Connect with us

SVIJET

Maršom mira u Dortmundu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Objavljeno

na datum

U njemačkom gradu Dortmundu danas je održan Marš mira kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Ove godine je iz Dortmunda poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici i da više rade na stabilnosti BiH.

“Molimo vas učinite sve da genocid u Srebrenici napokon uđe u udžbenike i da se Srebrenica nikada više ne ponovi, posebno sada u Ukrajini“, poruka je koja je danas poslata iz Dortmunda na adresu njemačkih političara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Sada je prilika da se postigne društveni i politički koncenzus o tome da se ne poriču historijske činjenice da je u Srebrenici izvršen genocid“, kaže Amir Aletić iz udruženja Amanet e.V.NRW.

Sabine Poschmann, zastupnica SPD-a u njemačkom parlamentu je ponovila zahtjev da Srbija prizna genocid u Srebrenici i istakla da se trenutno vidi da Rusija pokušava utjecati na situaciju u BiH što ne donosi stabilnosti zemlje.

“Radit ćemo na tome da BiH dobije kandidatski status i da što prije postane punopravna članica EU. Dio naše rezolucije je da Bundestag jasno kaže da se mora prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid”, izjavila je Poschmannova

Maršu mira je prisustvovao i veoma dirljiv govor održao Hasan Hasanovic koji je preživio genocid u Srebrenici i mrtvog brata nosio više od 20 kilometara jer nije želio da njegovo tijelo ostane, kako kaže, na okupiranij teritoriji.

“Imam osjećaj da se Srebrenica ubrzano zaboravlja. Moje lično mišljenje je, ako zaboravimo, da će se, ne daj Bože, ponoviti i da bi moglo biti mnogo gore”, kaže Hasan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

U Dortmundu se okupilo oko 1.500 onih koji žele da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Današnji skup u Dortmundu je također jedna vrsta skretanja pažnje na BiH i poruka njemačkim parlamentarcima pred kojim je rezolucija o BiH, koja bi trebala biti usvojena još prije ljetne pauze, ali i EU da Bosni i Hercegovina što prije dodijeli kandidatski status i omogući da zemlja konačno bude država koju neće napuštati građani, posebno mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Evropski parlament će zatražiti prekid pregovora EU sa Srbijom

Objavljeno

na datum

Administator

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ona ne uvede sankcije Rusiji, navodi se u nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

„Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izveštaja.

O ovom dokumentu poslanici EP raspravljaće na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već je saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.

RSE podsjeća da od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU.

Zemlje kandidati za EU bi trebale da progresivno usklade spoljne politike sa politikama Evropske unije, uključujući i sankcije, navodi se u Briselu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Srbija je jedina država regiona koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usaglasile sve politike sa politikama EU.

Prema Evropskoj komisiji – instituciji koja ocenjuje spremnost jedne zemlje u integracijama, Srbija je spremna da otvori i klaster tri koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Ovaj klaster bi, u principu, trebao da se otvori u decembru ove godine.

Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

SVIJET

Uznemirujući snimak – Geraščenko podijelio video u kojem ruski mladić lomi nogu prijatelju da izbjegne mobilizaciju

Objavljeno

na datum

Administator

Za mnoge ruske muškarce odluka Kremlja da pozove 300.000 vojnih rezervista za rat u Ukrajini bila je šok.

U velikim se gradovima sedmomjesečni rat Rusije protiv susjeda uvijek činio daleko. Ali čim je završilo obraćanje predsjednika Vladimira Putina, stvarnost ih je pogodila. Biti poslan u borbu bilo je bliže nego što je iko mogao zamisliti.

Aplikacije za razmjenu poruka eksplodirale su tjeskobnim raspravama o tome što će se sljedeće dogoditi. Kovali su se planovi kako izbjeći slanje na prvu crtu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Kako slomiti ruku”, bila je najpopularnija pretraga na Googleu u Rusiji jučer, a neki su, čini se, uspjeli ta saznanja provesti u djelo.

Savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Anton Geraščenko podijelio je na Twitteru videozapis u kojem se navodno vidi kako jedan ruski mladić lomi drugom nogu kako bi izbjegao mobilizaciju.

On to radi tako što skače sa stepenica na potkoljenicu drugu, pri čemu nastaje strahovit i bolan prijelom. Napominjemo, videozapis je uznemirujućeg sadržaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

SVIJET

Američka ambasada u Rusiji pozvala državljane SAD-a da hitno napuste zemlju

Objavljeno

na datum

Administator

Američka ambasada u Rusiji pozvala je sve američke državljane da hitno napuste Rusiju dok još postoje ograničene mogućnosti za to s obzirom na to da postoji opasnost da bi mogli biti regrutovani u rat u Ukrajini.

Upozorenje, koje je objavljeno na web stranici Ambasade SAD u Moskvi, navodi da je ruska vlada 21. septembra započela mobilizaciju svojih građana u oružane snage kao podršku invaziji na Ukrajinu.

“Rusija može odbiti da prizna američko državljanstvo onima koji imaju dvojno državljanstvo, uskratiti im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spriječiti njihov odlazak iz Rusije i regrutirati one koji imaju dvojno državljanstvo za vojnu službu”, navodi se u saopštenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Mogućnosti komercijalnih letova su trenutno izuzetno ograničene i često su nedostupne u kratkom roku. Kopnene rute automobilima i autobusima su i dalje otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da napravite nezavisno aranžmane što je prije moguće. Američka ambasada ima ozbiljna ograničenja u svojoj sposobnosti da pomogne građanima SAD-a, a uslovi, uključujući opcije prevoza, mogu odjednom postati još više ograničeni”, navodi se.

“Podsjećamo građane SAD-a da pravo na mirno okupljanje i sloboda izražavanja nisu zagarantovani u Rusiji. Izbjegavajte sve političke ili društvene proteste i ne fotografirajte osoblje obezbjeđenja na ovim događajima. Ruske vlasti uhapsile su američke državljane koji su učestvovali u demonstracijama”, dodaje se na kraju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu