Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Čerkez: Bilježimo blagi rast broja zaraženih koronom, spremni smo i za majmunske boginje

Objavljeno

na datum

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na aktuelnu epidemiološku situaciju kada je riječ o koronavirusu, ali i o pojavi virusa majmunskih boginja u svijetu.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na početku obraćanja medijima pojasnio je kako je u BiH zabilježen blagi rast broja slučajeva zaraze koronom.

“Registrovan je blagi porast slučajeva i on reflektira situaciju u Evropi gdje se od šestog mjeseca registrira rast. To je pokrenuto pojavom podvrste omikron varijante koronavirusa. Karakteristika je da pokazuju imunološki odmak od postojeće zaštite ili prirodne prebolovane bolesti. Slučajevi se javljaju i kod osoba koje su imale zarazu varijantom BA1 omikron”, rekao je Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, naglašeno je kako će službe i u narednom periodu nastaviti pratiti stanje na terenu.

“Nastavljamo s nadzorom i u narednom periodu. On je široko postavljen u preko 18 laboratorija koje nas redovito obavještavaju. Važan dio odgovora na krizu je i vakcinacija. Potpuno je vakcinisano 30 posto stanovnika. Trećom dozom vakcinisano je sedam posto, a od maja 2022. godine na osnovu preporuka počela je i revakcinacija s četvrtom dozom i nju je primilo oko 50 građana”, ističe Musa.

Nakon toga, javnosti se obratio i Goran Čerkez te je poručio kako su kliničke slike kod građana koji imaju registrovan koronavirus blaže.

“Epidemiološka situacija pokazuje blagi porast. Zemlje EU bilježe rast oko 40 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. Ono što je evidentno, jeste brzo širenje, ali kliničke slike su blaže i u skladu s tim odlučili smo da mjere koje postoje budu produžene za narednih 60 dana s tim da ćemo nastaviti pratiti situaciju. Te mjere su usklađene i s mjerama unutar Evropske unije. Ne treba širiti paniku, pretpostavljamo da se nećemo vraćati u doba s početka virusa. Znamo kako se širi, terapijski djeluje na njega i jedino što možemo preporučiti jeste četvrta doza vakcine za imunokompromitirane osobe”, poručio je Čerkez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim koronavirusa, Čerkez se osvrnuo i na priču o pojavi majmunskih boginja u svijetu.

“Osvrnuli smo se i na pitanje majmunskih boginja. Moram reći da za sada nemamo niti jedan slučaj u BiH. Pojavljuju se informacije o spremnosti sistema, od prvog slučaja u Evropi mi smo krenuli u aktivnosti da budemo spremni. Odmah smo detektovali da možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu, a dogovorili smo i nabavku testova sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Spremnost zdravstvenog sistema za odgovor na majmunske boginje je uspostavljen”, ističe Čerkez.

Na kraju, osvrnuo se i na uništavanje vakcina kojima je istekao rok trajanja te je pojasnio kako je to proces koji čeka sve države.

“Nemojmo dizati afere i paniku tamo gdje je nema. Cijela Evropa uništava vakcine. Svi su ih nabavili, a pojedine su naručile četiri doze po glavi stanovnika. Te zemlje pokušavaju pregovarati s farmaceutima da se ne isporuče te vakcine. Naši stanovnici imaju na raspolaganju vakcine. Pfizer je produžio rok trajanja vakcine na 12 mjeseci i to nam daje dodatnu sigurnost”, zaključio je Goran Čerkez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu