Connect with us

REGIJA

Pahor: Sada se odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana za narednih 10 do 15 godina

Objavljeno

na datum

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je razočaran što Evorpsko vijeće nije dodijelilo BiH status kandidata te ocijenio da insistiranje na ispunjavanju uslova može da znači da će se nastaviti začarani krug iz kojeg BiH neće izaći, a problemi će se gomilati.

Pahor je rekao da je dobro to što je, zahvaljujući slovenačkoj inicijativi, na BiH skrenuta pažnja u završnom dokumentu.

On je izrazio razočaran odnosom EU prema prijemu zemalja regiona te je naglasio da ne razumije zašto se regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” ne pridruže i drugi, a naročito Kosovo jer je to “sjajna platforma za poboljšanje odnosa”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pahor je za “Politiku” ocijenio da se sada u ovim uslovima odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana za narednih 10 do 15 godina.

“Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj dio Evrope, imat će posljedice. Na ovom prostoru će se utvrditi Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspijeva da to sagleda”, rekao je Pahor i poručio da će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i njegovo priključivanje Uniji.

On je konstatovao da su se prilike u Evropi znatno pogoršale, posebno zbog ukrajinske krize ocijenivši da je poljuljana cjelokupna bezbjednosna i politička arhitektura i da ima mnogo razloga za brigu.

Pahor kaže da epidemija covida 19 još nije prošla, inflacija može da se pretvori u recesiju, dok se Evropa suočava sa prehrambenom i energetskom krizom, što može da utiče na socijalnu stabilnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Kosovu, predsjednik Slovenije je naveo da je Srbija formalno u pravu kada kaže da Evropa dokumentima insistira na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne na međunarodnom priznanju, ali da se u političkom smislu očekuje da dijalog dovede do međusobnog priznanja.

Pahor je napomenuo da je legitimna želja Beograda da ne pristupi NATO savezu ističući da vjeruje da će i Srbija i EU učiniti sve da ta zemlja što prije postane članica Unije za šta vojna neutralnost nije prepreka, ali je potrebna jedinstvena vanjska politika svih članica evropskog bloka.

“Vidim da moj prijatelj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije, zato se trudi da očuva strateške odnose na svim stranama, a to je u ovim geopolitičkim podjelama sve teže. Nadam se da će Srbija uspjeti da premosti sadašnju zahtjevnu geopolitičku situaciju u duhu evropskih vrijednosti”, rekao je Pahor i naglasio da su odnosi Srbije i Slovenije odlični.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Policija na jugu Srbije uklanja bombu od 1.000 kilograma, građani iz obližnjeg naselja evakuisani

Objavljeno

na datum

Administator

Uklanjanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. počelo je ovog jutra na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, stanovnici naselja Stevan Sinđelić koje se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta su evakuisani.

MUP Srbije je saopćio da je u pitanju bomba od 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radi o se jednoj od najvećih bombi koje smo do sada deaktivirali. Rizik je veliki, prvenstveno za ljude koji rade na neutralizaciji, jer se radi o snažnom ubojnom sredstvu”, rekao Luka Čaušić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Najavljeno je da će bomba biti transportovana van teritorije Niša gdje će biti uništena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić nakon sastanka: Rekao sam O’Brienu u lice sve, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti Rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog State departmenta Jamesom O'Brienom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

„Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je riječ o Kosovu i Srebrenici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio O’Brienu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „strahovito važna i snažna obaveza“, koju Priština mora da ispuni.

„Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama“, kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija, kako tvrdi, uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

„Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu – od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rješenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće“, rekao je predsjednik Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i primjere svakodnevnih hapšenja i prebijanja Srba, kao i da na sve to ćute „svi – Stejt department, NATO, EU i svi drugi“.

„Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savjetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O’Brienu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili – izgubili, šta da radimo“, rekao je on.

Kada je u pitanju rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, Vučić je kazao da su o tome dugo razgovarali i da je zbog tog pitanja posebno zabrinut.

„Ja znam šta to znači i kako će da poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine“, kazao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je pitanje te rezolucije protivpravno izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu UN, navodeći da ono pripada Savjetu bezbjednosti.

„I to navodno nije upereno protiv Srba, nego ‘onako’. Pošto je to sve ‘onako’ i nije upereno protiv Srba, mi Srbi to nismo tako razumjeli i suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti u Generalnoj skupštini UN usvajanju Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, iako „zna koliko je Amerika moćna“.

„Rekao sam o O’Brienu u lice sve što je važno za naše građene. Koliko je to što se dešava teško za srpski narod“, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Americi, on je naveo da kad ta zemlja podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe, dok je Srbija sama, ali i takva će se suprostaviti protiv rezolucije koliko god može.

Nastavi čitati

REGIJA

Vučić prognozira: Više zemalja glasat će “protiv” rezolucije, nego “za”

Objavljeno

na datum

Administator

aleksandar vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 2. maja na glasanju u Generalnoj skupštini UN o prijedlogu rezolucije o Srebrenici više biti zemalja koje će biti uzdržane i glasati protiv nego za rezoluciju.

Vučić je rekao da će biti interesantno na glasanju i poručio da “neprijateljima Srba i Srbije” neće biti tako lako kako su zamislili, ističući da otpor postaje sve veći.
On je ocijenio da će protiv rezolucije glasati oni koji razumiju da je to politika i da je to potrebno za neke geopolitičke ciljeve “protiv jednog malog, hrabrog naroda, koji se usprotivio toj vrsti hegemonije i dominacije i koji želi da bude slobodan.”

“I to razumije sve veći broj država”, rekao je Vučić za TV Pink.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je napomenuo da će danas otputovati za New York gdje planira da se sastane sa predstavnicima više od 120 zemalja, te dodao da je do sada o ovoj temi razgovarao sa predstavnicima 23 zemlje.

Vučić je napomenuo da je rezolucija o Srebrenici njemačka ideja, koju su podržale najmoćnije zemlje NATO-a, a došla je kao prijedlog BiH, “ali ne cjelovite, već jednog naroda protiv drugog, bez poštovanja procedure i Dejtonskog sporazuma.”

Navodeći da se tome pridružila i Sjeverna Makedonija, Vučić je rekao da pretpostavlja da je Srbija to zaslužila za sve dobro što je do sada učinila za Sjevernu Makedoniju.

“Nastavit ćemo da se borimo. Mi ćemo svoju Srbiju da sačuvamo, sačuvaćemo i obraz srpskog naroda. A ako budu imali više “za” nego protiv, što je vjerovatno, dan poslije podići ćemo srpske trobojke, zastave, i još snažnije, i odlučnije hodati uzdignute glave našim i svjetskim ulicama, jer i to samo glasanje u UN pokazaće gdje stvarno leži istina, uprkos svim pritiscima Nijemaca i Amerikanaca”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu