Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – U Bihaću otvorena prva sala za penjanje

Objavljeno

na datum

U Bihaću je ovih dana otvorena prva sala za penjanje na inicijativu Kluba ekstremnih sportova Spectrum. Radi se o jednoj od najvećih sala za penjanje u Bosni i Hercegovini u kojoj će se uskoro održavati i takmičenja.

Klub ekstremnih sportova Spectrum postoji godinu dana i trenutno ima 20 članova. Bave se skoro svim ektremnim sportovima od penjanja, biciklizma, raftinga pa sve do ronjenja. Ovih dana otvorili su i salu za sportsko penjanje Flamingo Loop Hole, koju su radili šest mjeseci.

“Za kompletnu salu većina opreme što nam je trebala to jeste daske, ploče, željezo sve je kupovano u BiH, dok su grifovi koji su malo specifični morali kupit se van BiH. To nam je jedan od donatora Edelrid i Wild Country, oni su nam donirali opremu potrebnu za penjanje”, navodi član Kluba ekstremnih sportova Spectrum Emilio Janda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ideja o izgradnji sale za penjanje u Bihaću je nastala sasvim slučajno. Prilikom svoje prve posjete Bihaću Niccolo Paragini, koji se penjanjem bavi pet godina, se susreo sa članovima Kluba Spectrum.

“Rekli su mi da žele mjesto gdje mogu provoditi slobodno vrijeme i ja sam im predložio ideju da se napravi sala koja nije samo za sport ili samo za penjanje nego da bude mjesto gdje će se mladi ljudi se moći družiti”, pojašnjava Niccolo Parigini, idejni i projekt menadžer.

Niccolo radi za italijansku organizaciju Mediterranean Hope, koja je donirala većinu sredstava za izgradnju sale za penjanje, a njegov prijatelj Francesco Bertele je dizajnirao salu.

“Pogledao sam prostor i počeo raditi na dizajnu a od velike pomoći su mi bili članovi kluba Spectrum. Sali sam dao ime Flamingo Loop Hole zato što je flamingo na zastavi kluba Spectrum a i egzotična je ptica. I ova sala je egzotična u ovom mjestu”, kaže tehnički dizajner Francesco Bertele.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sala za penjanje Flamingo Loop Hole je otvorena svaki dan za sve zainteresirane posjetitelje koji bi željeli isprobati penjanje u zatvorenom i sigurnom okruženju. Jedna je od većih u Bosni i Hercegovini sa preko 250 kvadratnih metara penjačkih zidova, a u ovoj sali će se uskoro održavati i sportska takmičenja. Ovo je jedan od primjera kako se entuzijazmom i radom pojedinaca može doprinjeti dobrobiti lokalne zajednice.

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Ajnis

    21.06.2022. at 0:34

    Haha ovo nije prva sala u Bihacu … postoji sala na kojoj se kupovi odrzavaju od 2004.god.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu