Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Bezbjednosna situacija značajno povoljnija u RS u odnosu na FBiH?

Objavljeno

na datum

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu. Ministar Dragan Lukač iznio je najvažnije statističke podatke prema kojima je zabilježen pad kriminaliteta za 2,1% “uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu”.

“Od ukupno 7.062 evidentirana krivična djela 83,9% čine krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na 2020. godinu manje za 2,9%. Smanjen je broj imovinskih krivičnih djela za 4,4%, posebno težih krivičnih djela: KD Teška krađa za 8,3% i KD Razbojništvo za 51,2% a u isto vrijeme je povećana njihova rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu”, navedeno je u izvještaju.

Ministar Lukač je napomenuo da je u izvještajnom periodu izvršeno 13 ubistava, te da je Policija Republike Srpske rasvijetlila i teško zbistvo izvršeno u oktobru 2021. u Nikšiću u Crnoj Gori, kada je ubijeno jedno lice i otuđen novac u iznosu od oko 400.000 eura.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Manji je i broj krivičnih djela protiv polnog integriteta za 25%, kao i broj krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta za 10,5% u odnosu na 2020. godinu.

“Ministarstvo je u 2021. godini, učestvovalo u sprovođenju šest operativnih akcija (od kojih su dvije međunarodnog karaktera) u vezi sa visokotehnološkim kriminalitetom na otkrivanju krivičnih djela: dječije pornografije, prevara u kupovini putem interneta, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara, iznuda, pranja novca, neovlašćenog korišćenja ličnih podataka i drugih krivičnih djela”, stoji u Izvještaju u kojem je navedeno da je otkriveno 146 krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, te da je nadležnim tužilaštvima podneseno 116 izvještaja protiv 153 lica.

Posebno su zanimljivi uopredni podaci o pitanjima bezbjednosti u RS i FBiH koji su sačinjeni na osnovu Izvještaja o radu MUP-a RS u 2021. i Izvoda za Informacije o stanju sigurnosti na području FBiH za 2021. godinu.

“U RS je izvršeno duplo manje krivičnih djela u odnosu na FBiH”, rekao je ministar Lukač oističući kako je u FBiH izvršeno 15.756 krivičnih djela, dok su u RS izvršeno 7.062 krivična djela. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti je za 21.4% veći u RSj u odnosu na FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Takođe, istaknuto je da je oko 60% manje imovinskih krivičnih djela u RS u odnosu na FBiH.

“Oko 20 puta manje je krivičnih djela razbojništvo i krivičnih djela razbojnička krađa u odnosu na FBiH”, navedeno je uz napomenu da je stopa razbojništava u FBiH za oko 10 puta veća u odnosu na RS.

Oko tri puta manje je krivičnih djela teška krađa u RS, oko četiri puta je manje krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila u odnosu na RS. I krivičnih djela ubistva i ubistva u pokušaju je manje u RS u odnosu na FBiH.

“13 krivilnih djela ubistvo i 18 krivičnih djela ubistvo u pokušaju i sva su rasvijetljena, dok je u FBiH izvršeno 21 krivično djelo ubistvo i 43 krivična djela ubistvo u pokušaju”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uz navedeno, oko 35% je manje krivičnih djela protiv polnog integriteta u RS u odnosu na FBiH a i broj krivičnih djela silovanje je veši u FBiH za 15 u odnosu na RS.

Stopa krivičnih djela prrivrednog kriminaliteta je veća u RS nego u FBiH, ali to prema riječima ministra Lukača pokazuje efikasnost u radu MUP-a RS prilikom otkrivanja izvršilaca ovih krivičnih djela.

“Policijski službenici su tokom 2021. u Republici Srpskoj zaplijenili 493.771 kg i 1.994 komada različitih vrsta opojnih droga, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine zaplijenjeno oko 103,7 kg i 10.443 komada različitih vrsta opojnih droga”, navedeno je, a posebno je naznačeno kako je otkrivenost zloupotreba opojnih droga veća u Republici Srpskoj nego u Federaciji Bosne i Hercegovine, “što pokazuje veća stopa ovih krivičnih djela u RS, 179,3 u odnosu na FBiH 82,4.

Istaknuto je i kako je u RS oko četiri puta manje prekršaja narušavanja javnog reda i mira nego u FBiH. Na putevima RS dogodilo se 9.937 saobraćajnih nezgoda, što je duplo manje u odnosu na FBiH gdje su se u 2021. godini dogodile 20.494 saobraćajne nezgode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Broj smrtno stradalih i povrijeđenih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine je 6.767, i duplo je veći u odnosu na Republiku Srpskoj gdje je taj broj 3.211”, istaknuto je uz napomenu i da je u Federaciji Bosne i Hercegovine smrtno stradalo 155 lica, dok je na putevima u Republici Srpskoj smrtno stradalo 101 lice.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Putin primio Dodika u Rusiji: “Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik će prisustvovati danas otvaranju “Igara budućnosti” u Kazanju, koje će otvoriti upravo Putin.

“Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju”, rekao je Putin na sastanku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Putin će se sastati sa liderima iz više zemalja u Kazanju – predsjednicima Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana i ostalih zemalja, javlja ruska novinska agencija Ura.

Dodik je ranije rekao za RTRS da je to prilika da se sretne sa brojnim značajnim ličnostima i da razgovara o aktuelnoj, regionalnoj i globalnoj situaciji u svijetu.

Dodik je pred susret rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika Putina, “šta god rekli na Zapadu”. Ponovio je da RS neće uvoditi sankcije Rusiji.

Inače, Dodik se prije nekoliko dana susreo sa bjeloruskim predsjednikom Alexanderom Lukašenkom, a najavio je da će uskoro otići u Antaliju gdje će razgovarati i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nikola Špirić o evropskom putu BiH: Sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek

Objavljeno

na datum

Administator

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić komentirao je političku situaciju u BiH i put države ka Evropskoj uniji te je poručio kako se politički akteri ne bave konkretnim stvarima.

U razgovoru za Srnu, Špirić je rekao kako BiH ne može braniti svoj stav ako ga nema ni Evropska unija.

“Sve je izvjesnije da put BiH ka EU vodi preko SAD-a pa je osnovno pitanje – da li nam treba posrednik ili direktan link? Kako će BiH imati i braniti svoj stav ako ga nema ni EU kojoj stremi? Tu se opet vraćamo na moju tezu od prije 10 godina – da nismo vođena, nego navođena zemlja”, rekao je Špirić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da ovih dana “gromoglasna tišina i političke bedastoće” šalju poruku da je BiH u stanju mirovanja kada je riječ o putu u EU.

“Sada politički partneri treba da odluče da li će se u EU kaldrmom ili brzom cestom. S ozbirom na to da nema više ni razgovora ni pregovora, sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek. Bilo bi pametno prekinuti tišinu i zaputiti se brzom cestom, ali to podrazumijeva unutrašnji dijalog i kompromis”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu