BOSNA I HERCEGOVINA

Najavljena nova rješenja u borbi protiv kriminala, fokus na oduzimanju ilegalno stečene imovine

Objavljeno

na datum

Jučer i danas su na Igmanu održana dva okrugla stola u organizaciji federalne Agencije za oduzimanje nezakonito stečene imovine na temu izazova pri oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Danas su učesnici okruglog stola razgovarali o potrebi donošenja Strategije na nivou FBiH o oduzimanju imovinske koristi.

“Zakon kada je stupio na snagu 2015. godine, BiH i Federacija BiH imaju napredak u toj oblasti. Prije donošenja tog zakona Krivični zakon FBiH imao je rezultate ravne nuli. Trenutno su u proceduri izmjene i dopune Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kojim će se olakšati postupak istrage i puno će se stvari popraviti. Potrebno je da to prođe parlamentarnu proceduru”, kazao je direktor Agencije Vinko Jakić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je kako tužilaštva imaju prigovore na rad policijskih agencija koje rade na finansijskim istragama.

Učesnici su razgovarali i o potrebi da se u Tužilaštvu FBiH i Vrhovnom sudu FBiH oforme specijalni odjeli koji bi se bavili ovom tematikom.

“Time bi se pružila sistemska rješenja u borbi protiv korupcije i oduzimanja nezakonito stečene imovine”, zaključio je Jakić.

“Republika Srbija izradila je priručnik za primjenu u praksi oduzimanje imovinske koristi proistekle iz krivičnog djela. To je materijal koji smo ovom prilikom imali mogućnost da podijelimo sa kolegama iz FBiH i BiH uopšte u nadi da bismo mogli usaglasiti kurikulume obuke koje teku po tim priručnicima već sada u Republici Srbiji”, rekao je Milan Bajić iz Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Radi se o korjenitim reformama naših društava u specijaliziranim tužilaštvima i sudovima za organizirani kriminal i korupciju kojima se uvode kontrola imovine, unakrsna procjena kao zakonsko reagiranje na očiglednu nesrazmjernost između životnog stila i zakonitih prihoda sa prebačenim teretom dokazivanja sa organa postupka na okrivljenog. Imovina se, ističe Bajić, mora oduzimati i od povezanih lica na koje je prenijeta.

Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH, koji je počeo da se primjenjuje s početka 2015. godine zamišljen je kao dio šireg seta antikoruptivnih zakona u FBiH i tada se očekivalo da će on u sinergiji sa drugim zakonskim propisima koje je usvojio Parlament FBiH dati svoj puni efekat i da će se ostvariti očekivanja javnosti.

Agencija za upravljanje nelagalno stečenom imovinom FBiH kao stručna institucija, trebala bi nacrt petogodišnje Strategije o oduzimanju materijalne koristi pribavljene krivičnim djelom i akcionog plana dostaviti Vladi FBiH koja će je uputiti Parlamentu FBiH na usvajanje.

Prije nekoliko dana federalna Vlada usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Sve prepreke koje su uočene tokom primjene tog zakona trebale bi biti otklonjene usvajanjem tog nacrta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U postojećim zakonskim rješenjima koja su na snazi, da ta imovina, ne možemo je brzo stavljati nazad u društvenu upotrebu, dakle prodaja takve imovine. Izmjenama i dopunama bit će omogućeno da se to može pokloniti, dati humanitarnim organizacijama, nevladinom, civilnom sektoru”, kazao je direktor federalne Agencije.

Još je važno istaći da je zakonom predviđeno da se pojačaju alati koje Tužilaštvo FBiH ima na raspolaganju u smislu oduzimanja sredstava izvršenja krivičnih djela.

“Imamo ova silna vozila koja su oduzimana po prekršajima, hiljade takvih automobila koja propadaju”, kazao je Jakić.

Veliki problem predstavlja postupak izvršenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imamo preko tri miliona KM na izvršenjima, za što je nadležno Federalno pravobranilaštvo. Usporeni su procesi zbog reduciranosti, što bi izmjenama zakona radila Agencija kako bi to bilo brže sa porukom da se kriminal ne isplati”, zaključio je Jakić.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version