Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Parlamentarci EU ne očekuju da će BiH dobiti status kandidata, u Banjoj Luci čuli šokantne stvari

Objavljeno

na datum

Europarlamentarci, koji su trenutno u posjeti Bosni i Hercegovini, ne misle da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji. Govorili su o susretima koje su imali tokom posjete.

U posjeti su zastupnica Zelenih iz Nizozemske Tineke Strik te zastupnici Zelenih iz Njemačke Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Strik je poručila da je pokušaj Republike Srpske da na sebe prenese dio nadležnosti državne vlasti prijetnja po teritorijalni integritet i budućnost Bosne i Hercegovine.

“Ako govorimo o potrebi da se postane dijelom EU, jasno je koliko je ovaj problem velik. Državne institucije ne rade i to predstavlja veliki problem”, napomenula je.

Istakla je i da su političarima obrazložili kada će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidatkinje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne možemo ignorisati političku krizu. Upozorili smo političare da predstavljaju prepreku i da usporavaju proces. Objasnili smo im da je neophodno da se odobri status kandidatkinje ako se ispune konkretni uslovi – Republika Srpska treba povući set zakona, institucije na državnom nivou moraju biti funkcionalne”, rekla je Strik.

Na novinarsko pitanje da li ipak postoji mogućnost da Evropsko vijeće na predstojećem sastanku odobri status kandidatkinje, odgovorila je da očekuje da će Vijeće utvrditi, kako je izjavila, apstraktne, uopćene zaključke o tome da treba nastaviti raditi na članstvu, ali da ona misli da zaključci moraju biti jasni.

Strik je obrazložila zašto se gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor (SNSD) nije želio susresti sa europarlamentarcima i preživjelim žrtvama rata u ovom gradu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Gradonačelnik je znao da ćemo doći sa porodicama žrtava koje traže komemoraciju. Htjeli smo organizovati dijalog. Smatrali smo da postoji neki interes. Bavljenje prošlošću dovodi do zaključka šta je pogrešno urađeno. Znamo da se Njemačka time bavila decenijama, a imam osjećaj da se u Bosni i Hercegovini uopće ništa ne dešava, da su svi zatvoreni u svojim krugovima. Gradonačelnik je znao da ćemo doći, da bi nam onda rekao da mi možemo doći, ali ne i članovi porodica žrtava – nama je to bilo neprihvatljivo”, istakla je.

“Šokantne stvari u Banjoj Luci”

Europarlamentarka Cramon-Taubadel je također poručila da kriteriji za dobijanje statusa kandidatkinje moraju biti ispunjeni. Iznenađena je time da se pojedini domaći političari smatraju neutralnim u agresiji Rusije na Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram da kažem da sam iznenađena izjavama nekih u Bosni i Hercegovini koji sebe nazivaju neutralnima, a koji nemaju potrebu da nešto kažu o ratu u Ukrajini. Ne moram vam govoriti šta znači rat. Treba se zapitati gdje vi stojite kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu”, istakla je Cramon-Taubadel.

Osvrnula se i na razgovore sa zvaničnicima u Banjoj Luci, naglasivši da je tom prilikom čula i “šokantne” stvari.

“U Banjoj Luci smo razgovarali i šokantno je bilo čuti neke stvari. Čula sam dosta skepticizma, ali ono što nam treba je predanost u donošenju odluka. Bilo je stvari koje su nas zabrinule, neću govoriti o tome detaljno”, kazala je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ustav nije uklesan u kamen”

Europarlamentarac Mijatović je govorio o tome da li bi njemu bilo prihvatljivo da se Njemačkoj nameće ustav iz inostranstva.

“Mi smo imali takvu situaciju u Njemačku. General Mark Clark se upravo bavio tim pitanjima, pa je onda odgovor očigledan. Ranije sam radio u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, zbog toga sam u velikoj mjeri svjestan svega. Imajući sve to u vidu, nažalost u Bosni i Hercegovini ne vidimo volju da se pozabavi pitanjima iz prošlosti. Kao neko ko dolazi iz Njemačke, mogu vam reći koliko je važno to uraditi”, ukazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara RTRS-a zašto nisu posjetili mjesta u kojima su tokom posljednjeg rata stradali i Srbi, odgovorio je da je posjetio Jasenovac i da se osjeća krivim za ono što su Nijemci uradili u Drugom svjetskom ratu.

“Znam šta su Nijemci ovdje uradili u Drugom svjetskom ratu, posjetio sam Jasenovac. Osjećam se krivim, iako sam poslije rođen. U Bosni i Hercegovini postoje zločinci koji nisu osuđeni. Znam da ima stotine slučajeva koji nisu zaključeni, kakav je to znak?”, pitao je Mijatović.

Novinare je također pitao zašto se njemu ne bi dala prava kada bi se vratio u Bosnu i Hercegovinu, kao neko ko ne pripada ni jednom konstitutivnom narodu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ustavi su promjenjivi i nisu uklesani u kamen. Zaključio je da se ustavi mijenjaju radeći sa ljudima, a ne mimo ljudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sprema li se bunt građana? Sve više poziva na masovne proteste zbog ekonomske situacije

Objavljeno

na datum

Administator

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini sve teže pogađa građane. Sa stopom inflacije od 14,4 posto i rastom cijena prije svega goriva, mnogi građani se nalaze pred izazovom kako spojiti “kraj sa krajem”. Vlasti na svim nivoima ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana.
Protestna vožnja koja je večeras održana u Sarajevu, a kojom je iskazan bunt zbog rasta cijena goriva, mogla bi biti samo uvod u mnogo šire proteste u narednim danima, barem prema najavama na društvenim mrežama.

Građani Bosne i Hercegovine su u ranijem periodu pokazali veliku indolentnost te ih na ulice nisu mogle izvesti ni najveće afere u kojima su svoje prste imali vršitelji zakonodavnih i izvršnih funkcija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da bi sve veća ekonomska kriza i posljedice koje ona ostavlja po džepove građana mogli istjerati građane na ulice da zahtijevaju od vlasti odgovornost i reakciju.

Facebook grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, osnovana 28. juna je za samo četiri dana skupila više od 18.000 lajkova podrška. Iz ove grupe su pozvali građane da 6. juna izađu na proteste u Sarajevu, Banja Luci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Također, podržali su i protestnu vožnju zbog poskupljenja goriva koja je danas održana u Sarajevu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Građanima najviše muka zadaje rast cijena goriva, tako je u odnosu na prošlu godinu cijena jednog putovanja na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla sa 34,49 KM porasla na čak 61,81 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija domaćih vlasti na svim nivoima na ova poskupljenja ostala je minimalna i osim praznih obećanja zaustavljenih u nekom od birokratskih labirinata države, građani nisu u vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza vidjeli pomoć od vlasti. Ono što povećava ironiju svega je da budžeti na raznim nivoima profitiraju zahvaljujući rastu cijena, a vlastodršci se hvale tim iznosima koji su izašli iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Ukidanje akciza na gorivo o kojem se u javnosti govori već više mjeseci i koje je upućeno u parlamentarnu proceduru, blokirano je već u prvim koracima od strane zastupnika SNSD. Tragikomično je zvučala konstatacija Snježane Novaković-Bursać koja je rekla kako su za ukidanje akciza ali da ih niko nije uvjerio da će gorivo zato biti jeftinije.

Socijalna politika koja se vodi na nižim nivoima se također svodi na čekanje i nerazumijevanje za probleme građana. Tako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da vlasti u ovom entitetu neće sufinansirati cijene hljeba jer hljeb nije teško svakome kupiti, ali da će povećati penzije. Sa druge strane u Republici Srpskoj će se mladima podijeliti po 100 KM, što je teško drugačije protumačiti osim početkom izborne kampanje za Opće izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će još dugo rasti pritisak u “pretis loncu” nezadovoljstva građana u Bosni i Hercegovini prije nego protestima od vlastodršaca počnu zahtijevati odgovornost i mjere za poboljšanje svoga standarda. Facebook pozivi možda nisu najefikasniji način ali su i prvi koraci u organizovanju pri pokazivanju nezadovoljstva ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nastavlja se veoma toplo vrijeme: Sutra temperature do 39 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi praćeni grmjavinom se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stepeni; Bihać 26; Gradačac, Tuzla 27; Sanski Most 28; Bugojno, Sarajevo, Zenica 31; Livno 32; Neum 33; Grude 37; Mostar 40 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 26 stepeni.

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali to nije naša nadležnost

Objavljeno

na datum

Administator

ukidanje akciza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu”, kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je to premijer Novalić danas tokom posjete Doboj Istoku, komentirajući protestnu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za večeras u organizaciji neformalne grupe građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu