Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Sindikat u BiH za kraj jula najavljuje velike proteste: Pozivaju penzionere, studente…

Objavljeno

na datum

Već nekoliko mjeseci traje borba za povećanje plata radnicima predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH. Zbog sve veće inflacije, za radnike traže povećanje minimalne plate. Ukoliko takva odluka ne bude donesena, krajem jula bit će organizirani protesti.
O tome kako će sindikati i radnici znati tačan datum održavanja najavljenih protesta jer su se u javnosti pojavile različite informacije, pitali smo predstavnika Saveza samostalnih sindikata Selvedina Šatorovića.

“Vrlo jednostavno je kazati. Savez samostalnih sindikata BiH je jedan i ima jedno rukovodstvo, i to je rukovodstvo koje se zalaže za minimalnu platu od 1.000 KM i mi ovih dana dobijamo akte podrške i zahtjeve sindikalnih podružnica prije svega iz realnog sektora i sektora metala, kože, tekstila, obuće, građevine, da se organiziraju protesti kojima bi se konačno natjerali parlamentarci da se donese zakon o minimalnoj plati od 1.000 KM jer imamo enormno poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Imamo strahovit, galopirajući rast cijena i vjerovatno će u naredna dva ili tri mjeseca sindikalna korpa dostići nivo od 3.000 KM što sa sadašnjim primanjima nešto što je nezadovoljavajuće”, objasnio je Šatorović za Klix.ba.

Protesti sindikata će najvjerojatnije biti održani krajem jula, a sve aktivnosti će biti objavljene na službenoj stranici Saveza.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi imamo konsultacije, i na te proteste imajući u vidu aktivnosti putem društvenih mreža, želimo pozvati i sve druge zainteresirane strukture da nam se pridruže, penzionere, studente, nezaposlene i da na taj način koordiniramo proteste. Svjedoci ste da se u posljednje vrijeme mnogo priča o potrebi organiziranja protesta i da ih niko ne želi organizirati, evo, organizirat će ih Savez samostalnih sindikata BiH”, istakao je Šatorović.

Pozvao je da se građani pridruže protestima kako se ne bi dogodio “fijasko poput onoga od prije nekoliko dana” kada je zbog povećanja plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u BiH se ispred zgrade Parlamenta BiH okupilo samo desetak osoba.

“Oni su sebi povećali iznos primanja na iznos koliko iznosi minimalna plata u BiH. Ono što je nama važno je da nama zahtjevi dolaze sa terena, iz sindikalnih podružnica, realnog sektora jer je tamo stanje najgore i najteže i ne očekujemo da na tim protestima budu zaposleni u administraciji niti pomoćnici ministara niti oni koji imaju visoke plate. ovo su protesti za puko preživljavanje. “, kazao je Šatorović.

Prošle sedmice na pres konferenciji Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ponovno su istaknuti zahtjevi radnika da Vlada FBiH odmah pristupi izmjenama Uredbe o najnižoj plati na način da se ona poveća, a budući da su najavljeni i protesti za septembar, za komentar smo pitali predsjednika Saveza Mevludina Bektića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo na zadnjoj sjednici sindikalnog odbora donijeli odluku da ukoliko se Vlada FBiH ne odazove na naš zahtjev da se podigne iznos najveće plate u Federaciji na način na koji smo predložili Vladi, ako Vlada ne bude imala sluha da otvori socijalni dijalog i zakaže sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća u vezi izmjene visine najniže plaće, mi smo spremni organizirati proteste. Ovo što gospodin Šatorović najavljuje, zaista nisam upućen”, kazao je Bektić za naš portal.

Smatra da je najava Šatorovića opravdana jer je svaki vid pritiska na vlast u ovome trenutku dobro došao.

“Šatorović može neovisno da radi kao i svaki drugi sindikat, mi radimo ovu stvar i dali smo Vladi FBiH uslov da se očituje, ukoliko to ne bude slučaj do 12. jula ,mi imamo zakazanu sjednicu Upravnog odbora i donijet ćemo odluku o datumu i mjestu održavanja protesta”, kazao je Bektić.

Smatra da je jedna grupa sindikata pod kontrolom Vlade FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja ne znam šta je cilj, ali ću vam reći da su te kolege prije nekoliko mjeseci prihvatili da plata bude 543 KM, te da raspravljaju o Zakonu o minimalnim primanjima u iznosu od 700 KM gdje bi se još dodatna ukupna primanja radnika smanjila a ne povećala u ovom periodu. Dogovorili su nam sa Fadilom Novalićem Zakon o radu koji podrazumijeva da radnik radi 72 sata sedmično za platu nižu od najniže. Prema tome, meni je žao što imamo takvu situaciju, i te sindikate koji su pod kontrolom Vlade FBiH pozivamo da nam se pridruže i da ispune svoju statutarnu obavezu uplate članarine čime ćemo isplatiti plate radnicima u Savezu i oni doći na Kongres u oktobru i onda mogu izabrati predsjednika koga oni smatraju da trebaju izabrati”, kazao je Šatorović.

Očekuje da će biti usvojen Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM čime će mandat tog rukovodstva biti ispunjen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Putin primio Dodika u Rusiji: “Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik će prisustvovati danas otvaranju “Igara budućnosti” u Kazanju, koje će otvoriti upravo Putin.

“Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju”, rekao je Putin na sastanku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Putin će se sastati sa liderima iz više zemalja u Kazanju – predsjednicima Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana i ostalih zemalja, javlja ruska novinska agencija Ura.

Dodik je ranije rekao za RTRS da je to prilika da se sretne sa brojnim značajnim ličnostima i da razgovara o aktuelnoj, regionalnoj i globalnoj situaciji u svijetu.

Dodik je pred susret rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika Putina, “šta god rekli na Zapadu”. Ponovio je da RS neće uvoditi sankcije Rusiji.

Inače, Dodik se prije nekoliko dana susreo sa bjeloruskim predsjednikom Alexanderom Lukašenkom, a najavio je da će uskoro otići u Antaliju gdje će razgovarati i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nikola Špirić o evropskom putu BiH: Sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek

Objavljeno

na datum

Administator

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić komentirao je političku situaciju u BiH i put države ka Evropskoj uniji te je poručio kako se politički akteri ne bave konkretnim stvarima.

U razgovoru za Srnu, Špirić je rekao kako BiH ne može braniti svoj stav ako ga nema ni Evropska unija.

“Sve je izvjesnije da put BiH ka EU vodi preko SAD-a pa je osnovno pitanje – da li nam treba posrednik ili direktan link? Kako će BiH imati i braniti svoj stav ako ga nema ni EU kojoj stremi? Tu se opet vraćamo na moju tezu od prije 10 godina – da nismo vođena, nego navođena zemlja”, rekao je Špirić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da ovih dana “gromoglasna tišina i političke bedastoće” šalju poruku da je BiH u stanju mirovanja kada je riječ o putu u EU.

“Sada politički partneri treba da odluče da li će se u EU kaldrmom ili brzom cestom. S ozbirom na to da nema više ni razgovora ni pregovora, sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek. Bilo bi pametno prekinuti tišinu i zaputiti se brzom cestom, ali to podrazumijeva unutrašnji dijalog i kompromis”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu