VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša očekuje više srednjoškolaca nego ranije

Objavljeno

na datum

Za razliku od većine drugih lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu, u prve razrede srednjih škola u Velikoj Kladuši u narednu školsku godinu trebalo bi da se upiše više učenika nego godinu prije.

Takva očekivanja se temelje na podatku da je osnovno obrazovanje u ovome gradu završilo 426 učenika, što je za 50 učenika više nego godinu ranije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U upravama kladuških srednjih škola se nadaju da će većina učenika odabrati jednu od tri srednje škole u ovome gradu, a u prilog tome navode i neka nova zanimanja, kao i bolje uslove za izvođenje nastave, što je rezultat nekoliko realiziranih projekata u proteklom periodu koji se tiču unapređenja školstva. Direktor Prve srednje škole Nihad Ugarak kaže da planiraju u prvi razred upisati oko 200 učenika. Oni koji se odluče svoje srednje obrazovanje nastaviti u ovoj školi moći će birati između osam zanimanja, među kojima je i novi smjer elektrotehničara računarske tehnike i automatike.

“Od ostalih zanimanja učenicima su na raspolaganju tehničar drumskog saobraćaja, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, vozač motornih vozila, instalater centralnog grijanja, plinski i vodoinstalater, automehaničar i bravar“, kaže Ugarak. Druga srednja škola je također predvidjela upis oko 200 učenika koji mogu birati između osam zanimanja ekonomskog, prehrambenog i ugostiteljskog smjera, dok Gimnazija planira upisati tri odjeljenja.

Upis u srednje škole na području USK trajaće do početka jula ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version