Connect with us

CAZIN

Potvrđena optužnica protiv Šišić Sedina, direktora JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin

Objavljeno

na datum

Općinski sud u Cazinu je svojim rješenjem od 14.06.2022. godine potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv Šišić Sedina, direktora JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Optuženom Šišiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je kao direktor JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin iskoristio svoj službeni položaj tako što je protivno općim aktima preduzeća, kojima je regulisana obaveza javnog oglašavanja upražnjenog radnog mjesta prilikom zapošljavanja radnika, kao i posebni uslovi koje zahtjeva određeno radno mjesto, protupravno zaposlio lica E.A., R.B. i H.S., odnosno sa istima zaključio ugovore o radu na određeno vrijeme bez prethodnog provođenja javnog oglašavanja, dok H.S. pored navedenog nije ispunjavao ni posebne uslove radnog mjesta, kojim radnjama je navedenim licima pribavio korist u vidu protupravnog zapošljavanja u JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin i svih prava i privilegija koje proizlaze iz takvog radnog odnosa.

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Općinskog suda u Bihaću, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

CAZIN

Cazin: Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 42 osobe afroazijskog porijekla

Objavljeno

na datum

Administator

Uhapšen je državljanin Bosne i Hercegovine (BiH) inicijala E. B. (36) zbog pokušaja krijumčarenja 42 osobe afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području općine Cazin. E. B. je krijumčario migrante u kombiju bh. nacionalnih oznaka.

Krijumčarene osobe su u Upitnicima za migrante izjavile da dolaze iz Sirije (13), Nepala (9), Republike Turske (7), Narodne Republike Kine (6), Indije (5), Šri Lanke (1) i Pakistan (1).

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Unapređenje zimskog turizma u USK-u: Bihać i Cazin ostvaruju velike pomake

Objavljeno

na datum

Administator

Unsko-sanski kanton svake godine bilježi značajne rezultate kada je riječ o ljetnom turizmu. Međutim, Bihać i Cazin nastoje potaći na veće ulaganje u zimski turizam i prema statističkim podacima ostvareni su veliki pomaci. Naročito kada govorimo o posjetama Štrbačkom buku.

Nastavi čitati

CAZIN

Tužilaštvo USK: Potvrđena optužnica protiv Zlatka Sabljakovića iz Cazina, bivšeg direktora JU OŠ „Cazin I“ Cazin zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Objavljeno

na datum

Administator

Rješenjem Općinskog suda u Cazinu od 20.12.2023.godine potvrđena je optužnica protiv Zlatka Sabljakovića (61) iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je u periodu od 04.09.2017. godine do 02.01.2019.godine u svojstvu odgovorne osobe – direktora JU Osnovne škole „Cazin I“ Cazin svjestan činjenice da iskorištavanjem svojih dužnosti i povjerenih mu ovlaštenja postupa protivno Pravilniku o radu škole kojim je propisano da se uposlenici biraju na osnovu konkursa za koji je potrebna saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona nezakonito zaposlio M.L.i K.N., na radno mjesto „nastavnika“ kojim su zaključeni ugovori na određeno vrijeme, P.S. na radno mjesto „bibliotekar“ na neodređeno vrijeme, A.B.P., A.P. i M.E. na radno mjesto „nastavnik“ na neodređeno vrijeme, S.S., B.M. i B.N. na radno mjesto „pomoćni tehnički radnik“ na određeno vrijeme i S.S. na isto radno mjesto na neodređeno vrijeme uslijed čega je navedenim licima pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na određeno i neodređeno vrijeme čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu