Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Vojska SAD-a i Oružane snage BiH će održati vojne vježbe na Manjači

Objavljeno

na datum

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država najavili su kako će Oružane snage SAD-a i Oružane snage Bosne i Hercegovine održati bilateralnu vojnu vježbu od sedmog do 20. jula na vojnom poligonu Manjača.

Kako su iz Ambasade najavili radi se o redovno najavljenoj vježbi u okviru NATO Partnerstvo za mir programa, a cilj je povećanje interoperabilnosti i razmjena znanja.

“Otprilike 90 vojnika vojske SAD iz sastava 173. Zračnodesantne brigade, 12. brigade borbene avijacije i Nacionalne garde Marylanda će raditi sa izviđačkim vodovima 4., 5. i 6. brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vojnom poligonu Manjača,” stoji u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Na vježbi će učestvovati i tri američka UH-60 Blackhawk helikoptera koji će operirati na području Manjače i aerodroma Mahovljani. Očekuje se da će učestvovati i letjelice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Trošak za hranu premašio 1.000 KM: Sindikalna potrošačka korpa u augustu koštala 2.288

Objavljeno

na datum

Administator

Sindikalna potrošačka korpa za august ove godine koštala je 2.288 KM, dok je prosječna neto plata za ovaj mjesec iznosila 1.166 KM.

Potrošačku korpu prosječna plata je pokrivala sa skoro 51 posto, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Porodice u bh. entitetu su najviše novca u avgustu mjesecu trošile na prehranu – 1.009,50 KM, za stanovanje i komunalne usluge 587 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 120 KM. Nabavka obuće i odjeće u avgustu mjesecu koštala je 159 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

U RS najveća prosječna plata u augustu 2022. godine isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosi 1.571 KM, a najnižu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu, čija je prosječna plata u avgustu mjesecu iznosila 868 KM.

Prosječna plata u RS isplaćena u augustu 2022. godine iznosi 1.166 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u julu ove godine.

Niske prosječne plate u augustu 2022. godine primili su radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 878 KM, trgovini 935 KM, te djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dok nam obećavaju 100.000 radnih mjesta // BiH od 2013. godine izgubila oko milion stanovnika?

Objavljeno

na datum

Administator

Od popisa stanovništva u BiH, izgleda, ni naredne godine neće biti ništa. Upućeni podsjećaju da se i na prethodni čekalo pune 22 godine. Hrvatska je to uradila 2001, godinu kasnije i Srbija, Crna Gora 2003, dok je Bosna i Hercegovina taj popisni krug preskočila. No, i rezultati posljednjeg popisa iz 2013. bude sumnju, kaže Aleksandar Majić, iz Centra za demografska istraživanja.

“Među naučnim krugovima, ljudima koji se bave demografijom i ostalim politikama, taj broj od tri miliona i 500 hiljada stanovnika sigurno je bio manji. U suštini, mi imamo evidenciju, na prostoru BiH od 1996. se prati broj rođenih, broj umrlih i na osnovu toga možemo zaključiti da je prirodni priraštaj negativan i da sve više ljudi umire nego što se rađa“, rekao je Majić.

Međutim, nastavlja Majić, jako važna komponenta demografskog rasta je migracioni saldo, dakle, migracije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Mi u suštini ne znamo koliko stanovništva odlazi odavde i koliko svakog dana gubimo stanovnika u BiH. Pretpostavka je sigurna, da imamo sve manji broj stanovnika iz dana u dan, ali sa sigurnošću ne možemo reći. U RS od 2002. je prvi put registrovan negativan prirodni priraštaj i sve do danas mi imamo tu negativnu tendenciju. U FBiH je prvi put zabilježen 2013, a na prostoru BiH 2007”, rekao je Majić.

Majić ističe i da sve susjedne države imaju ovu evidenciju u popisnom krugu, podsjećajući da je popis u Hrvatskoj prošle godine pokazao izuzetno poražavajuće podatke, odnosno da je gotovo miliona stanovnika izgubila, nešto više od 400 hiljada. Od 1. oktobra počinje popis stanovništva u Srbiji, dok je kod nas popis političko pitanje.

“Nekome nije u interesu da se zna koliko nas ima. Procjene pokazuju da nas je oko milion manje, u odnosu na prethodni popis, ali nije dokazano. Ipak, očito je da nekome ne odgovara da se vidi stvarni broj stanovnika”, zaključuje Majić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Kažnjeni SDA i SNSD po 4.000 KM zbog trgovine biračkim odborima

Objavljeno

na datum

Administator

Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na učešće u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH

Centralna izborna komsija (CIK) Bosne i Hercegovine izrekla je prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestima, i to po 4.000 KM za SNSD i SDA te 1.000 KM kazne za Ademira Alibašića kojem je zabranjen rad na biračkom mjestu na period od četiri godine.

U prijavi koju je CIK dobio od nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom”, a koja se odnosi na birački odbor u biračkom mjestu u Jablanici, navedeno je da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Utvrđeno je da je prihvatio dužnost člana biračkog odbora ispred SNSD-a, u tom momentu je bio član SDA. Stekli su se uvjeti da je riječ o trgovini biračkim mjestima na način da je SNSD, koji nema ni općinske odbore u Jablanici niti kandidate, ali se prijavio za člana biračkog odbora po osnovu kandidature za člana Predsjedništva, dozvolio ovom kandidatu ispred SDA da bude u njihovo ime član biračkog odbora – rečeno je na sjednici CIK-a održanoj u utorak.

Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na učešće u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH, prenosi Dnevni Avaz

Izriče se kazna od 4.000 KM za SNSD, 4.000 KM za SDA, a Ademiru Alibašiću, predsjedniku biračkog odbora 1.000 KM i zabrana angažovanja za rad na biračkom mjestu četiri godine – navedeno je na sjednici CIK-a koji je naložio da se imenuje neko drugi u birački odbor na prijedlog Općinske izborne komisije Jablanica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu