Connect with us

BIHAĆ

Tužilaštvo USK:Javni oglas za prijem namještenika u radni odnos na određeno vrijeme

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo USK

Javni oglas za prijem namještenika u radni odnos na određeno vrijeme za slijedeća radna mjesta:

  1. VIŠI REFERENT ZA UNOS PODATAKA – UPISNIČAR – 1 (jedan) izvršilac
  2. VIŠI REFERENT PORTIR – 1 (jedan) izvršilac

Javni oglas od 13.06.2022. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BIHAĆ

Tužilaštvo USK: Zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti oko predstojećih izbora

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 16.08.2022. godine Glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko sanskog Kantona Fadila Amidžić, skupa sa zamjenicom glavne kantonalne tužiteljice Alidom Kadić, tužiteljicama Damirkom Mulabdić i Sanitom Čaušević je u prostorijama Tužilaštva održala radni sastanak sa komesarom MUP-a USK Koričić Mujom, policijskim službenicima Alić Samirom i Mešić Jusufom s ciljem zajedničkog i adekvatnog odgovora na eventualne zloupotrebe u toku predstojećeg izbornog procesa.

Na ovom sastanku je dogovoreno da se napravi zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti koje će se provoditi kako bi se obezbijedio adekvatan odgovor na eventualne zloupotrebe u toku izborne godine i samog izbornog procesa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naime, u periodu od 23-25.06. 2022. godine je uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeća Evrope u BiH u Sarajevu održana konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integriteta izbora” na kojoj su prisustvovali predstavnici tužilaštava i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini te Centralne izborne komisije BiH .

Jedan od glavnih zaključaka sa ove konferencije je da će Misija OSCE-a u BiH u suradnji sa Uredom Vijeća Europe u Sarajevu, Centralnom izbornom komisijom BiH i Centrima za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj organizirati edukaciju tužilaca i predstavnika policijskih agencija na temu „Efikasno istraživanje i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju ispravnost i integritet izbora“

Nakon toga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH u cilju blagovremene reakcije pravosudnih institucija u situacijama kada se dese nepravilnosti u izbornom procesu a koje predstavljaju krivično djelo na svojoj sjednici održanoj dana 06.07.2022. godine usvojilo određene mjere i aktivnosti koje su dostavljene svim pravosudnim institucijama u cilju provođenja istih..

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo USK-a Bihać provodeći usvojene mjere i aktivnosti od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je imenovalo tužioce kontakt osobe odnosno oficire za vezu za suradnju sa Centralnom izbornom komisijom i policijskim agencijama a KMUP je imenovao svoje kontakt osobe, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Bihać: U Garavicama obilježena 81. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer je na Garavicama kod Bihaća obilježena je 81. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Tokom ljeta 1941. godine ovdje je ubijeno više od 12.000 civila uglavnom srpske nacionalnosti. Obilježavanje je organizirano skromnije za razliku od prethodnih godina.

Sve je to preživio i gledao Čedo Banjac, tada jedanaestogodišnji dječak, danas 92-godišnjak koji se i dalje sjeća tih zločina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Sjećam se kao današnjeg dana. Bježao sam, sklanjao se, gorjele su kuće ubijan je nedužni narod. Nemili slučaj nad nevinim srpskim, jevrejskim i romskim narodom se desio. Da se ne zaboravi zločin. Ubijana su djeca, žene, samo što su se drugačije zvali“, prisjeća se on.

Za razliku od prethodnih godina, na jučerašnjem obilježavanju nije bio prisutan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik niti bilo ko od predstavnika vlasti RS-a.

„Izražavam svoje žaljenje zbog činjenice da na ovako malom mjestu dođe ovako mali broj ljudi, da se o ovome veoma malo zna, da od predstavnika RS-a niko nije došao, iako su im puna usta Garavica“, rekao je Milanko Mihajlica, član Predsjedništva PDP-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na služenju parastosa bilo je prisutno svega dvadesetak starijih osoba koji gaje tradiciju sjećanja. Paroh bihaćki Slaviša Milinović ističe da je razočaravajuće što se na mlađe generacije ne prenosi glas o stradanju, te da su žrtve bilo kojeg naroda podjednako važne.

„Ne smijemo umanjivati ničije žrtve niti doprinositi da se one umanjuju ili omalovažavaju, ali, nažalost, kroz ovakvu svijest vidimo to se dešava i to, nažalost, vidimo danas i na Garavicama – narod koji unižava svoje žrtve time što nije došao danas na parastos“, izjavio je Milinović.

Sa obilježavanja zločina na Garavicama, kao i prethodnih godina i danas je poslana jasna poruka: na ovaj zločin se mora podsjećati zbog nedužno ubijenih civila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

SDP, NES, SBB i NiP: Denis Bećirović uvjerljivo je pobijedio u USK 2018. godine, a ove godine će pobjeda biti još uvjerljivija

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni odbori Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Narodnog evropskog pokreta (NES) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Naroda i pravde (NiP) u Unsko-sanskom kantonu demantovali su optužbe SDA-ovih satelita, odnosno takozvane Koalicije „Država“ na račun kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.

„U povodu lažnih informacija tzv. koalicije „Država“ da kandidat ujedinjenje opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović nema masovnu podršku građana Unsko-sanskog kantona i Bihaća, ovim putem želimo demantovati iznesene laži.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po ustaljenom receptu njihovih mentora iz SDA, Hadžikadićeva klapa marginalaca pokušava građane uvjeriti da ne vjeruju svojim očima i javno iskazanoj masovnoj podršci dr. Bećiroviću u Bihaću, nego da vjeruju njihovim tumačenjima iz Sarajeva. Napominjemo da je dr. Bećirović uvjerljivo pobijedio u USK 2018. godine, a ove godine će pobjeda biti još uvjerljivija.

Građani koji su masovno stali iza dr. Bećirovića će na izborima demantirati podla podmetanja. SDA i njihovi sateliti do izbora mogu i hoće pokušati spinovati očitu istinu da kandidat ujedinjene opozicije uživa masovnu podršku građana.

Njihov spin prestaje njihovim porazom u oktobru. Sistem koji su stavili u funkciju širenjem dezinformacija može funkcionisati do oktobra, a tada će ujedinjena opozicija razmontirati i njih i njihovu vlast. Bosna i Hercegovina masovno želi i podržava promjene i nikakve laži sluga sistema ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svjesni smo da ogromna podrška dr. Bećiroviću brine režimske krugove i njihove sluge jer slične scene podrške stižu iz svih krajeva naše zemlje“, navodi se u zajedničkom saopćenju stranaka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu