Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Bosna i Hercegovina školuje medicinske kadrove za izvoz

Objavljeno

na datum

Da li siromašna Bosna i Hercegovina školuje medicinski kadar za bogatu Evropsku uniju? Nadležni negiraju, a podaci ukazuju na suprotno. U Tuzlanskom kantonu će ove školske godine biti upisana 24 odjeljenja učenika medicinske struke. S druge strane, statistika nezaposlenih godinama ukazuje na alarmantno stanje.

Alem Dedić kaže da se oduvijek želio baviti medicinom, zbog čega je i predao prijavu u Medicinsku školu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Očekujem jedno kvalitetno obrazovanje i očekujem šansu za daljim napretkom, nadam se u ovoj državi”, navodi on.

Ukoliko ne bude tako, kaže da će potražiti zaposlenje izvan granica. Zainteresovanost za tu školu posljednjih godina je sve veća, nerijetko je prijavljenih više od upisanih. Da tolika potreba za ovom strukom ne postoji, ne potvrđuju samo iz resornog ministarstva, već i podaci Službe za zapošljavanje. U junu na evidenciji nezaposlenih ima čak 1999 medicinskih tehničara. Godinama je slično stanje i medicinske sestre su među najzastupljenijim zanimanjima.

Poslodavci uglavnom nude radna mjesta u domovina za starije osobe, potvrđuju za BHRT iz Zavoda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zatim, tu su uglavnom jednom ili dva puta godišnje kad objavljuju javne zdravstvene ustanove, da li domovi zdravlja ili bolnice, ali ne budu oglasi tako često”, kaže Amela Makul iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

I pored toga, upisna politika se ne mijenja, naprotiv. Otvaraju se nova odjeljenja. U jedinoj medicinskoj školi u Tuzlanskom kantonu bit će upisana 264 učenika, a ostali će biti raspoređeni u mješovitim školama.

“Dodatni problem se stvara svake godine, što se iz godine u godinu formiraju nova odjeljenja u mješovitim školama kao što su Kalesija, Živinice, Lukavac, Gradačac”, objašnjava ravnatelj JU Srednja medicinska škola Tuzla Abid Begović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Oko Medicinske škole ćemo se u budućnosti morati angažovati i otvoriti širi društveni dijalog, razgovarati sa više društvenih aktera da li nam je to potrebno i dalje, kako ćemo postupati s tim, gdje će svršenici toga?“, mišljenja je ministar obrazovanja i znanosti Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Ministar napominje da se radi o pritisku, zainteresovanosti roditelja i učenika, zbog čega je i proces složen. Godinama su se vlade mijenjale, a broj nezaposlenih medicinara i upisanih učenika nije se smanjivao, pa se postavlja pitanje da li je bilo volje za zadržavanjem sposobnih kadrova u zemlji? Za Slobodana Blagovčanina iz Omladinskog resursnog centra Tuzla odgovor je jasan.

“Tako da se meni čini da mi građani iz svog budžeta plaćamo kadar koji će kasnije dobro doći nekim mnogo razvijenijim državama od nas i smatram da je prijeko potrebno da se nešto napokon uradi, u smislu da vidimo kojih to zanimanja nama fali, pa možda u njih više da uložimo”, navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dok Evropska unija ulaže u znanje i vještine koje će biti konkurentne na tržištu, naša zemlja se, po svemu sudeći, bavi pripremom radne snage za izvoz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sprema li se bunt građana? Sve više poziva na masovne proteste zbog ekonomske situacije

Objavljeno

na datum

Administator

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini sve teže pogađa građane. Sa stopom inflacije od 14,4 posto i rastom cijena prije svega goriva, mnogi građani se nalaze pred izazovom kako spojiti “kraj sa krajem”. Vlasti na svim nivoima ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana.
Protestna vožnja koja je večeras održana u Sarajevu, a kojom je iskazan bunt zbog rasta cijena goriva, mogla bi biti samo uvod u mnogo šire proteste u narednim danima, barem prema najavama na društvenim mrežama.

Građani Bosne i Hercegovine su u ranijem periodu pokazali veliku indolentnost te ih na ulice nisu mogle izvesti ni najveće afere u kojima su svoje prste imali vršitelji zakonodavnih i izvršnih funkcija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da bi sve veća ekonomska kriza i posljedice koje ona ostavlja po džepove građana mogli istjerati građane na ulice da zahtijevaju od vlasti odgovornost i reakciju.

Facebook grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, osnovana 28. juna je za samo četiri dana skupila više od 18.000 lajkova podrška. Iz ove grupe su pozvali građane da 6. juna izađu na proteste u Sarajevu, Banja Luci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Također, podržali su i protestnu vožnju zbog poskupljenja goriva koja je danas održana u Sarajevu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Građanima najviše muka zadaje rast cijena goriva, tako je u odnosu na prošlu godinu cijena jednog putovanja na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla sa 34,49 KM porasla na čak 61,81 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija domaćih vlasti na svim nivoima na ova poskupljenja ostala je minimalna i osim praznih obećanja zaustavljenih u nekom od birokratskih labirinata države, građani nisu u vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza vidjeli pomoć od vlasti. Ono što povećava ironiju svega je da budžeti na raznim nivoima profitiraju zahvaljujući rastu cijena, a vlastodršci se hvale tim iznosima koji su izašli iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Ukidanje akciza na gorivo o kojem se u javnosti govori već više mjeseci i koje je upućeno u parlamentarnu proceduru, blokirano je već u prvim koracima od strane zastupnika SNSD. Tragikomično je zvučala konstatacija Snježane Novaković-Bursać koja je rekla kako su za ukidanje akciza ali da ih niko nije uvjerio da će gorivo zato biti jeftinije.

Socijalna politika koja se vodi na nižim nivoima se također svodi na čekanje i nerazumijevanje za probleme građana. Tako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da vlasti u ovom entitetu neće sufinansirati cijene hljeba jer hljeb nije teško svakome kupiti, ali da će povećati penzije. Sa druge strane u Republici Srpskoj će se mladima podijeliti po 100 KM, što je teško drugačije protumačiti osim početkom izborne kampanje za Opće izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će još dugo rasti pritisak u “pretis loncu” nezadovoljstva građana u Bosni i Hercegovini prije nego protestima od vlastodršaca počnu zahtijevati odgovornost i mjere za poboljšanje svoga standarda. Facebook pozivi možda nisu najefikasniji način ali su i prvi koraci u organizovanju pri pokazivanju nezadovoljstva ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nastavlja se veoma toplo vrijeme: Sutra temperature do 39 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi praćeni grmjavinom se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stepeni; Bihać 26; Gradačac, Tuzla 27; Sanski Most 28; Bugojno, Sarajevo, Zenica 31; Livno 32; Neum 33; Grude 37; Mostar 40 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 26 stepeni.

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali to nije naša nadležnost

Objavljeno

na datum

Administator

ukidanje akciza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu”, kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je to premijer Novalić danas tokom posjete Doboj Istoku, komentirajući protestnu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za večeras u organizaciji neformalne grupe građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu