Connect with us

SVIJET

Glavni zapovjednik Oružanih snaga Finske tvrdi da je država spremna za borbu sa Rusijom

Objavljeno

na datum

Finska je nedavno aplicirala za članstvo u NATO savezu, a glavni zapovjednik Oružanih snaga te države, kazao je kako bi Rusima bilo skoro nemoguće slomiti otpor Finaca.

“Finska se desetljećima sprema za potencijalni ruski napad i pružit će snažan otpor ukoliko se on dogodi”, rekao je general Timo Kvinen, zapovjednik Oružanih snaga Finske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ova skandinavska država izgradila je značajan arsenal naoružanja, ali pored toga ključan faktor je činjenica da bi Finci u slučaju napada Rusije, bili motivirani za borbu.

“Najvažnija linija odbrane je ona između ušiju, što rat u Ukrajini u ovom trenutku dokazuje”, kazao je Kvinen.

Finska je dva puta tokom 1940-tih ratovala protiv svog istočnog susjeda sa kojim dijeli 1.300 kilometara granice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nekada nesvrstana zemlja, Finska je nedavno aplicirala za članstvo u NATO savezu, zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na nju kao što je to učinila sa Ukrajinom.

Od Drugog svjetskog rata, Finska održava visok nivo vojne spremnosti.

“Mi smo sistematski razvijali svoju vojnu odbranu baš za ovaj tip ratovanja koji se trenutno odvija u Ukrajini, sa ogromnom upotrebom vatrene moći, oklopnih i zračnih snaga”, kazao je finski general.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je da je Ukrajina za Rusiju “težak zalogaj”, te da bi to bio slučaj i sa Finskom.

Za vrijeme dva rata, 100.000 Finaca poginulo je u borbi protiv Sovjetskog saveza, a Finska je izgubila i desetinu svoje teritorije.

Država ima 5,5 miliona stanovnika, od čega 280.000 vojnika i 870.000 obučenih rezervista, te nikada nije ukinula služenje vojnog roka za muškarce.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Finska planira nabaviti 2.000 dronova, nastaviti razvijati vlastitu protuvazdušnu opremu, a trenutno gradi barijere na granici sa Rusijom.

Ministarstvo odbrane Finske u maju je sprovelo anketu na temu spremnosti stanovnika da učestvuju u nacionalnoj odbrani države ukoliko bi ona bila napadnuta, na kojoj je 82 posto ispitanika potvrdilo da bi se u slučaju agresije pridružili odbrani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu