Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Parlamentarci EU ne očekuju da će BiH dobiti status kandidata, u Banjoj Luci čuli šokantne stvari

Objavljeno

na datum

Europarlamentarci, koji su trenutno u posjeti Bosni i Hercegovini, ne misle da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji. Govorili su o susretima koje su imali tokom posjete.

U posjeti su zastupnica Zelenih iz Nizozemske Tineke Strik te zastupnici Zelenih iz Njemačke Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović.

Strik je poručila da je pokušaj Republike Srpske da na sebe prenese dio nadležnosti državne vlasti prijetnja po teritorijalni integritet i budućnost Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ako govorimo o potrebi da se postane dijelom EU, jasno je koliko je ovaj problem velik. Državne institucije ne rade i to predstavlja veliki problem”, napomenula je.

Istakla je i da su političarima obrazložili kada će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidatkinje.

“Ne možemo ignorisati političku krizu. Upozorili smo političare da predstavljaju prepreku i da usporavaju proces. Objasnili smo im da je neophodno da se odobri status kandidatkinje ako se ispune konkretni uslovi – Republika Srpska treba povući set zakona, institucije na državnom nivou moraju biti funkcionalne”, rekla je Strik.

Na novinarsko pitanje da li ipak postoji mogućnost da Evropsko vijeće na predstojećem sastanku odobri status kandidatkinje, odgovorila je da očekuje da će Vijeće utvrditi, kako je izjavila, apstraktne, uopćene zaključke o tome da treba nastaviti raditi na članstvu, ali da ona misli da zaključci moraju biti jasni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Strik je obrazložila zašto se gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor (SNSD) nije želio susresti sa europarlamentarcima i preživjelim žrtvama rata u ovom gradu.

“Gradonačelnik je znao da ćemo doći sa porodicama žrtava koje traže komemoraciju. Htjeli smo organizovati dijalog. Smatrali smo da postoji neki interes. Bavljenje prošlošću dovodi do zaključka šta je pogrešno urađeno. Znamo da se Njemačka time bavila decenijama, a imam osjećaj da se u Bosni i Hercegovini uopće ništa ne dešava, da su svi zatvoreni u svojim krugovima. Gradonačelnik je znao da ćemo doći, da bi nam onda rekao da mi možemo doći, ali ne i članovi porodica žrtava – nama je to bilo neprihvatljivo”, istakla je.

“Šokantne stvari u Banjoj Luci”

Europarlamentarka Cramon-Taubadel je također poručila da kriteriji za dobijanje statusa kandidatkinje moraju biti ispunjeni. Iznenađena je time da se pojedini domaći političari smatraju neutralnim u agresiji Rusije na Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram da kažem da sam iznenađena izjavama nekih u Bosni i Hercegovini koji sebe nazivaju neutralnima, a koji nemaju potrebu da nešto kažu o ratu u Ukrajini. Ne moram vam govoriti šta znači rat. Treba se zapitati gdje vi stojite kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu”, istakla je Cramon-Taubadel.

Osvrnula se i na razgovore sa zvaničnicima u Banjoj Luci, naglasivši da je tom prilikom čula i “šokantne” stvari.

“U Banjoj Luci smo razgovarali i šokantno je bilo čuti neke stvari. Čula sam dosta skepticizma, ali ono što nam treba je predanost u donošenju odluka. Bilo je stvari koje su nas zabrinule, neću govoriti o tome detaljno”, kazala je.

“Ustav nije uklesan u kamen”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Europarlamentarac Mijatović je govorio o tome da li bi njemu bilo prihvatljivo da se Njemačkoj nameće ustav iz inostranstva.

“Mi smo imali takvu situaciju u Njemačku. General Mark Clark se upravo bavio tim pitanjima, pa je onda odgovor očigledan. Ranije sam radio u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, zbog toga sam u velikoj mjeri svjestan svega. Imajući sve to u vidu, nažalost u Bosni i Hercegovini ne vidimo volju da se pozabavi pitanjima iz prošlosti. Kao neko ko dolazi iz Njemačke, mogu vam reći koliko je važno to uraditi”, ukazao je.

Na pitanje novinara RTRS-a zašto nisu posjetili mjesta u kojima su tokom posljednjeg rata stradali i Srbi, odgovorio je da je posjetio Jasenovac i da se osjeća krivim za ono što su Nijemci uradili u Drugom svjetskom ratu.

“Znam šta su Nijemci ovdje uradili u Drugom svjetskom ratu, posjetio sam Jasenovac. Osjećam se krivim, iako sam poslije rođen. U Bosni i Hercegovini postoje zločinci koji nisu osuđeni. Znam da ima stotine slučajeva koji nisu zaključeni, kakav je to znak?”, pitao je Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Novinare je također pitao zašto se njemu ne bi dala prava kada bi se vratio u Bosnu i Hercegovinu, kao neko ko ne pripada ni jednom konstitutivnom narodu.

Prema njegovim riječima, ustavi su promjenjivi i nisu uklesani u kamen. Zaključio je da se ustavi mijenjaju radeći sa ljudima, a ne mimo ljudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu