Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kako se može poništiti povećanje plata političarima i da li je realno to očekivati

Objavljeno

na datum

Prošle sedmice usvojen je državni budžet za 2022. godinu kojim se, između ostalog predviđa i povećanje plate zvaničnicima. Iako je kompletna parlamentarna procedura usvajanja završena, ukoliko bude volje postoji i način da desetine hiljada KM ipak ne završe u džepovima bogatih političara.

S obzirom na to da se na novi državni budžet čekalo više od dvije godine, parlamentarci su bili vrlo oprezni kod njegove dorade i pravljenja izmjena. Svaka izmjena bi u našem sistemu donošenja zakona i dokumenata značila i usporavanje procesa.

Budžet je usvojen u Predstavničkom domu u oba čitanja bez amandmana, a zatim i u Domu naroda. Bilo kakva vrsta ulaganja amandmana i izmjena bi ovaj proces vratila skoro na sami početak što je političarima i bio najveći razlog da ovakav budžet ipak usvoje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

No, parlamentarci, bez obzira na usvojeni budžet, mogu donijeti odluku o smanjenju koeficijenta sebi čime bi automatski bilo poništeno i povećanje plate.

Kako ministri i parlamentarci mogu reagovati

U martu je Vijeće ministara donijelo odluku o povećanju osnovice svim državnim službenicima sa 476 na 535 KM. Usvajanjem budžeta je odluka o povećanju osnovice stupila na snagu. Samim tim je došlo i do povećanja plata u zavisnosti od koeficijenta koji određeni službenici imaju.

S obzirom na to da većina državnih službenika ima niži koeficijent do otprilike četiri, njima povećanje neće biti znatno veliko (konačna plata se dobije množenjem osnovice sa koeficijentom). Izabranim parlamentarcima i visokim zvaničnicima sa visokim koeficijentima višim od osam, povećanje pak hoće biti osjetno, jer će imati 500 KM više na računima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Upravo zbog toga Vijeće ministara i sami parlamentarci bi trebali pronaći način da sebi smanje koeficijent, čime bi se anuliralo 500 KM više koje dobiju kroz budžetsko povećanje osnovice.

“Vijeće ministara treba ispred sebe da stavi Ustav i Zakon o platama i naknadama i Budžet, da prođe sve i nađe rješenje koje će percipirati poruke javnosti”, rekao je to predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nakon usvojenog budžeta.

Zakon o kojem govori Špirić je Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH. On predviđa koeficijente za sve zaposlene u državnim institucijama.

Prema tom zakonu najveći koeficijent od 10 imaju članovi Predsjedništva, a odmah nakon njih su upravo parlamentarci s minimalno 8,4 koeficijentom. Smanjenjem koeficijenata za otprilike jedan bilo bi dovoljno da političari ne dobiju povišicu koju u ovom momentu sigurno ne zaslužuju. Do smanjenja koeficijenta pak mogu doći izmjenama Zakona o platama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

S obzirom na to da njima prema zakonu, plate ne smiju biti smanjene tokom mandata, to znači da je jedini period u kojem zakonski mogu izmijeniti koeficijent narednih 20 dana, do prve sljedeće plate.

Koliko je realno očekivati da političari sami sebi ukinu povećanje?

SDA je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem bi poslanicima i delegatima koeficijent bio smanjen sa 8,40 na 7,36.

S obzirom na to da su tražili da zakon ide po hitnoj proceduri, očekivati je da predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić sazove sjednicu u što kraćem roku. On to nije uradio, a javnosti još uvijek ne želi objasniti ni zašto ne saziva sjednicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Koliko je realno očekivati da se dese potrebne izmjene, iako sama procedura jeste izvodiva, pitanje je za parlamentarce. Od njihove volje da održe sjednice i pozitivno glasaju zavisit će i da li će im plate biti smanjene.

Koliko ima volje pitali smo Damira Arnauta, opozicionog parlamentarca koji ističe da je na povećanje upozoravao još u aprilu i da su za njega krivi koalicioni partneri – SDA, HDZ, SNSD.

“Ovaj njihov prijedlog (SDA-ove izmjene zakona) je laž – znaju da njihovi koalicioni partneri ili neće sazvati sjednicu ili će oboriti na Domu naroda zahvaljujući kontrolnom paketu koji im je SDA dala. Ove četiri stranke su sarađivale i glasale da do ovog dođe i jednako su odgovorne”, rekao je Arnaut.

Uistinu, do sada se više puta pokazalo da ukoliko postoji politička volja vladajućih, pozitivne izmjene mogu biti usvojene. No, dosadašnji koraci ne ukazuju na to da je volje velika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“O sazivanju sjednica u oba doma odlučuju kadrovi SNSD-a, koalicioni partneri SDA. Isti partneri sa kojima je, skupa sa HDZ-om i DF-om, SDA prvo jednoglasno glasala za povećanje osnovice na Vijeću ministara, a potom sa tim istim partnerima u oba doma progurala Budžet koji je to ozakonio”, naveo je Arnaut.

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: U Sarajevu ne jedem, ne pijem ni njihovu vodu, uvijek nosim flašicu sa sobom

Objavljeno

na datum

Administator

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da mu nije svejedno kada ide u Sarajevo šta jede i pije jer se “boji da bi ga neko mogao otrovati”.

Dodik je sinoć dao veliki intervju za RTRS u kojem je, manje više bez ikakvih potpitanja novinara Branimira Đuričića, održao jednosatni monolog u kojem je ispričao, u najmanju ruku, niz teško provjerivih događaja u kojima je on bio glavni akter.

Tako je Dodik pričao o tome kako je posredovao u pregovorima između NATO-a i Srbije u kojima je on lično od tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića tražio da napravi određene ustupke kada je u pitanju Kosovo kako ne bi došlo do NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Također, naveo je kako se suprotstavio Miloševiću kada je od njega tražio da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade RS-a, kao i mnoge druge događaje koji su se navodno odigrali koncem devedesetih godina prošlog stoljeća.
U nastavku je pričao kako se odupro pritiscima koje su na njega vršili visoki zvaničnici SAD-a, gdje je od njega traženo da pristane na jedinstvenu policiju u BiH, ukidanje imena Republika Srpska i biranje jednog predsjednika na nivou čitave države. Sve je to on, kako kaže, kategorično odbio, a onda uzeo “rješavati ukrštenicu usred sastanka”.
No ono što je posebno zanimljivo u intervjuu, su navodi koje Dodik govori od 34 minute intervjua.

Meni uopće nije svejedno kad idem u Sarajevo šta jedem i pijem. Hoće li mi neko podvaliti neko jelo. Ne bi trebao da budem naivan da me neko tamo zavali i otruje. Šta imam onda od toga da budem dobronamjeran. Tu nema ničega. Ja ne pijem njihovu vodu. I danas dan kad idem u Sarajevo flašica je ovdje, jel tako”, rekao je Dodik pokazujući na džep sakoa.
Zaključio je da, šta god ko mislio o tome, baš ga briga.

“Ne jedem tamo, ne pijem vodu, vratim se u Istočno Sarajevo, doručkujem, ručam, šta god treba, to je danas, a tako je bilo i ranije”, zaključio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković prijavio Sebiju Izetbegović CIK-u: Očekujemo drastičnu kaznu, podnijet ćemo i krivičnu prijavu

Objavljeno

na datum

Administator

Kako je i najavio, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas je podnio prijavu protiv Sebije Izetbegović Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zbog govora mržnje.

Ovo ja do sada u svojoj političkoj karijeri nikada nisam vidio. Jedna zaista najmorbidnija, najlošija izjava koja se može izreći. Zapravo je rekla da će u slučaju poraza SDA ili pobjede nas koji smo joj opozicija to značiti novi put u Tomašice, masovne grobnice, logore i nova stratišta. Dakle, takva vrsta zloupotrebe našeg stradanja zajedničkog do sada nije viđena ni zabilježena. Mi smo reagirali slično i na stvar koju je uradio SNSD. Obratili smo se CIK-u zatražili smo da se sankcioniše i SNSD po pitanju njihovih stavova, samoubijanju, Markalama i drugo. I eto mogu reći, živimo u takvom ambijentu da nas to takvo Dodikovo ponašanje ne čudi. Ali smo šokirani, konsternirani tom jednom suludom izjavom gospođe Izetbegović koju je onako izrekla bez grča na licu i dobila je salvu aplauza onih koji su došli. Svi smo to imali priliku gledati – kazao je Konaković.

Konaković je rekao da je razgovarao i s Amorom Mašovićem, koji je također govorio o masovnim grobnicama.

Razmijenili smo nekoliko poruka, zato što je to čovjek kojeg zaista cijenim, on mi je u nekoliko poruka koje imam, objasnio da zapravo on nije želio, nije imao misao da pokaže prstom u pojedince, u političke projekte. On ima tu neku svoju SDA-ovsku političku ideologiju u kojoj misli da bismo mi svi trebali biti skupa. Ali mi je objasnio da zapravo to nije bio njegov cilj za razliku od Sebije Izetbegović kojoj je to bio direktan cilj, da zloupotrebom našeg stradanja, i to za vrijeme dok nije bila u BiH, dok je bila van BiH, priča o stradanju našeg naroda, pokazuje prstom u sve borce, u članove šehidskih porodice, u majke, u ljude koji su unutar Naroda i pravde i drugih političkih stranaka koji nisu SDA, proveli vrijeme u logoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Vi ste vidjeli reakciju kompletnog normalnog svijeta, ovo je zaista podjela na normalne i nenormalne ljude. Ovo je bolesna nenomrlana izjava a to saopćenje još bolesnije. Ono je napisano pod njenom naredbom. Pozivam predsjednika SDA, da kaže svoj stav, da li podržava izjave svoje supruge ili članice SDA, da zapravo u finišu ove predsjedničke utrke da kaže šta on misli. Je li to koncept za koji smo se mi borili, je li to budućnost koju nudi SDA. Klučna stvar će biti njegov stav – rekao je Konaković, prenosi Dnevni Avaz

ekivanjima od CIK-a, odnosno kazni za Sebiju Izetbegović, Konaković je rekao:

Očekujemo radikalnu rigidnu, drastičnu kaznu. Jer ovo u Sarajevu u centru grada uhotelu koji je u centru grada izjava od predsjednice od supruge predsjednika SDA je do sada najružnija stvar, da ne kažem težu riječ, na političkoj sceni. Očekujemo žestoku kaznu ako tu ne bude političkog uticaja. Sjetimo se da je suprug Sebije Izetbegović više puta pričao kako je nadigrao Dodika i Čovića pa zapravo CIK sad kontrolišu SDS, PDP i DF. Dakle, imamo puno problema s CIK-om, i na ovom primjeru ćemo vidjeti njihovu objektivnost. Mi smo postupili kao ljudi. Pored ovoga mi pokrećemo i krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović. Ako dozvolimo ovakvo ponašanje, ovi tamo da imaju snagu vjerovatno bi nas tukli po gradu. To je naša obaveza zbog svih onih koji to ne smiju reći. Desetine članova SDA koji su me zvali nezgodno im je izvinuli su se ali nažalost to njoj ne smije niko reći. Ovo je gospođa koji vodi sve procese u SDA.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović je na skupu kazala: Selamim vas, a selamim i te “luzere” zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putevima koji će ponovo, ako uspiju voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Oglasio se MUP KS nakon hapšenja višeg inspektora, evo za koja krivična djela se sumnjiči

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo nakon provođenja akcije kodnog naziva “Insider” u kojoj je sinoć uhapšen viši inspektor Adis Prašović.

Nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija “Rez”, “Nevera” i “Bumerang”, pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policajci MUP-a KS proveli su akciju “Insider” i tom prilikom uhapsili Adisa Prašovića (1979), policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela “Povreda tajnosti postupka” i “Pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela” i “Pronevjera u službi”.

“Po naredbi Suda BiH izvršen je pretres stana, kancelarije i službenog vozila koje je isti koristio, kojom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi počinjenih krivičnih djela”, saopćeno je iz MUP-a KS, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nakon hapšenja, Prašović je smješten u prostorije MUP-a KS te će nakon kriminalističke obrade biti predat u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Ove aktivnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, još jednom potvrđuju opredijeljenost i istrajnost ove policijske agencije u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, bez obzira o kome se radi”. navodi se u zvaničnom saopćenju MUP-a KS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu