Connect with us

SVIJET

Blinken: Ubijeđen sam i uvjeren da će Ukrajina pobjediti Rusiju

Objavljeno

na datum

Američki Državni sekretar Antony Blinken kaže da ostaje “ubijeđen i uvjeren” da će Ukrajina na kraju pobijediti Rusiju.

Blinken je ustvrdio da se stanje gotovo četveromjesečnog rata nije okrenulo u korist Rusije tokom intervjua sa Judy Woodruff u utorak na PBS- u. Iako je rekao da je Ukrajina pretrpjela “značajne žrtve” tokom žestokih borbi u regionu Donbasa, Blinken je predvidio da će zemlja zadržati svoj suverenitet “dugo nakon što” ruski predsjednik Vladimir Putin ode s vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ukrajinci se bore za svoju zemlju, oni se bore za svoju budućnost, oni se bore za svoju slobodu”, rekao je Blinken .

Dodao je da je nejasno za šta se Rusi bore, osim da podrže hirove Vladimira Putina i bizarno uvjerenje da Ukrajina nije suverena, nezavisna zemlja i da treba na neki način da bude uključena u Rusiju.

“Tako da sam uvjeren i uvjeren da će, na kraju dana, nezavisnost Ukrajine, suverenitet Ukrajine prevladati i da će postojati dugo nakon što Vladimir Putin ode sa scene”, nastavio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Blinken je rekao da je “užasna smrt” u Ukrajini “rezultat ruske agresije” i da će se nastaviti dok se rat ne završi. On je odbio da se direktno izjasni o sugestijama da bi Ukrajina možda morala da napravi teritorijalne ustupke Rusiji kako bi okončala rat.

Budućnost Ukrajine ovisi o Ukrajincima, rekao je Blinken.

“Ovo je na ukrajinskom narodu i, na kraju krajeva, te odluke će donijeti njegova demokratski izabrana vlada, uključujući predsjednika Zelenskog”, istakao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“On će morati da odredi šta je u najboljem interesu njegove zemlje, njegovog naroda, a mi ćemo to podržati. Tražićemo od Ukrajinaca da odluče šta je u njihovom najboljem interesu”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Kadirov šalje nove specijalce u Ukrajinu: Obučeni na ruskom vojnom univerzitetu

Objavljeno

na datum

Administator

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla obuku na Univerzitetu za obuku čečenskih specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i krenula prema Ukrajini, objavio je danas čečenski čelnik Ramzan Kadirov.

“Još jedna skupina dobrovoljaca uputila se u specijalnu operativnu zonu Donbas iz međunarodne zračne luke u Groznom. Zahvaljujući izvrsnoj obučenosti osoblja Sveučilišta za obuku specijalnih snaga, dobrovoljci su savršeno pripremljeni za rješavanje operativnih zadataka”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ruski Univerzitet za obuku specijalnih snaga jedina je privatna obrazovna ustanova u Ruskoj Federaciji u kojoj se profesionalno obučavaju specijalci.

Izgrađen od strane privatnih osoba na površini od više od 450 hektara u gradu Gudermesu, kompleks sadrži 95 zgrada i najnoviju tehnologiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Zelenski: Svaki vojnik koji puca na elektranu Zaporožje za nas postaje “posebna meta”

Objavljeno

na datum

Administator

Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć javnosti putem videosnimka, povodom borbi i granatiranja koje se vodi oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Zelenski je upozorio sve ruske vojnike koji pucaju na opkoljenu nuklearnu elektranu Zaporožje da će biti na meti ukrajinskih sigurnosnih službi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju, Zelenski je također dodao da će svaki vojnik, koji puca na postrojenja ili iz njih, postati “posebna meta” za Ukrajinu.

“Svaki ruski vojni oficir koji ili puca na postrojenje, ili puca pod okriljem fabrike, mora shvatiti da postaje posebna meta za našu obavještajnu službu, za naše specijalne službe, za našu vojsku”, rekao je Zelenski.

On je dodao, također, da svaki dan ruske okupacije elektrane povećava opasnost od radijacije Evropi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je pozvao i sve diplomate, te predstavnike partnerskih država da pripreme novi paket sankcija Rusiji, sedmi po redu, kako bi ih kaznili i zaustavili zbog napada na nuklearnu elektranu.

Poručuje da, svima onima koji pomažu Rusiji, mora suditi međunarodni sud.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu