Connect with us

Nekategorisano

U 24.- toj godini života na ahiret preselio Mahmić (Ćazim) Mualem

Objavljeno

na datum

Tužnog srca i s bolom u duši obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naš dragi Mahmić (Ćazim) Mualem u 24. godini života preselio na Ahiret,

Dženaza namaz polazi u ponedjeljak dana 20.06.2022. godine, a ukop i klanjanje će se obaviti na mezarima Dobro Selo poslije ikindije namaza.

Da mu dragi Allah dž.š., podari džennet, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

Na Ahiret preselila KADIĆ (BABIĆ) SIFETA

Objavljeno

na datum

Administator

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i komšijama žalosnu vijest da je naša draga KADIĆ (BABIĆ) SIFETA dana 26.02.2024.god. nakon kraće bolesti u 93-oj godini života preselila na Ahiret.

Dženaza mile nam rahmetlije polazi ispred džamije Ripač u utorak 27.02.2024.god. u 15:15 poslije ikindije namaza, a klanjanje i ukop će se obaviti na mezarju PALAČCI u 15:30 sati.

Da joj se Allah dž.š. smiluje i podari dženent, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Makbeg Murić

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa u krivičnom postupku protiv optuženog Makbeg Murića, Kantonalni sud u Bihaću je dana 21.02.2024. godine donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 019194 23 K, kojom je optuženi oglašen krivim za krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom Ugrožavanje javnog prometa iz člana 332. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, pa je sud uz primjenu istih zakonskih propisa, te odredaba člana 42. i člana 49.stav 1.) KZ FBiH optuženog i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci.

Na osnovu člana 77. stav 1. a u vezi sa članom 71. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, optuženom Makbegu Muriću izriče se sigurnosna mjera zabrane upravljanja prevoznim sredstvom „B“ kategorije u trajanju od 2 (dvije) godine, računajući od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Na osnovu člana 202. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine optuženi se obavezuje na plaćanje troškova krivičnog postupka u iznosu od 2.840,00 KM i paušala u iznosu od 200,00 KM, a koje je dužan platiti u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu člana 212. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, oštećeni Ž. M. i P. E. sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju se na parnični postupak.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

Nekategorisano

USK: Informativna kampanja „Poštuj život ne oružje“

Objavljeno

na datum

Administator

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju!

Danas je u Bihaću prezentirana kampanja „Poštuj život ne oružje“ koja ima za cilj ohrabriti građane za dobrovoljnu predaju ilegalno posjedovanog oružja.

Kampanja se provodi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i to Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kampanja se provodi u tri talasa od čega je u prvom talasu fokus stavljen stavljen na teme femicida i zloupotrebe oružja, u drugom talasu na odgovorno držanje oružja i u završnom trećem talasu na amnestiranu predaju nelegalnog oružja.

Kampanja skreće pažnju na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki u Bosni i Hercegovini, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja iz razloga što se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje.

Informativna kampanja „Poštuj život ne oružje“ je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona, pozivaju se građani da Policiji Unsko-sanskog kantona dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neadekvatno osigurano/čuvano oružje u legalnom posjedu i oružje u nelegalnom posjedu predstavljaju opasnost za sigurnost porodica, građanki i građana, posebno onih najranjivijih – djece i žena koje su primarne žrtve. Prisutnost vatrenog oružja u domaćinstvu, predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti porodice i povećava rizik od teškog povređivanja i ubistva. Muškarci starosti od 19 do 35 godina počine oko 40 posto svih ubistava vatrenim oružjem za šta najčešće bivaju kažnjeni dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dobrovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH uz određene uslove u zavisnosti od mjesta prebivališta, o čemu se detaljne informacije mogu dobiti pozivom na 122. Mogućnost predaje bez sankcija zakon dozvoljava ukoliko protiv osobe koja je u posjedu nelegalnog vatrenog oružja prethodno nije pokrenuta policijska aktivnost, odnosno istraga po tom pitanju.

Zakoni također sadrže kaznene odredbe kojima su zaprijećene kazne onima koji u posjedu drže nelegalno oružje i propuste da ga na vrijeme predaju, te tako izbjegnu nesreće, ali i krivično gonjenje. Nezakonito držanje oružja je krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne u trajanju i do 10 godina, novčane kazne od 500 do 5.000 KM koje se izriču posebnim zakonima, kao i trajno oduzimanje oružja.

Ukoliko imate nelegalno oružje u posjedu, uz činjenicu da time dovodite u opasnost sebe, članove svoje porodice i sve u vašoj okolini, imajte na umu i to da policijski službenici svakodnevno, u okviru svojih aktivnosti, rade na otkrivanju i pronalaženju takvog oružja i u skladu sa zakonom, procedurama i saradnjom sa nadležnim tužilaštvima procesuiraju one koji se ogluše o zakonske odredbe i držanjem nelegalnog oružja ugroze sve u svojoj blizini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom 2022. godine policijski službenici u BiH su oduzeli 1.234, a godinu ranije 1.396 komada oružja, a neodgovorne osobe koje su bile u posjedu nelegalnog oružja suočili su se sa odgovarajućim sankcijama. Dobrovoljno predato kao i oduzeto oružje se kontrolisano uništava, i od 2016. godine uništeno je 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve u Bosni i Hercegovini, od ključne je važnosti smanjiti broj oružja u nelegalnom posjedu građana.

“Držanjem nelegalnog oružja u kući i neodgovornim čuvanjem legalnog oružja dovodimo u opasnost sebe i sve u njegovoj blizini, a najčešće stradaju najranjiviji! Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 u vašem mjestu prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj upravi bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama. Predajte nelegalno oružje bez straha od sankcije i za mirniji san, spriječite tragediju!”, poručuje se, između ostalog kampanjom “Poštuj život, ne oružje”.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu