Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Ministrica odbrane Nizozemske se izvinila u Srebrenici: Dijelimo odgovornost za neuspjeh

Objavljeno

na datum

Ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren održala je danas govor na komemoraciji u Potočarima te je poručila kako Nizozemska snosi dio odgovornosti za neuspjeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

Na početku govora, Ollongren je poručila kako sjećanja na genocid neće nestati tako jednostavno.

“Ovo su vaša sjećanja, ali su i naša. Sjećanja na strašan genocid koji neće jednostavno nestati protokom vremena. Vaša duboka bol je uvijek prisutna, ona je ovdje i sada. Mi svake godine 11. jula dijelimo te osjećaje. Neke od žrtava još uvijek traže svoje počivalište. Iako su im oduzeti glasovi, mi ih i dalje čujemo u ovoj tišini. Kao beskonačni plač iz groba. Taj tihi plač nas zove da svoj glas koristimo svaki dan i da podsjećamo svijet na ono što se ovdje desilo”, rekla je ministrica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, osvrnula se na ulogu Nizozemske u Srebrenici 1995. godine.

“Nizozemska je također učestvovala tu sa svojim najboljim namjerama. Čak i tada naši vojnici su nastavili raditi ono što su mogli kako bi izvršili zadatak i zaštitili bespomoćne ljude. Mi patnju ne možemo ukloniti, ali ono što možemo uraditi jeste pogledati historiju pravo u oči. Samo je jedan krivac za strašan genocid, vojska bosanskih Srba. Zahvaljujući sudu u Hagu, većina odgovornih je procesuirana”, poručila je ministrica.

Ipak, neuspjeh međunarodne zajednice da spriječi genocid, djelimično je i neuspjeh Nizozemske.

“Međunarodna zajednica je zakazala da pruži adekvatnu zaštitu. Kao dio te zajednice, vlada Nizozemske dijeli odgovornost za taj neuspjeh. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje. Sjećanje na juli je povezalo zauvijek BiH i Nizozemsku. Zajedno smo prošli kroz ove najmračnije dane. Naša je moralna dužnost da uvijek moramo govoriti istinu o svemu i razotkrivati laži”, naglasila je ministrica odbrane Nizozemske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, poručila je kako sve žrtve moraju naći svoj smiraj.

“Naš glas se mora čuti kada drugi glasovi pokušavaju negirati genocid. Ovo mjesto nas uči do čega to može dovesti. Zato, želimo da se naš glas čuje u Potočarima i nećemo se smiriti sve dok žrtve ne nađu svoje zadnje počivalište. Naš glas se čuje i u Hagu, međunarodnom gradu mira i pravde gdje se radi na nacionalnom spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici” zaključila je Ollongren.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu