Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kako se može poništiti povećanje plata političarima i da li je realno to očekivati

Objavljeno

na datum

Prošle sedmice usvojen je državni budžet za 2022. godinu kojim se, između ostalog predviđa i povećanje plate zvaničnicima. Iako je kompletna parlamentarna procedura usvajanja završena, ukoliko bude volje postoji i način da desetine hiljada KM ipak ne završe u džepovima bogatih političara.

S obzirom na to da se na novi državni budžet čekalo više od dvije godine, parlamentarci su bili vrlo oprezni kod njegove dorade i pravljenja izmjena. Svaka izmjena bi u našem sistemu donošenja zakona i dokumenata značila i usporavanje procesa.

Budžet je usvojen u Predstavničkom domu u oba čitanja bez amandmana, a zatim i u Domu naroda. Bilo kakva vrsta ulaganja amandmana i izmjena bi ovaj proces vratila skoro na sami početak što je političarima i bio najveći razlog da ovakav budžet ipak usvoje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

No, parlamentarci, bez obzira na usvojeni budžet, mogu donijeti odluku o smanjenju koeficijenta sebi čime bi automatski bilo poništeno i povećanje plate.

Kako ministri i parlamentarci mogu reagovati

U martu je Vijeće ministara donijelo odluku o povećanju osnovice svim državnim službenicima sa 476 na 535 KM. Usvajanjem budžeta je odluka o povećanju osnovice stupila na snagu. Samim tim je došlo i do povećanja plata u zavisnosti od koeficijenta koji određeni službenici imaju.

S obzirom na to da većina državnih službenika ima niži koeficijent do otprilike četiri, njima povećanje neće biti znatno veliko (konačna plata se dobije množenjem osnovice sa koeficijentom). Izabranim parlamentarcima i visokim zvaničnicima sa visokim koeficijentima višim od osam, povećanje pak hoće biti osjetno, jer će imati 500 KM više na računima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga Vijeće ministara i sami parlamentarci bi trebali pronaći način da sebi smanje koeficijent, čime bi se anuliralo 500 KM više koje dobiju kroz budžetsko povećanje osnovice.

“Vijeće ministara treba ispred sebe da stavi Ustav i Zakon o platama i naknadama i Budžet, da prođe sve i nađe rješenje koje će percipirati poruke javnosti”, rekao je to predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nakon usvojenog budžeta.

Zakon o kojem govori Špirić je Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH. On predviđa koeficijente za sve zaposlene u državnim institucijama.

Prema tom zakonu najveći koeficijent od 10 imaju članovi Predsjedništva, a odmah nakon njih su upravo parlamentarci s minimalno 8,4 koeficijentom. Smanjenjem koeficijenata za otprilike jedan bilo bi dovoljno da političari ne dobiju povišicu koju u ovom momentu sigurno ne zaslužuju. Do smanjenja koeficijenta pak mogu doći izmjenama Zakona o platama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da njima prema zakonu, plate ne smiju biti smanjene tokom mandata, to znači da je jedini period u kojem zakonski mogu izmijeniti koeficijent narednih 20 dana, do prve sljedeće plate.

Koliko je realno očekivati da političari sami sebi ukinu povećanje?

SDA je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem bi poslanicima i delegatima koeficijent bio smanjen sa 8,40 na 7,36.

S obzirom na to da su tražili da zakon ide po hitnoj proceduri, očekivati je da predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić sazove sjednicu u što kraćem roku. On to nije uradio, a javnosti još uvijek ne želi objasniti ni zašto ne saziva sjednicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koliko je realno očekivati da se dese potrebne izmjene, iako sama procedura jeste izvodiva, pitanje je za parlamentarce. Od njihove volje da održe sjednice i pozitivno glasaju zavisit će i da li će im plate biti smanjene.

Koliko ima volje pitali smo Damira Arnauta, opozicionog parlamentarca koji ističe da je na povećanje upozoravao još u aprilu i da su za njega krivi koalicioni partneri – SDA, HDZ, SNSD.

“Ovaj njihov prijedlog (SDA-ove izmjene zakona) je laž – znaju da njihovi koalicioni partneri ili neće sazvati sjednicu ili će oboriti na Domu naroda zahvaljujući kontrolnom paketu koji im je SDA dala. Ove četiri stranke su sarađivale i glasale da do ovog dođe i jednako su odgovorne”, rekao je Arnaut.

Uistinu, do sada se više puta pokazalo da ukoliko postoji politička volja vladajućih, pozitivne izmjene mogu biti usvojene. No, dosadašnji koraci ne ukazuju na to da je volje velika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“O sazivanju sjednica u oba doma odlučuju kadrovi SNSD-a, koalicioni partneri SDA. Isti partneri sa kojima je, skupa sa HDZ-om i DF-om, SDA prvo jednoglasno glasala za povećanje osnovice na Vijeću ministara, a potom sa tim istim partnerima u oba doma progurala Budžet koji je to ozakonio”, naveo je Arnaut.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu