrijeme bolovanja u nekoliko navrata napuštao teritotiju BiH, ne u svrhu liječenja a za ovu povredu službene dužnosti se prema važećem Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti izriče disciplinska sankcija „prekid radnog odnosa“.
Kad su u pitanju navodi gdje se spominju ŠPD USK, a u vezi akcije „Koverta“ moram naglasiti da je navedena akcija započeta i vođena kad sam ja bio na poziciji načelnika Prve policijske uprave, a Uprava policije po navedenoj akciji kao agencija nije poduzimala niti jednu operativnu mjeru i radnju nego je to radila druga policijska agencija, SIP-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Javnosti je poznato protiv koga se vodi krivični postupak za odavanje službene tajne iz predmeta „Koverta“.

Omalovažavanje i blaćenje svih ostalih policijskih službenika takođe imaju za cilj ocrniti, podcijeniti, kriminalizirati te stvoriti krivu sliku kod percepcije građana o upravi policije što u konačnici znači nepovjerenje, a sebe prikazati kao žrtvu.

O njegovom profesionalizmu i apolitičnosti, što je uprava policije u svakom pogledu, govori i naprijed navedeni podatak da se isti brzo uvrstio na listu jedne od političkih partija.

Na kraju napominjem da smo sve navode koje je iznio bivši uposlenik Abdijanović Mirhad, dostavili Kantonalnom tužilaštvu USK-a Bihać, na znanje i nadležno postupanje.
Za sve nejasnoće i pitanja Uprava policije MUP-a USK-a, stoji vam na raspolaganju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    28.09.2022. at 23:18

    Kako to da jedan zaposlenik centra javne bezbjednosti može biti praćen pa ikad je dobio otkaz da ga prate da prate ko mu dolazi u goste da se gosti presreću i ispituju zašto su bili kod dotičnog Abdijanovića dali je to šikaniranje ako jeste zašto ovdje svako ima svoju priču a koje u pravu daće sudski organi USK

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: U akciji kodnog naziva „Grom“ otkriveno lice po interpolovoj potjernici, a još četiri lica sa područja grada Bihaća lišena sobode zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Sektora kriminalističke policije su na osnovu prethodno prikupljenih operativnih saznanja na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću 04.04.2024.god. sproveli su operativno-taktičku akciju kodnog naziva „Grom“ s ciljem pronalaska tragova i dokaza o izvršenju krivičnih djela vezanih za zloupotrebu narkotičkih sredstava.

Pored istražitelja kriminalističke policije Uprave policije USK-a u akciji su učestvovali i pripadnici Federalne Uprave policije, policajci policijske stanice Bihać i pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području grada Bihaća te su tom prilikom pretresane porodične kuće, stanovi, poslovni objekti kao i više vozila koje su koristila osumnjičena lica. (Ukupno trinaest objekata i sedam vozila).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pretresa pronađena je određena količina bijele praškaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kokain“ i „Speed“, određena količina suhe zeljaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kannabis sativa“, veće količina tableta „Ekstazy“, novac u iznosu večem od 10000 KM u različitim aopenima i valutama, dva pištolja, određena količina municije za pištolj, dvije krivotvorene putne isprave (Makedonija i Slovenija) te više mobilnih telefona sa SIM karticama,saopćeno je iz MUP-a USK.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, „Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje ili posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom“ i „Krivotvorenje isprave“ slobode su lišena četiri lica i to:

  • H. A. rođen 1993 godine iz Bihaća,
  • T. E. rođen 1995 godine iz Bihaća,
  • A. D. rođen 1993 godine iz Bihaća i
  • Ž. I. rođen 1990 godine iz Bihaća.

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok će navedena lica nakon kriminalističke obrade biti predana na dalje postupanje nadležnom Tužilaštvu USK-a.

Tokom pretresa jedne od lokacija istražitelji sektora kriminalističke policije lišili su slobode i lice T. D. rođen 1981 godine u Bihaću, a za kojim je rapisana međunarodna interpolova potjernica zbog izvršenja krivičnog djela na području Republike Austrije. Navedeno lice je predano na dalje postupanje pripadnicima Federalne Uprave policije.

Istraga je u toku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu