Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Krišto: Namjeravam graditi odnose Hrvata i Bošnjaka, vidite do čega je dovela politika dva bošnjačka člana

Objavljeno

na datum

Gostujući na dnevniku RTV Herceg Bosne, Borjana Krišto (HDZ BiH) govorila je o pozivu Hrvatskog narodnog sabora BiH da bude kandidatkinja na predstojećim Općim izborima za članicu državnog Predsjedništva.

Kandidatkinja stranaka članica HNS-a BiH na oktobarskim Općim izborima Borjana Krišto, govorila je o predstojećim izborima i njenoj poziciji zajedničkog kandidata “stranaka hrvatskog naroda”.

“Ono što je važno u ovome trenutku jeste da sam ja po prvi put ispred HNS-a BiH kao zajednički kandidat kojeg ima hrvatski narod u utakmici za poziciju članice Predsjedništva BiH. Oni su se rukovodili mojim znanjem, mojim iskustvom, političkim napose, u proteklih 20 godina obnašajući razne funkcije. Uistinu je jedna velika čast i odgovornost”, kazala je Krišto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH govorila je i o tome šta namjerava raditi ukoliko bude izabrana.

“Naglašavam i ono u čemu vidim snagu, snagu hrvatskog naroda i očekujem da ona uistinu budu snaga, da pokaže svoje jedinstvo i zajedništvo i vjeru. Naravno da smo puno toga rekli i do sada, ono što je prioritet jeste da se promijeni Izborni zakon”, istakla je.

Kaže da namjerava raditi na dobrobiti cijele BiH te izgraditi odnose između Bošnjaka i Hrvata.

Naglašava Krišto da političari u BiH moraju učiniti sve kako bi postigli političku i privrednu stabilnost reformama za koje smatra da će poboljšati život građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Htjela bih reći da svi znamo što je bilo do sada, da su institucije BiH bile u raznim zastojima, pravili korak nazad nekakvim nepromišljenim političkim potezima. Izgradnja dijaloga i povjerenja, uvažavanje BiH kakva je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ona je država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive”, kazala je Krišto.

Govorila je kandidatkinja i o prethodnim izbornim ciklusima kada su birani članovi državnog Predsjedništva za koje hrvatske stranke smatraju da nužno nisu bili “legitimni predstavnici naroda”.

“Takvu situaciju smo imali do sada u nekoliko navrata, i ovaj mandat je time bio obilježen, imali smo dva bošnjačka člana Predsjedništva i vidimo do čega je to sve skupa dovelo. Kada pogledate unatrag, vidimo da su sve to stvari koje su se negativno odrazile, možda su to bili i nekakvi počeci od čega je krenulo usložnjavane političkih procesa od strane političkih predstavnika bošnjačkog naroda. Vrijeme je da shvate da se sa takvom politikom prestane”, objasnila je Krišto.

Smatra da se BiH mora izgraditi kao mjesto istinskog dijaloga jer je domovina Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih naroda, a naglasila je da politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka na pregovore o Izbornom zakonu nisu išli sa istim ciljem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednik Čović je toliko puta iznosio jasne stavove, iznosili smo svoje prijedloge koji su bili u skladu sa ustavom i koji nikoga nisu diskriminirali, međutim bošnjački politički predstavnici su htjeli zadržati stanje kao što jeste ili kroz nametanje ustroja na način da BiH bude unitarna država što nije dobro za BiH jer je suprotno ustavnoj strukturi i dovelo bi u pitanje budućnost BiH”, ističe Krišto.

Evropski parlament usvojio je prošle sedmice rezoluciju o BiH u kojoj se, između ostalog, naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi čiji je cilj garantiranje pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija, zasnovanih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima. Tom prilikom odbijen je amandman hrvatske zastupnice Željane Zovko o legitimnom predstavljanju.

“Što se tiče Evropskog parlamenta, mi smo svjedoci da EP i razne druge zemlje iznose svoje stavove kada je u pitanju BiH, a isto tako počesto i nismo u fokusu njihovog interesa kakav bi trebao biti, mislim da od toga niko nema išta. Mi znamo realno stanje, u BiH se ne može tražiti krivac ni na jednoj strani, posebno na strani onoga ko je malobrojniji, ko nema demokratski kapacitet da neke stvari riješi. Ono što treba biti naš fokus je da tražimo rješenja”, mišljenja je Krišto.

Smatra da rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” koju je usvojio njemački Bundestag usvojio o BiH nije dobra.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Takvi stavovi ne obavezuju nikoga, naravno, ali su štetni po budućnost i opstojnost BiH, no duboko vjerujem da Njemačka kao zemlja saveznog uređenja, da je svoje stavove ugradila u stavove EU. Mislim da bi im trebala biti na prvom mjestu obaveza da poštuju ustavno ustrojstvo BiH jer je to najbolji način kazati koliko volite svoju domovinu”, zaključila je Krišto.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena dopuna Zakona o radu, studenti konačno mogu raditi legalno

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Ovaj potez pozdravio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

“Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno – privremenih poslova”, istakao je ministar Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

“Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima. Mi svi znamo da studenti, pa čak i džaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno – privremenim poslovima”, zaključio je Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa licem upisanim na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utveđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine i to najduže 180 dana u toku jedne kalendarske godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda odobrio da stupe na snagu veći iznosi kazni za prekršitelje Zakona o kontroli cijena

Objavljeno

na datum

Administator

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi kazni za prekršitelje odredbi ovog Zakona.

Savjetnik federalnog ministra trgovine Jasmin Kadić kazao je da su kazne povećane s ciljem preventivnog djelovanja na potencijalne prekršioce Zakona.

“Dosadašnji iznos kazni je mali i stimulativan jer se u praksi pokazalo da se velikim trgovcima isplatilo više plaćanje do sada niskih kazni. Naime, stupanjem na snagu ovih izmjena pravno lice će, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna je 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM”, istakao je Kadić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da će se primjenom ovog zakonskog rješenja nastojati postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

“Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate”, naveo je Kadić.

Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane Zakonom o kontroli cijena od izuzetne su važnosti za funkcioniranje države posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva i rastuće inflacije.

Ovom prilikom, Kadić je podsjetio da Federalno ministarstvo trgovine radi na izradi potpuno novog Zakona o kontroli cijena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Isak: Mene smijeniti je nemoguća misija, ja sam original, drugi su kopije, vozao sam aute od 500 hiljada KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak pristustvovao je današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga obratio se medijima rekavši da će Vlada FBiH, predvođena Nerminom Nikšićem, ostati na vlasti do kraja mandata, pa čak i duže.

Istakao je svoj rad kao izuzetno uspješan, tvrdeći da je “postigao više za godinu dana nego njegovi prethodnici u proteklih 30 godina”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Niko nije pokrenuo pitanje moje smjene jer to nije izvodljivo, to je nemoguća misija, to su samo puste želje određenih političkih opcija. Od 2018. godine se pokušava sa mojom smjenom, pa su čak pri imenovanju ove vlade tvrdili da ću biti ministar samo 30 dana. No, evo me ovdje, sa Nikšićem, i dalje. Odbio sam ponude za premijerske pozicije jer želim ostati vjeran ovoj vladi koja dobro obavlja svoj posao i nastavit će to činiti”, rekao je Isak novinarima.

Potom je dodao da “ima najjači tim, jači čak i od Predsjedništva”.

“Postižemo najbolje rezultate i svjesni smo da nekima to smeta i da bi željeli da se mijenjamo, ali te političke opcije nemaju tu moć”, dodao je.

Isak je istakao da se sa svojim kolegama u Vladi FBiH bavi samo građanskim pitanjima, projektima i unapređenjem života građana, a da tema rekonstrukcije nikada nije bila na stolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Pokušali su kontaktirati gospodina Ogreševića u vezi njegovog ulaska u parlamentarnu većinu, ali on tvrdi da ga niko nije kontaktirao i da mu nisu nudili ništa. Razlika između mene i ostalih političara koji su bili na sceni proteklih 30 godina je u tome što ja držim svoje riječi i ne izdajem svoje kolege. Nikada ne bih izdao ljude koji su sa mnom krenuli u ovaj projekt, a posebno ne ljude koji rade u interesu FBiH”, naglasio je.

Nakon toga je samouvjereno pričao i o svom imovinskom stanju navodeći kako je i prije ministarske pozicije vozio skupocjena vozila.

“Ljudi me zaustavljaju da se fotografišu. Kada sam najavio da ću izaći u određenim općinama na izbore, ljudi se sami javljaju, napuštaju politčke opcije, žele biti dio tima i normalno da to nekome smeta. Ja nikome ne zamjeram, želim im sreću u životu. Moraju shvatiti da sam ja original, a oni većine kopije, a ni najbolja kopija nije dobra, a najlošiji original je dobar. Ja sam original i ja sam ovo. Znam da pojedini građani imaju određene primjedbe na moje ponašanje, ali cijene rad u segmentu ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Isak.

Dodao je da je to on i da se neće mijenjati i nastavlja raditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iza mene će stajati najbolji rezulati u ovoj vladi. Ja sam i prije pozicije ministra vozio vozila od 200.000 KM, 300.000 KM i 500.000 KM, vozio se u privatnom helikopteru i vozio jahtu. Sada to malo manje radim jer nemam vremena od tolikih obaveza, ali moj žviot niko neće mijenjati. Ali ono što je u interesu građana ja ću uvijek raditi i nikad neću oštetiti državu, građane ni budžet. Rezultati govore o nama, a ovi koji bi željeli vidjeti moju smjenu morat će se još načekati. Prije će njih odstraniti iz njihovih političkih opcija nego što ću ja biti smijenjen s ove pozicije”, poručio je Isak.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu